«ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ…»

09/03/2018

Του Θοδωρή Βουτσικάκη*

Τι σημαίνει για μένα ο Ερωτόκριτος; Ερωτόκριτος για μένα είναι αυτός που αποφασίζει να ζει ελεύθερα. Είναι η απόφαση της ελευθερίας. Και αυτή η ζωή έχει ανδρεία και δύναμη χωρίς να λείπει ο φόβος. Έχει έρωτα και πάθη μαζί με αγνότητα. Έχει έναν αδιασάλευτο αξιακό κώδικα χωρίς να απουσιάζει η ξεροκεφαλιά και η αφέλεια της νιότης. Έχει νιότη. Έχει ανθρωπιά με τη συγκίνηση αλλά και την συγκατάβαση και την αδυναμία που κρύβει αυτή η λέξη. Για μένα είναι η απόφαση να επιτρέπεις να σου συμβαίνουν όλα αυτά μέσα από τον Έρωτα.

Η διαδρομή του Ερωτόκριτου είναι για μένα κάτι πολύ ιδιαίτερο. Κι αυτό γιατί η διαδικασία της προετοιμασίας αυτού του ρόλου ήταν από τα πιο απαιτητικά πράγματα που έχω κάνει. Έμεινα άγρυπνος, αρκετά βράδια, από κούραση, από χαρά και ανυπομονησία, από ανησυχία για το αποτέλεσμα. Πίστεψα απλά τόσο πολύ κάποια στιγμή που δεν υπήρχε κάτι άλλο μπροστά μου. Εννοώ κάτι που να μου κρύβει την ομορφιά. Από εκεί και μετά απλά το έζησα.

Χάρηκα με την επιτυχία και συγκινήθηκα με την αποδοχή. Όλα αυτά θα ήταν πολύ διαφορετικά αν δεν είχα την μακρόχρονη συνεργασία με τον Δημήτρη Μαραμή. Αυτό το χτίσιμο του ρόλου με τον συνθέτη του έργου ήταν καθοριστικό. Άκουγα μελωδίες καινούργιες κι όμως ήξερα τον κώδικα ανάγνωσης. Έβρισκα τον Θοδωρή μέσα στη μουσική και το libretto. Γεφυρώθηκαν αποστάσεις με μια δυσεύρετη ομαλότητα και αυτό είναι βασικό συστατικό του καλού αποτελέσματος. Περιθώρια εξέλιξης φυσικά υπάρχουν. Τουλάχιστον όσον αφορά εμένα, συνεχίζω να αναζητώ και να βρίσκω καινούργιους θησαυρούς μέσα στον χαρακτήρα. Η χαρά μου για την παρουσίαση του έργου στη γενέτειρά μου, τη Θεσσαλονίκη, είναι μεγάλη. Πιστεύω ότι θα έχει διαφορετικό συναισθηματικό υπόβαθρο αυτό το ανέβασμα.
*Ο Θοδωρής Βουτσικάκης ερμηνεύει τον «Ερωτόκριτο» στην ομώνυμο μιούζικαλ του Δημήτρη Μαραμή, που ανεβαίνει 9, 10 και 11 Μαρτίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. 


Post a new comment