ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

15/06/2017

Γράφει η Στελίνα Μαργαριτίδου

Μια μεγάλη συμφωνία στον τομέα της Ενέργειας που έρχεται όλο και πιο κοντά τώρα με την τρίτη κατά σειρά τριμερή συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ, αλλά και συνεργασίες που αφορούν στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, των καινοτόμων επιχειρήσεων και της ασφάλειας σε μια περιοχή που μοιάζει ολοένα με ηφαίστειο, ήρθαν στο προσκήνιο της επικαιρότητας.

Στο δεύτερο κτίριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, εκεί που η ταράτσα μετατρέπεται τώρα το καλοκαίρι σε επίγειο παράδεισο για τους σινεφίλ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αλλά και με ευνοϊκή θαλάσσια αύρα να διώχνει την αποπνικτική ατμόσφαιρα του Ιούνη, η διαδικασία των συναντήσεων ξεκίνησε με την Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας Ισραήλ, όπου συζητήθηκε η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών από 300 εκ ευρώ που είναι σήμερα σε 1 δις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πολύ στενή συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργόύ Παιδείας Κώστα Φωτάκη και του ομολόγου του για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups),καθώς το Ισραήλ με περισσότερες από 15.000 νεοφυείς επιχειρήσεις θεωρείται η Silicon Valley εκτός ΕΕ.

Real Estate στην Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων

Το ενδιαφέρον του Ισραήλ για τη Θεσσαλονίκη, την Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, είναι έντονο. Είναι ενδιαφέρον ιστορικά και συναισθηματικά φορτισμένο, είναι και το σημείο επαφής που ανέκαθεν αναζητούσε το Ισραήλ, περικυκλωμένο από τον μουσουλμανικό κόσμο.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών εξέφρασαν την ακλόνητη στήριξή τους στην ανέγερση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης απ’ όπου ξεκινούσαν τα τρένα του θανάτου για το Άουσβιτς. Ένας προάγγελος αυτού του σημαντικού μουσείου είναι και τελετή αποκάλυψης αναμνηστικής στήλης στην αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ» του ΜΜΘ.  Στη διάρκεια της τελετής ο κεφαλονίτης Διονύσης Βούτος απέδωσε μισό αιώνα μετά μια ευχαριστήρια επιστολή προς τον λαό του Ισραήλ. Στην επιστολή που παρέλαβε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, εκφράζονται ευχαριστίες κεφαλονιτών προς τους ισραηλίτες που στη διάρκεια του σεισμού του ’53 περνώντας με ένα πολεμικό πλοίο από εκεί συνέβαλαν στη διάσωσή τους.

Ο δεσμός των ισραηλιτών με τη Θεσσαλονίκη, αποκτά κι άλλη μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρο καθώς ανοίγει το πεδίο για την ανάπτυξη real estate στην περιοχή καθώς πολλοί Ισραηλινοί δηλώνουν έμπρακτο ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης.

Η Θετική ατζέντα των δύο χωρών

Στη θετική ατζέντα των δύο χωρών περιλαμβάνεται το ώριμο πλέον από κάθε άποψη έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ Κύπρου Ελλάδας με το καλώδιο Euro Asia Interconnector με το οποίο θα μεταφέρεται φυσικό αέριο και οπτική ίνα όπως προτείνει η ελληνική πλευρά.

Επιπλέον προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς η ψηφιακή συνεργασία ανοιχτών και δημόσιων δεδομένων μεταξύ των δύο χωρών κυρίως σε θέματα υγείας καθώς και επενδύσεις από την πλευρα΄του Ισραήλ στον τουρισμό, τα λιπάσματα, τα φάρμακα..

Εκείνο που σίγουρα προχωρά και μάλιστα με ικανοποιητικούς ρυθμούς, είναι η στενή συνεργασία χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης αποδεικνύοντας πως η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη πιο συγκεκριμένα είναι κομβικό σημείο στο χάρτη αυτής της σύνθετης διαδρομής.Post a new comment