ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

0
409

THINK BUSINESS / Της Λιάνας Αλεξανδρή

Να τα πάρουμε από την αρχή: Οι καταθέσεις που σηκώθηκαν από τις Τράπεζες από τον περασμένο Δεκέμβριο φτάνουν τα 4 δις. Οι Τράπεζες αναγκάστηκαν για πρώτη φορά μετά από το καλοκαίρι του ‘15  να προστρέξουν ξανά στον ELA για επείγουσα «ένεση» 400 εκατ. Ευρώ. Μετά από αρκετούς μήνες σταθερότητας η Ανεργία ανέβηκε ξανά τους δυο πρώτους μήνες του ’17 και επισήμως τοποθετείται πάνω από  23%, ενώ ανεπισήμως εκτιμάται πέριξ του 30% (παρά τη μετανάστευση 450 000 νέων και λιγότερο νέων μέσα στη μνημονιακή επταετία). Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου η κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής στα σούπερ μάρκετ μειώθηκε κατά 10%. Με σταθερούς ρυθμούς, 3000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν κάθε μήνα. Οι πολίτες έχουν παύσει να πληρώνουν τα χρέη τους και τις εισφορές τους και η χώρα λειτουργεί με αυτόματο πιλότο

Και μέσα σε όλο αυτό το χάος το Κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών και μαζεύει λεφτά για τη δόση χρεών του Ιουλίου – για την περίπτωση που η αξιολόγηση δεν καταλήξει. Διότι μπορεί να συμφώνησε σχετικά εύκολα για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου, αλλά τις ομαδικές απολύσεις και την κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων δεν μπορεί να τα καταπιεί !

Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το Φεβρουάριο του 2016 και η καθυστέρηση της ήταν αυτή που έφερε τα νέα απεχθή μέτρα περί αφορολογήτου και συντάξεων. Κάθε μέρα που καθυστερούμε, επιπλέον μέτρα θα προστίθενται γιατί η κατάσταση της οικονομίας, λόγω της αβεβαιότητας, επιδεινώνεται συνεχώς. Η οδυνηρή εμπειρία του παρελθόντος έχει αποδείξει  ότι στο τέλος, στο παρά πέντε, θα υπογράψουμε τα πάντα – όπως πάντα. Αλλά η οικονομία θα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και το 4ο Μνημόνιο θα είναι επί θύραις.

 

Βραβεία «Ελληνική Αξία» Β. Ελλάδος

Μια σημαντική εκδήλωση, η 5η τελετή απονομής του θεσμού Βραβεία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ» Βορείου Ελλάδος 2017 πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για πρωτοβουλία – θεσμό του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ο οποίος συνεργάστηκε κι εφέτος με την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», με στόχο την ανάδειξη, την προβολή και τελικά τη βράβευση μεταποιητικών επιχειρήσεων που ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους τη χρονιά που πέρασε σε 13 τομείς αριστείας.

Στην τελετή παρευρέθηκαν και απένειμαν βραβεία και επαίνους,  η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης,  ο Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθ. Περικλής Μήτκας, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Τομέα Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος της Τράπεζας Eurobank κ. Αστέριος Ράπτης, ο Πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής κ. Νικόλαος Πέντζος, και ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης

Τα βραβεία και τους επαίνους του θεσμού «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ» Βορείου Ελλάδος έλαβαν κατά κατηγορία οι ακόλουθες επιχειρήσεις:

– Βραβείο Περιφερειακής Αριστείας: ΒΙΚΟΣ ΑΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ ΑΕ, ΓΕΩ ΕΛΛΑΣ ΑΜΜΑΕ,  ΜΑ.ΒΙ.Ζ. ΑΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ, PALAPLAST AE, ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ, ΛΑΝΤΣΙΟΝ ΜΗΤ ΕΒΡΟΥ ΑΕ,  ΣΕΚΑΠ ΑΕ

-Έπαινος Περιφερειακής Αριστείας Κεντρικής Μακεδονίας: DOPPLER AE

-«Ειδικό» Βραβείο  Επενδύσων : ΔΙΑΔΡΙΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (TAP)

– «Ειδικό» Βραβείο  Αύξηση Απασχόλησης:  ΚΡΙ  ΚΡΙ ΑΕ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

-Έπαινος  «Ειδικό» Βραβείο  Αύξηση Απασχόλησης: EPSILON NET AE

– «Ειδικό» Βραβείο Συνεργασία με Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Ινστιτούτα: PHARMATHEN ABEE

– Βραβείο Περιβαλλοντικής Αριστείας: SUNLIGHT RECYCLING AE,

– Βραβείο Τεχνολογικής Αριστείας Καινοτομίας: MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ

– Βραβείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης: ΤΙΤΑΝ ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ

– Βραβείο Γυναίκα Επιχειρηματίας:  Λουκία Σαράντη,Πρόεδρος ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ

– Βραβείο Αριστείας Μεγάλης Επιχείρησης: ISOMAT ABEE, ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΑΒΕΕ – «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ», ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΕ – ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ,

– Βραβείο Αριστείας Μικρής Επιχείρησης: ARIVIA ABEE (ΒΙΟΤΡΟΣ)

Ειδικό βραβείο σημαντικής προσωπικότητας, που με τις πρωτοβουλίες, τις ιδέες, την εργασία και την εν γένει δραστηριότητα, συνέβαλλε διαχρονικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, απονεμήθηκε στον κ. Χριστόδουλο Αντωνιάδη.

 

ΕΒΕΘ: Ευκαιρίες στην Ιαπωνία και τη Νοτιοανατολική Ασία

Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες για τη δραστηριοποίηση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στην αγορά της Ιαπωνίας, καθώς και για την προώθηση τροφίμων και ποτών στη Νοτιοανατολική Ασία, βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής ημερίδας στο ΕΒΕΘ Επίσης θα γίνει ενημέρωση για την αξιοποίηση των σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Την ημερίδα οργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο-Παράρτημα Βορείου Ελλάδας, το Ελληνο-Ασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας. Στόχος της ήταν η παροχή ευρείας και χρήσιμης πληροφόρησης για τις ιδιαιτερότητες της ανεπτυγμένης ιαπωνικής αγοράς, για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει καθώς και για τις δυσκολίες που καταγράφονται και τις προϋποθέσεις που τίθενται για μια επιτυχή παρουσία των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Επίσης, έγινε παρουσίαση κατάλληλων μεθόδων προώθησης εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων στην Κίνα και γενικότερα στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ οι συμμετέχοντες ενημερωθηκαν και για το πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σε συνέχεια της συγκεκριμένης ημερίδας, καθώς και άλλων αντιστοίχων που θα ακολουθήσουν, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Ασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο σχεδιάζουν τη διοργάνωση Επιχειρηματικής Αποστολής σε τέσσερις πόλεις της Ασίας, τον Ιούνιο δίνοντας τη δυνατότητα για προγραμματισμένες συναντήσεις Β2Β με στόχο νέες συμφωνίες και συνεργασίες.

 

ΣΜΑ Ευκαρπίας: Νέο  περιφερειακό εργαλείο στη διαχείριση των απορριμμάτων  και στην προστασία του περιβάλλοντος

Ως ένα έργο που η πόλη το απαιτούσε και το περιβάλλον το χρειάζονταν χαρακτήρισε τον ΣΜΑ Ευκαρπίας ο πρόεδρος του περιφερειακού συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων που έγιναν παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και πολλών πολιτών, ο Μ. Γεράνης τόνισε ότι ο ΣΜΑ ο πρώτος κλειστού τύπου που κατασκευάζεται στη χώρα αποτελεί πανελλαδική πρωτιά και περιβαλλοντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και η υλοποίησή του μέσα από τις γνωστές δυσκολίες και αντιδράσεις απόδειξη ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίρνει και να υλοποιεί μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. Ο ΣΜΑ θα αποφέρει άμεσο οικονομικό όφελος στον οικογενειακό προϋπολογισμό των δημοτών αφού θα συνοδευτεί από άμεση μείωση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων και επομένως μείωση των ανταποδοτικών τελών από τους δήμους.

Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας που είναι ο πρώτος κλειστού τύπου που κατασκευάζεται στην Ελλάδα και καλύπτει πλήρως όλες τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κόστισε 13 εκατ. ευρω μαζί με όλο τον εξοπλισμό που καλύφθηκε από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους και είναι ενταγμένος στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).

Στους χώρους των εγκαταστάσεων του ΣΜΑ που καλύπτουν 15 περίπου στρέμματα θα μεταφορτώνεται το 60% των απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και των δήμων Π. Μελά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Ωραιοκάστρου, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου και Χαλκηδόνας.Η εξυπηρέτηση των λοιπών δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης  όπως η Θέρμη και ο Θερμαϊκός θα γίνεται από τον ΣΜΑ Πυλαίας που ήδη λειτουργεί. Η μείωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων των δήμων αυτών θα φτάσει το 60% ενώ αντίστοιχη θα είναι και η εξοικονόμηση καυσίμων, χρημάτων και ατμοσφαιρικών ρύπων προς όφελος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

 

Σύνδεση 6ου προβλήτα και ΠΑΘΕ. Πότε επιτέλους;

Την ανάγκη ολοκλήρωση της σύνδεσης του 6ου προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ επισημαίνουν οι πρόεδροι του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος και του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Πάρις Μπίλλιας με επιστολή τους προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και στον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της «Εγνατία Οδός ΑΕ».

Στην επιστολή –η οποία κοινοποιήθηκε και στο γραφείο πρωθυπουργού- γνωστοποιείται ότι σε πρόσφατη σύσκεψη των Επιμελητηρίων της πόλης με τους αρμόδιους φορείς και επιχειρήσεις της περιοχής τέθηκε για πολλοστή φορά το ζήτημα της οδικής σύνδεσης του 6ου Προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ. «Η σημασία του έργου είναι προφανής, δεδομένου ότι με αφετηρία ή προορισμό το λιμάνι διέρχονται κατά μέσον όρο 1.300 φορτηγά ημερησίως. Αυτή η  κίνηση, ελλείψει της σύνδεσης, παραλαμβάνεται από το τοπικό οδικό δίκτυο. Τα αποτέλεσμα είναι: κυκλοφοριακή συμφόρηση, καταστροφή του οδοστρώματος, προβληματική πρόσβαση για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Καλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, η δυσκολία προσέγγισης του οδικού δικτύου (ΠΑΘΕ – Εγνατία) είναι σημαντικός λόγος απαξίωσης του λιμανιού», επισημαίνουν οι Δ. Μπακατσέλος και Π. Μπίλλας και προσθέτουν: «Το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είχε δημοπρατηθεί από την ‘’Εγνατία Οδός ΑΕ’’ με προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ. Λόγω οικονομικών προβλημάτων του αναδόχου η εργολαβία δεν ολοκληρώθηκε, αν και απέμεναν λίγες δεκάδες μέτρα για την ολοκλήρωση της σύνδεσης. Για λόγους που δεν είναι σε εμάς κατανοητοί η ‘’Εγνατία Οδός ΑΕ δεν προχώρησε στην επαναδημοπράτηση του έργου προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνδεση του 6ου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ».

Οι δύο πρόεδροι ζήτησαν την άμεση παρέμβαση του κ. Σπίρτζη «ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ένταξη του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020, επαναδημοπράτηση του έργου και  την αποπεράτωση της σύνδεσης, ως αυτόνομου έργου, ώστε να μην υπάρξουν άλλες  καθυστερήσεις

 

Τίτλοι Σπουδών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ

Με ιδιαίτερη επισημότητα και με τη συμμετοχή πλήθους προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα  γνωστού Ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, η τελετή αποφοίτησης της 51ης, 52ης, και 53ης σειρά του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων, της 5ης σειράς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού και της 27ης σειράς του προγράμματος Diploma in Sales Management. Τον τίτλο σπουδών τους έλαβαν οι απόφοιτοι των παραπάνω σειρών και Προγραμμάτων που φοίτησαν κατά το χρονικό διάστημα 2014 – 2016, στη δε τελετή έδωσαν το παρόν ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ κ. Απόστολος Αιγυπτιάδης, οι Εισηγητές των Προγραμμάτων, Μέλη της ΕΕΔΕ και οι συγγενείς των αποφοίτων.

Την απονομή έκανε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ κ. Απόστολος Αιγυπτιάδης, στο δε χαιρετισμό του προς τους παρευρισκόμενους τόνισε την ανάγκη της διαρκούς εκπαίδευσης και τη σημασία που αποκτά στις μέρες μας η ολοκληρωμένη, επίκαιρη και εφαρμοσμένη γνώση που παρέχουν τα συγκεκριμένα Μεταπτυχιακά Προγράμματα στους σπουδαστές τους.

Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα της ΕΕΔΕ διεξάγονται από το 1989, σε σχεδόν 30 ελληνικές πόλεις, προσφέροντας στους συμμετέχοντες τα εργαλεία εκείνα που απαιτούνται ώστε να διδαχθούν, να κατανοήσουν και να εξοικειωθούν με τις νέες τάσεις στο χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων, όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα διεθνώς.

Για το 2017 έχουν προγραμματισθεί για τη Θεσσαλονίκη 2 ακόμη νέες σειρές του Μεταπτυχιακού Προσράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, από μία σειρά στα Ιωάννινα και στη Λάρισα, μία σειρά του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού για τη Θεσσαλονίκη και 2 νέες σειρές του Προγράμματος Diploma in Sales Management.

 

Ο νέος «Δρόμος του Μεταξιού»

«Ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού και η Κίνα στα Βαλκάνια: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα» ήταν το θέμα της ομιλίας του επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Πλάμεν Τόντσεφ, στην εκδήλωση την οποία διοργανωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Ναυαρίνο, μια Πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος στο ΕΒΕΘ.

Στην ομιλία του, ο κ. Τόντσεφ ανέλυσε τους στρατηγικούς στόχους της Κίνας κατά τον σχεδιασμό και την προώθηση του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, παρουσίασε τα κυριότερα έργα υποδομής και τους διαδρόμους μεταφορών, υπό κατασκευή, στη Βαλκανική και αναφερθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται για τα βαλκανικά κράτη, καθώς και στις γενικότερες προεκτάσεις των εν λόγω εξελίξεων, σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Καμπανάκι ΣΕΒΕ για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

λόγω της υπερφορολόγησης

Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις κατάφεραν για ακόμη μία χρονιά να επιδείξουν την αντοχή τους και τις δυνατότητες που έχουν, καθώς χωρίς τα καύσιμα ενισχύθηκαν κατά 1,2% το 2016 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι πόσο καλύτερες θα μπορούσαν να ήταν οι επιδόσεις τους αν δεν ήταν τόσο αρνητικό το εσωτερικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και πώς θα ανταπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες τους τελευταίους μήνες.

Με δεδομένη την αδυναμία χρηματοδότησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών επιχειρήσεων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη γραφειοκρατία και το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, η φοροεισπρακτική πολιτική με τη συνεχή αύξηση των φόρων και των εισφορών αποτελεί πλέον τεράστιο αντικίνητρο προς οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση εγχώριου ή ξένου επενδυτή. Θέτει όμως σε κίνδυνο ακόμα και τη βιωσιμότητα των υγιών επιχειρήσεων που έχουν παραμείνει στη χώρα. Η πολιτική αυτή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα τα προσδοκόμενα έσοδα να μην επιτευχθούν, αναγκάζοντας σε βάθος χρόνου στην επιβολή περαιτέρω μέτρων, εξίσου αναποτελεσματικών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Παράλληλα διαρρηγνύεται η κοινωνική συνοχή, η οποία επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την άσχημη κατάσταση της χώρας μας.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα μέχρι τώρα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η παράλογη υπερφορολόγηση απειλεί άμεσα την οικονομία, οι φόροι και οι εισφορές  αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται. Αυτό προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία στην χώρα μας από το 2010, επιβλήθηκαν μέτρα για την αύξηση των εσόδων ύψους €37 δισ., όμως το αποτέλεσμα για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν τα έσοδα του κράτους να μειωθούν κατά €9,2 δισ.

Πέρα όμως από τις επιχειρήσεις, εξόχως αρνητική είναι η υπερβολική φορολόγηση της εργασίας, ιδιαίτερα μετά την παράλογη αύξηση από 01.01.17 των ασφαλιστικών εισφορών, που στην ουσία είναι φορολόγηση καθώς δεν είναι ανταποδοτική, με αποτέλεσμα τη φυγή στελεχών και των ικανότερων νέων στο εξωτερικό καθιστώντας την ανάπτυξη αδύνατη, επιδεινώνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα του «Brain Drain».

 

Πολυτέλεια το αίσθημα της ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη

«Με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε καθεστώς συνεχούς υπολειτουργίας, λόγω “αποψίλωσης” του έμψυχου δυναμικού της και παλαιότητας των οχημάτων της, το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας για τους πολίτες, εξελίσσεται σε πολυτέλεια.»

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος κατέθεσε στη Βουλή την τρίτη –σε λίγους μήνες- σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό εσωτερικών, ο οποίος σε προηγούμενη απάντησή του, είχε δεσμευθεί αόριστα για ενίσχυση του προσωπικού της ΓΑΔΘ, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς.

«Η… ενίσχυση που εννοούσε ο υπουργός ήταν 30 αστυνομικοί μέσω των συμπληρωματικών μεταθέσεων του 2016» επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης. «Οι κενές θέσεις παραμένουν εκατοντάδες και η σταδιακή αποχώρηση λόγω συνταξιοδοτήσεων, μεταθέσεων σε άλλους νομούς και αποσπάσεων για τη φύλαξη των προσφύγων, επιδεινώνει το πρόβλημα. Τα δε 32 υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα, έχουν ελάχιστα, πεπαλαιωμένα ή συντηρημένα πλημμελώς περιπολικά. Την ίδια ώρα, η ύπαρξη δώδεκα κέντρων φιλοξενίας προσφύγων απαιτεί αυξημένη επιχειρησιακή δυνατότητα. Το αρμόδιο υπουργείο, οφείλει να αντιληφθεί το λάθος σ` αυτή την εξίσωση, το συντομότερο δυνατόν.»

 

ΒΕΘ: Δημιουργία Κέντρου Διαμεσολάβησης

Το ΒΕΘ σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει ένα ακόμη εργαλείο στη διάθεση των μελών του αλλά και να ενισχύσει το θεσμό της διαμεσολάβησης, προχώρησε στη δημιουργία Κέντρου Διαμεσολάβησης στις εγκαταστάσεις του, με διαμεσολαβητές, που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις και είναι διαπιστευμένοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η διαμεσολάβηση κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια ως μια αποδεκτή και προτιμητέα εναλλακτική μέθοδος επίλυσης διαφορών λόγω των πλεονεκτημάτων της επί της συνήθους νομικής διαδικασίας, καθώς είναι πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη, πιο οικονομική και με περισσότερη εξειδίκευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως χρήση της διαμεσολάβησης, για πρώτη φορά αναμένεται να γίνει για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Ο διαμεσολαβητής θα μπορεί να συντονίζει την όλη διαδικασία με σκοπό την απομείωση του κόκκινου δανείου.

 

Ετήσια Συνάντηση Ευρωπαϊκών Εθνικών Επιτροπών UNESCO

Την Ετήσια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Εθνικών Επιτροπών UNESCO, στην πόλη της Θεσσαλονίκης,  από 2 έως 5 Απριλίου οργανώνει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, ως ο επίσημος εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική Συνάντηση, που θα συγκεντρώσει περισσότερα από 70 υψηλόβαθμα στελέχη των Εθνικών Επιτροπών UNESCO, προκειμένου να συζητήσουν θέματα και να διατυπώσουν προτάσεις, που άπτονται των προτεραιοτήτων της UNESCO. Μεταξύ αυτών η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, η Ατζέντα 2030 για την Εκπαίδευση, το Διεθνές Πρόγραμμα “Μνήμη του Κόσμου”, ο ρόλος των Δικτύων UNESCO, καθώς και ο σχεδιασμός δράσεων για την επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑ).

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την ιστορία της Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνουν Πρεσβευτές της Μακεδονίας στο εξωτερικό. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Ροτόντα, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την Κυριακή 2 Απριλίου  και θα κλείσει με συναυλία της συνθέτου,  Ευανθίας Ρεμπούτσικα, με συμμετοχή της ερμηνεύτριας Έλλης Πασπαλά.

 

Η ΚΟΥΜΑΝΤΖΙΑΣ Α.Ε. στο δίκτυο της Fiat Chrysler Automobiles Greece

Με slogan «Η Θεσσαλονίκη μαθαίνει Ιταλικά!», η εταιρεία ΚΟΥΜΑΝΤΖΙΑΣ Α.Ε. αποτελεί το νέο σημείο επαφής και γνωριμίας των καταναλωτών της Θεσσαλονίκης με τις μάρκες του Ομίλου FCA.

Στις 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το επίσημο opening της FIAT KOUMANTZIAS σε μια βραδιά με ιταλικό χαρακτήρα. Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλα τα μοντέλα Fiat & Fiat Professional. «Guest star» για τη βραδιά ήταν δύο από τα πιο κομψά μοντέλα που έχει δημιουργήσει ποτέ η ιταλική μάρκα: Το απόλυτο roadster 124 Spider και το 500 Riva, μια μικρογραφία yacht που συνδυάζει την καλαισθησία του 500 με την κομψότητα της Riva.

Στις ανανεωμένες εγκαταστάσεις της Εταιρείας. που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη (Δημοσθένους 33, έναντι Λαχαναγοράς), λειτουργεί η νέα έκθεση αυτοκινήτων για τις μάρκες Fiat και Fiat Professional, καθώς και εξουσιοδοτημένο συνεργείο και φανοβαφείο για τις αντίστοιχες μάρκες και επιπλέον για την Alfa Romeo.
Ο ΠΑΟΚ στηρίζει το Σύλλογο Συνδρόμου Down

Με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down  (21 Μαρτίου) ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων  διάρκειας μιας εβδομάδας. Οι εκδηλώσεις αφορούσαν  δράσεις αθλητικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές, εθελοντική  αιμοδοσία ακόμα και επίδειξη μόδας με άτομα του Συλλόγου.

Χρυσός Χορηγός και υποστηρικτής όλης αυτής της προσπάθειας και των εκδηλώσεων ο ΠΑΟΚ, που στέκεται με σεβασμό και ευαισθησία δίπλα στο έργο του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος.

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη  1990 με την προτροπή της  Χαρίκλειας Χατζησεβαστού – Καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής Α.Π.Θ. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στην Ελλάδα και είναι φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένος στο Υπουργείο Υγείας αι Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εποπτευόμενος από αυτό. Σήμερα αριθμεί 450 μέλη και εξυπηρετεί περίπου 100 άτομα σε καθημερινή βάση με εκπαιδευτικά προγράμματα και  δραστηριότητες , οι οποίες  απευθύνονται και στους γονείς. Βρίσκεται στην οδό Καρανιβάλου 31, Κ.Τούμπα, ενώ σύντομα θα μεταφερθεί στις νέες εγκαταστάσεις στην Καλαμαριά.

 

Η «Βραδιά του Ευχαριστώ» στους χορηγούς και εθελοντές του Make-A-Wish Ελλάδος 

Τη «Βραδιά του Ευχαριστώ» οργάνωσε το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)  στη Θεσσαλονίκη με την παρουσία 150 φίλων του Οργανισμού. Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν περισσότερες από 20 εταιρείες για την προσφορά τους, καθώς και οι εθελοντές και δωρητές του Οργανισμού με μακροχρόνια συνεπή συμμετοχή στις Ευχές και Δράσεις του Οργανισμού.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο Χρυσοβαλάντης, παιδί Ευχής, που είχε ευχηθεί να οργανώσει το Make-A-Wish ένα φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Εθνικής Euro 2004 και τα έσοδα να διατεθούν στο Παιδοογκολογικό του ΑΧΕΠΑ, παρέδωσε μαζί με την εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ κ. Νένα Αγοραστού και την πρόεδρο του Οργανισμού κ. Αναστασία Μανιά, στον κο Γιαννόπουλο επιταγή με τα 57.765€ που συγκεντρώθηκαν.

Στη συνέχεια της βραδιάς έγινε απονομή βραβείων σε Εταιρείες-Χορηγούς, για την πολύτιμη στήριξη που παρέχουν στο Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), επιτρέποντας τη συνέχιση του έργου μας με αξιοπρέπεια καθώς επίσης και  σε Εθελοντές του Οργανισμού για την ανιδιοτελή  προσφορά τους:
ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: LIDL, ΧΟΡΗΓΟΙ: ΔΕΘ HELEXPO, MAGIC PARK, PARIZIANISTA, ΤΕΡΚΕΝΛΗΣ, ELVIAL, ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΜΑΖΑΡΑΚΗ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: Εστιατόριο Μαιάμι, Epi-Direct, Aegean, Grand Hotel Palace, Met hotel

 

Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα. Μια νέα συναρπαστική προοπτική

Τις πολύ ενδιαφέρουσες δυνατότητες ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα, τον ανταγωνισμό και τα πλεονεκτήματα της χώρας μας, ανέλυσε σε εισήγηση του στο 2ο Συνέδριο Τουρισμού που οργανώθηκε στη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης από τα πέντε ξένα Επιμελητήρια της χώρας με θέμα  «Τουρισμός Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας», ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, Ζαχαρίας Καπλανίδης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Καπλανίδης, αφού ανέλυσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σ’ αυτόν τον τομέα στις άλλες ηπείρους του πλανήτη και στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο ανταγωνισμό από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Αμερικής και χρειάζεται συστηματικό χτίσιμο του  brand name της, προβολή των επιστημόνων αιχμής και πιστοποίηση των Κλινικών και των Νοσοκομείων της. Ωστόσο, είναι πολύ πιο έτοιμη σε θέματα που σχετίζονται με την αποκατάσταση , τεχνική γονιμοποίηση, ιαματική ιατρική και spa, διατροφολογικά πρότυπα, αλλά και υποβοηθούμενης τουριστικής και μόνιμης κατοικίας, οδοντιατρικής και οφθαλμολογικής φύσης.

Και σ’ αυτούς τους συγκριτικά ανταγωνιστικούς κλάδους όμως χρειάζεται χτίσιμο του management προορισμού, δυναμικό marketing plan,  πιστοποίηση των παρόχων και συνεργασία πολιτείας, κλαδικών φορέων και state holders, ώστε να προκύψει η υψηλή προστιθέμενη αξία αυτής της κατηγορίας του Τουρισμού.

Advertisements
Προηγούμενο άρθροΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΟΝ ΠΛΟΥΤΟΣ
Επόμενο άρθροΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ | ΕΩΣ 30/4 Η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΜΕ ΤΟ ACT4GREECE ΤΗΣ ΕΤΕ
Σπούδασα Νομικά, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη. Και διευθυντή το Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» την οποία διηύθυνα από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Τώρα, όλη η ψυχή για το thinkfree. Ούτως η άλλως, η μεγαλύτερη ατομική αντίσταση του ανθρώπου υπήρξε ανέκαθεν η ελεύθερη σκέψη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here