ΞΑΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟ ΚΘΒΕ

0
233

volkstheater

Μέλος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης (Union of Theatres of Europe) με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, έγινε πάλι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στο Volkstheater στις 15.11.2015, όπου το ΚΘΒΕ εκπροσωπήθηκε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Γ. Αναστασάκη και την υπ. Διεθνών Σχέσεων Αμ. Κοντογιάννη.

Το ΚΘΒΕ βρέθηκε εκτός καθώς μέχρι τις 30 Αυγούστου έπρεπε να πληρωθεί η συνδρομή ύψους 13.000 ευρώ, κάτι που δεν έγινε. Ωστόσο, και ενώ θα έπρεπε να περιμένει μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση, τον Μάιο του 2016 για να υποβάλει εκ νέου αίτημα, πέτυχε την ψήφιση της υποψηφιότητάς του ήδη από τώρα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης υπερψηφίστηκε από τους εκπροσώπους των Θεάτρων της Ευρώπης η υποψηφιότητα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ως μέλους της Ένωσης. Η υποψηφιότητα του ΚΘΒΕ υποστηρίχθηκε τόσο από τον απερχόμενο πρόεδρο της Ένωσης, Ίλαν Ρόνεν (θέατρο Χαμπίμα, Ισραήλ) όσο και από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Μίκαλ Ντότσεκαλ (Εθνικό Θέατρο Πράγας, Τσεχία).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Καλλιτεχνικός Διευθυντης του ΚΘΒΕ συμμετείχε σε συζήτηση – στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «το προσφυγικό ρεύμα στην Ευρώπη και η δεξιά λαϊκιστική/εθνικιστική πολιτική» (Flüchtlingsbewegung und Rechtspopulismus) με συμμετέχοντες τους διεθνούς φήμης πολιτικούς επιστήμονες Σαντάλ Μουφ (Chantal Mouffe) και Αντόν Πέλινκα (Anton Pelinka), τον διευθυντή του Μουσείου της Βιέννης, Μάττι Μπουντσλ (Matti Bunzl), το μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας της Αυστρίας, Ντανιέλα Πίχλερ (Daniela Pichler) και τον θεατρικό συγγραφέα Ιμπραήμ Αμίρ (Ibrahim Amir) και παρακολούθησε παραστάσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Σερβικός Νοέμβριος», που υλοποιεί το Volkstheater στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Γιουγκοσλαβικό Δραματικό Θέατρο (Yugoslav Drama Theatre) – μέλος της ΕΘΕ (UTE).

Tαυτόχρονα, είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά και να κάνει επαφές με Διευθυντές αλλά και Καλλιτεχνικούς Συνεργάτες θεάτρων από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, με στόχο τη διασφάλιση συνεργασιών στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ηχητικό αρχείο της συζήτησης- στρογγυλού τραπεζιού:

http://cba.fro.at/301098

Γ.Κ.

Advertisements
Προηγούμενο άρθροΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ
Επόμενο άρθρο«ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΤΑΣΙΔΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΓΙΑ
Σπούδασα Νομικά, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη. Και διευθυντή το Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» την οποία διηύθυνα από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Τώρα, όλη η ψυχή για το thinkfree. Ούτως η άλλως, η μεγαλύτερη ατομική αντίσταση του ανθρώπου υπήρξε ανέκαθεν η ελεύθερη σκέψη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here