Η ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ… ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

23/01/2017

www.enet.gr

Με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του στην ιστοσελίδα voria.gr ο πρώην αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος του δ.σ. της Αττικό Μετρό, Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρεμβαίνει σχετικά με την λύση που προτείνει η νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ και παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή του ΤΕΕ-ΚΜ (της οποίας μέλος είναι ο κ. Ζέρβας).

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Εμείς παρουσιάζουμε ένα απόσπασμα που αναφέρεται στις αρχαιότητες και τη φιλολογία που αναπτύχθηκε γύρω από το αν πρέπει να αποσπαστούν και να επανατοποθετηθούν ή όχι. Γράφει, λοιπόν, ο κ. Ζέρβας:

«Η προτεινόμενη αυτή λύση μετά από κυοφορία πολλών μηνών παρουσιάστηκε επίσημα, με όποια οικονομοτεχνική λεπτομέρεια είναι σήμερα γνωστή, στην αρμόδια επιτροπή του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας από την Αττικό Μετρό ΑΕ. Με βάση αυτά που παρουσιάσθηκαν είναι προφανές ότι: (…)

  • Οποιαδήποτε ανασκαφικά ευρήματα υπάρχουν κάτω από το επίπεδο του βυζαντινού δρόμου δε θα αποκαλυφθούν ποτέ, καθώς θα μείνουν καταχωμένα. Δηλ. όλα τα πιθανά ευρήματα που αφορούν την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο της πόλης. Να υπενθυμίσω ότι στο σταθμό της Αγίας Σοφίας όπου έχει βρεθεί τμήμα του ίδιου βυζαντινού δρόμου, έχει ήδη αποσπασθεί και η αρχαιολογική έρευνα συνεχίσθηκε σε κατώτερα στρώματα όπου έχουν βρεθεί τμήματα του ελληνιστικού – ρωμαϊκού δρόμου.
  • Όσα ευρήματα βρεθούν στις παρακείμενες ανασκαφές του σταθμού Βενιζέλου που θα απαιτηθούν για την εφαρμογή της υπό συζήτηση λύσης (φρεάτια, κλιμακοστάσια. υπόγειες διαβάσεις) έχει προαποφασισθεί να αποσπασθούν, χωρίς περαιτέρω συζητήσεις, αξιολογήσεις και ανεξάρτητα από την αρχαιολογική τους αξία. Ευαισθησίες a la cart! (…)»


Post a new comment