Οι θετικές επιδράσεις του γλυκάνισου

18/01/2015

star-anise

Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / [email protected]

Η φύση έχει φροντίσει να μας προμηθεύει με όλα όσα χρειάζεται το σώμα μας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν βότανα σχεδόν καθημερινά. Είτε τα συλλέγουν οι ίδιοι, είτε τα αγοράζουν από τα παντοπωλεία, ακόμα και από τα σούπερ μάρκετ. Τα προσθέτουν στο φαγητό και στα γλυκά, τα κάνουν αφέψημα και τα εφαρμόζουν σαν “φάρμακα” για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Κύριοι εκπρόσωποι των βοτάνων που υπάρχουν στη χώρα μας είναι η ρίγανη, η βαλεριάνα, ο δυόσμος, το δεντρολίβανο, το θυμάρι κ.α.. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα παρατεθούν πληροφορίες για τη χρήση του γλυκάνισου.

Λίγα λόγια για το γλυκάνισο

Πρόκειται για ένα αυτοφυές φυτό. Στη χώρα μας συναντάται κυρίως στα νησιά. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα και χαρακτηριστική υπόγλυκη γεύση. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, τη μαγειρική, την ποτοποιία και την αρτοποιία. Κατάγεται από τη Μεσόγειο και η χρήση του χρονολογείται από το 2000 π.Χ. Ο καρπός του συλλέγεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και αφήνεται να αποξηρανθεί. Είναι βασικό συστατικό αρκετών ποτών όπως το ούζο, το τσίπουρο, η ιταλική γκράπα και η σαμπούκα.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Ο γλυκάνισος μαζί με το αιθέριο έλαιο που περιέχει, φροντίζει για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και τον προστατεύει από αρκετές παθήσεις. Παρακάτω συνοψίζονται οι σημαντικότερες ιδιότητές του.

  1. Καταπραΰνει το άσθμα και τον ερεθισμένο λαιμό, μειώνει τον βήχα και τις βλεννώδεις εκκρίσεις.

  2. Ανακουφίζει από τον τυμπανισμό και τους κολικούς του εντέρου, τον πονόδοντο και τους πόνους περιόδου.

  3. Βοηθάει στην πέψη.

  4. Έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθά στην “αποτοξίνωση” των νεφρών, του ήπατος και του παγκρέατος.

  5. Χρησιμοποιείται κατά τον θηλασμό για την παραγωγή γάλακτος.

  6. Μειώνει τις αϋπνίες.

  7. Δρα ευεργετικά στο συκώτι και το κυκλοφορικό σύστημα.

  8. Ρίχνει τον πυρετό.

  9. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ψώρας.

  10. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

  11. Έχει ήπια καθαρτική δράση

  12. Θεραπεύει τη βρογχίτιδα, τον κοκίτη και τη βραχνάδα της φωνής.

Χρήσιμες συμβουλές

Αποθηκεύστε το γλυκάνισο σε καλά σφραγισμένα βάζα, προκειμένου να το διατηρήσετε αναλλοίωτο για περισσότερο καιρό. Προσθέστε τον σε ψωμιά, κουλούρια και μπισκότα, σε πίτες και σαλάτες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν φυτικά καλλυντικά, σαπούνια και οδοντόκρεμες με βάση το γλυκάνισο, τα οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε καθημερινά. Θεραπεύστε τον πονόδοντο κάνοντας γαργάρες με το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου, αφού πρώτα το διαλύσετε σε 1 φλιτζάνι νερό. Αν το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται έχει ταγγίσει, τότε ρίξτε λίγο γλυκάνισο μέσα σ’ αυτό και σε λίγες μέρες θα πάρει την οσμή και τη γεύση, που είχε νωρίτερα. Όσοι υποφέρετε από αϋπνίες, μουλιάστε λίγους σπόρους γλυκάνισου σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, αφαιρέστε τους, πιείτε το και όνειρα γλυκά! Παρασκευάστε με τον παρακάτω τρόπο το αφέψημά ή το έγχυμα του γλυκάνισου και ευεργετηθείτε από τις ιδιότητες του

  • Για το αφέψημα : σε νερό που βράζει προσθέστε 1 κουταλάκι σπόρους ή φύλλα γλυκάνισου , σουρώστε και πιείτε το αφέψημα ζεστό μέχρι 2 φορές την ημέρα.
  • Για το έγχυμα : σπάστε τους σπόρους τους γλυκάνισου ή πολτοποιήστε τα φύλλα του , ώστε να απελευθερωθεί το αιθέριο έλαιο που περιέχουν. Ύστερα ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό , σκεπάστε για 15 λεπτά, σουρώστε  και πιείτε το.


Post a new comment