«Η ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ»: Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ

04/10/2016

aggelidou

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου /συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Όταν η Μυθολογία φιλοδοξεί να αγαπηθεί, να συζητηθεί, να προκαλέσει το ενδιαφέρον δε μπορεί παρά να αποδοθεί ελκυστικά και με απόλυτο σεβασμό.

Αυτό κάνει για μια ακόμη φορά η Μαρία Αγγελίδου, στη σειρά Μυθολογικά Παραμύθια, «Η Λερναία Ύδρα» των εκδόσεων Μεταίχμιο, πετυχαίνοντας με τον πλούσιο, περιεκτικό, κοφτό λόγο της και την ταχύτητα στην πλοκή να αποδώσει με υψηλό πρόσημο έναν από τους πιο αγαπημένους μύθους του Ηρακλή.

Είναι βέβαιο πως ο τρόπος της μαγεύει, έλκει και προκαλεί μικρούς και μεγάλους.

aggelidou1Παράλληλα με την υπέροχη ροή της αφήγησης ακολουθούν και οι εικόνες της Ίρις Σαμαρτζή αποδίδοντας με την κίνηση και τις λεπτομέρειες μια επιπλέον ανάγνωση που γεννά απόλαυση, αλλά και γνώση.

Οι τελευταίες σελίδες προτείνουν παιχνίδια με τον μύθο, ενώ δίνουν και περισσότερες πληροφορίες για  αυτόν.

Τον καιρό που η Γη ήταν ακόμη καινούργια, τις δουλειές τις πολύ δύσκολες, τις ακατόρθωτες, τις έκαναν οι ήρωες. Και πρώτος ανάμεσά τους ο Ηρακλής, που τα ’βαλε με τη Λερναία Ύδρα: το Νερό της Πλημμύρας, που είχε αμέτρητα κεφάλια, τέρατα αιμοβόρα όλα τους, από το πρώτο ως το τελευταίο, το πιο φοβερό, το πιο μαύρο – το πιο αθάνατο. Και το νίκησε κι αυτό. Με τη σειρά Μυθολογικά Παραμύθια επιχειρείται μια καινούρια «ανάγνωση» των αρχαίων ελληνικών μύθων. Που δεν είναι παλιές χιλιοειπωμένες ιστορίες ξεχασμένων θεών, αλλά συναρπαστικά παραμύθια δράσης, μέσα από τα οποία ξετυλίγονται όλες οι διαχρονικές ανθρώπινες περιπέτειες, οι φόβοι και οι χαρές που έχουν σημαδέψει κι ακόμη σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου.

Προτείνεται για μικρούς και μεγάλους, στο σπίτι, στο σχολείο, στη Βιβλιοθήκη, στο αυτοκίνητο.

Η ανάγνωσή του μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για ιστορική συζήτηση, αναζήτηση και φυσικά κινητοποιεί οικογένειες και σχολεία για μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο.Post a new comment