O ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΛΑ ΙΟΛΑ

0
526

Μια ιστορική απόφαση πήρε την Τρίτη 18/7 το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής. Μετά από μια πολύωρη συζήτηση με μεγάλο ενδιαφέρον ενέκρινε με διευρυμένη πλειοψηφία την εισήγηση του Δημάρχου της πόλης  Γιάννη Σταθόπουλου  για αγορά από το Δήμο του κτήματος και της βίλας Ιόλα. Μέρος της συλλογής αποτέλεσε το θεμέλιο της ίδρυσης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη. 

Τη δεκαετία του 1960 ο διάσημος κοσμοπολίτης συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας  χτίζει  στο κτήμα στην Αγία Παρασκευή Αττικής τη βίλα του, η οποία σχεδιάστηκε από τον Δημήτρη Πικιώνη, τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Παύλο Καλαντζόπουλο,  όπου μεταφέρει την τεράστια προσωπική συλλογή του μεγάλης καλλιτεχνικής και χρηματικής αξίας. Η επιθυμία του πριν πεθάνει ήταν να δωρίσει την αμύθητη συλλογή του από έργα τέχνης στο ελληνικό κράτος δεν εκπληρώθηκε ποτέ.

Μετά τον θάνατο του η βίλα του λεηλατήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του με 11.000 έργα τέχνης χάθηκε (πρόσφατα εμφανίστηκαν καθώς βγήκαν στο σφυρί από τον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου, 155 έργα -Λούτσιο Φοντάνα, Βίκτορ Μπράουνερ , Νίκι Ντε Σεντ Φαλ, Ματίς, Έρνστ, Τάκις, Πανιάρας, Ακριθάκης κά, μαζί με προσωπικά αντικείμενα του Ιόλα).

Το 1998  η βίλα (1.600 τ.μ.)  του Αλ. Ιόλα  χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο και δύο χρόνια αργότερα το κτήμα που την περιβάλει χαρακτηρίστηκε, με τροποποίηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου Αγίας Παρασκευής (ΦΕΚ 451, 31-8-2000), ως «Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων» του Δήμου. Από τότε η απόκτηση του κτήματος και της βίλας από το Δημόσιο αποτέλεσε διαρκή στόχο των Κυβερνήσεων και των Δημοτικών αρχών. Ωστόσο παρά τα μεγάλα λόγια που έχουν ακουστεί κατά καιρούς παρέμεινε στα χέρια του ιδιώτη (που την αγόρασε από τους κληρονόμους) εγκαταλειμμένη στη φθορά του χρόνου.

Το 2014 εκλέγεται Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής ο Γιάννης Σταθόπουλος, επικεφαλής μιας ευρείας αυτοδιοικητικής κίνησης, που κινείται από την πρώτη στιγμή με σχεδιασμό και πίστη στην αξία του εγχειρήματος  στην κατεύθυνση της απόκτησης του ακινήτου με στόχο την ανάδειξη του  σε πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του. «Αποφασίσαμε να κλείσουμε αυτή την πληγή και να ανοίξουμε κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον» είπε χαρακτηριστικά πριν λίγο καιρό απαντώντας  σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου ο κ. Σταθόπουλος.

Τελικά ο Δήμαρχος και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έκαναν το μεγάλο και αναγκαίο βήμα για να ανοίξουν τον δρόμο για να αποκτήσει ξανά ο χώρος, που φιλοξένησε τη μοναδική συλλογή του Ιόλα και τις σημαίνουσες προσωπικότητες που έρχονταν να τον  επισκεφθούν, τη λάμψη και τη φήμη που του αξίζει.

Με επιμονή και μεθοδικότητα ο Δήμος πέτυχε τίμημα (3 εκ. ευρώ) και όρους καταβολής του (6 ετήσιες δόσεις) που, όπως τόνισε ο Δήμαρχος στην εισήγηση του, «έχει την οικονομική δυνατότητα να το σηκώσει,  χωρίς να κινδυνέψουν τα υπόλοιπα έργα της πόλης». Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο κ. Σταθόπουλος, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και μηνύματα από πολλές πλευρές ότι «μετά από την απόκτηση του ακινήτου από το Δήμο θα ανοίξει ο δρόμος για χρηματοδότηση των διαδικασιών ανακαίνισης και λειτουργίας του».

Advertisements

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here