ΠΩΛ ΜΠΑΛΑΝΦΑ: «ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

06/06/2017

Του Paul Ballanfat / καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη

Η πολιτική νομίζω πως είναι μια αναγκαιότητα και μια επιτακτικότητα έναντι στην απειλή της οικονομίας, η οποία μας βαραίνει. Αλλά η πολιτική η οποία επινοήθηκε από τον Πλάτωνα και συγκροτήθηκε εξαιρετικά από τον Αριστοτέλη, με τρόπο ώστε να είμαστε όλοι κληρονόμοι τους, μου φαίνεται ότι δεν μπορεί πια να υπάρχει στο μέτρο που αποτελούσε ένα φιλοσοφικό πρότζεκτ, αυτό της μεταφυσικής της ύπαρξης στην οποία μεταφυσική η πολιτική έχει γίνει αδύνατη.

Η σύγχρονη τεχνολογία και ο μετασχηματισμός κάτω από την κυριαρχία της παγκόσμιας οικονομίας είναι το τέλος του παλαιού κόσμου που ήταν θεμελιωμένος πάνω στην οντολογία η οποία διαφύλαττε μια πραγματικότητα και επέτρεπε μια τεχνική, την πολιτική, της οποίας αποτελέσματα μπορούσαν να εξασφαλισμένα. Αυτή έχει εξαφανιστεί με τη ρευστοποίηση της πραγματικότητας, η οποία εκφράζεται με αλγόριθμους και την επιθυμία των Κρατών για να καταστρέψουν τη δύναμη και τα δικαιώματά της.

Οι άνθρωποι έχουν βρεθεί μόνο, σαν περιορισμένες μονάδες μέσα στο σύνολο, με την ψήφο τους χωρίς τη δύναμη που θα μπορούσε να τους προστατεύσει ενάντια στην ακραία βία της νέας οικονομίας. Ολόκληροι λαοί είναι θύματα, όπως η Ελλάδα.

Γι’ αυτό, παρόλο που έχω όλες αμφιβολίες όσον αφορά στην πολιτική, δεν μπορώ παρά να δηλώσω την επείγουσα ανάγκη σήμερα να υπάρξει η πολιτική.

*Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί τον Πολ Αντρέ Μπαλανφά (Paul André Ballanfat), καθηγητή φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Η κρίση της νεωτερικότητας» την Πέμπτη 8 Ιουνίου, στις 20.00 (κτήριο Μ2, , Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η διάλεξη εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων λόγου και τέχνης για το ευρύ κοινό και έχει ελεύθερη είσοδο. Ο διακεκριμένος Γάλλος στοχαστής θα αναλύσει τις παραμέτρους της σύγχρονης αστάθειας και όξυνσης, σε αντιδιαστολή με τη μέχρι πρότινος πίστη στη διαρκή πρόοδο του ατόμου και τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπινου νου.Post a new comment