«Η ΑΛΕΠΟΥΔΙΤΣΑ ΚΑΙ Η ΜΠΛΕ ΒΑΛΙΤΣΑ»: ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ

13/10/2016

stathi

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου /συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ή βρεθεί μπροστά σε μια άδικη επίθεση κάποιου προς κάποιον ανεξαρτήτου ηλικίας, που αφορά την κατηγόρια ως προς την απώλεια ενός αντικειμένου!

Έτσι και στην ιστορία «Η Αλεπουδίτσα και η μπλε βαλίτσα», της Ευαγγελίας Στάθη, εκδόσεις Πατάκη μια μικρή αλεπού καθώς δε βρίσκει την μπλε αγαπημένη της βαλίτσα παίρνει όρκο πως είτε ο Ασβός, ή η Κίσσα ή ακόμη η Νυφίτσα της την έχουν αρπάξει.

Μάρτυρες η αλεπού και το ποντίκι.

Η συγγραφέας με έμμετρο, πετυχημένο λόγο παρουσιάζει με γοργούς ρυθμούς την υποτιθέμενη κλοπή. Αβίαστα και μέσα από την όμορφη αφήγηση της, αλλά και τα όσα γεννούν οι απολαυστικοί διάλογοι της καλεί και προκαλεί τον αναγνώστη να σκεφτεί και να αντιληφθεί πως δεν πρέπει με ευκολία και κυρίως δίχως αποδείξεις να στοχοποιούνται  άνθρωποι και πλάσματα.

Μια ευχάριστη ιστορία που βάζει τον προβληματισμό και παίρνει θέση.

Η έγχρωμη, ζωντανή και απολαυστική εικονογράφηση είναι από τον ταλαντούχο Απόστολο Καραστεργίου. ΟΙ εικόνες του σταματούν την ανάγνωση, ενώ παράλληλα προκαλούν την αισθητική απόλαυση και ξυπνούν  το δεύτερο δημιουργικό λόγο του αναγνώστη.

Προτείνεται σε παιδιά που μόλις ξεκινούν την ανάγνωση, αλλά κυρίως απευθύνεται προς όλες τις ηλικίες μιας και η λογοτεχνία δεν έχει όρια.

Σπίτι, σχολείο, βιβλιοθήκη θα το χρειαστούν για τους αναγνώστες τους.



Post a new comment