Μ. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ: «Η ΕΞΟΔΟΣ 1826 ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ…»

26/03/2017

Γράφει η Μαρία Ανδρούτσου / ηθοποιός

Μπαίνοντας σε αυτή την ταινία είχα μια συγκίνηση, γιατί ήξερα ότι πρόκειται για αληθινά γεγονότα, τα οποία έπρεπε να μπω στη διαδικασία να τα αναβιώσω, αφού πρώτα τα κατανοήσω σε βάθος. Έχοντας αυτό κατά νου, κατάλαβα το μέγεθος της ψυχής και του θάρρους αυτών των ανθρώπων, την αγάπη που είχαν για τον τόπο μας, τις σχέσεις που είχαν μεταξύ τους, παρά το γεγονός ότι ήταν άλλες οι εποχές και οι άνθρωποι δεν εκφράζονταν όπως εμείς σήμερα. Υπήρχε ωστόσο η αγάπη, το δέσιμο και ο κοινός στόχος για την πατρίδα, την ελευθερία και για την ίδια τη ζωή.

Σαφώς και προτιμώ την εποχή που ζούμε και τις ευκολίες που έχουμε και αυτός είναι και ο λόγος που με προβλημάτισε αυτή η ταινία. Συνειδητοποίησα πως μας έχει πάρει όλους η μπάλα και δεν καταλαβαίνουμε την ουσία. Δεν μπορούμε να δοθούμε αληθινά, να ζήσουμε καλά. Κατανόησα τη δυσκολία της ζωής αυτών των ανθρώπων, εκείνης της εποχής, απ’ όλες τις πλευρές και ένιωσα δέος που εκείνοι πίστεψαν, πάλευαν και συνέχιζαν. Είναι ντροπή για εμάς τους νεότερους που έχουμε όλες αυτές τις ανέσεις και τις προσβάσεις σε όλα να μην ανοιγόμαστε, να μην εκφραζόμαστε, να μην ερωτευόμαστε! Δεν έχω κανένα κοινό με την γυναίκα αυτής της εποχής, εκτός από το ότι κάθε γυναίκα σε κάθε εποχή αγαπά με την ψυχή της. Πολύ φοβάμαι όμως πως εκείνη η γυναίκα του 1826 εξέφραζε την αγάπη της με μεγαλύτερη αυτοθυσία.

Η ίδια η συνθήκη των γυρισμάτων ήταν κάτι διαφορετικό για μένα. Ήταν μια πολλή μεγάλη προσπάθεια σε μια παραγωγή με πολλές απαιτήσεις και κόπο, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα άλλες κινηματογραφικές παραγωγές.

*Η ταινία «Έξοδος» του Βασίλη Τσικάρα, προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στο θέατρο Φαργκάνη της Θεσσαλονίκης. 

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα thessnews, φύλλο 25/2/2017



Post a new comment