ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΓΚΑΡ ΑΛΑΝ ΠΟΕ

0
397

Πως μπορεί η ποίηση, οι λέξεις και ο ρυθμός τους, να αποτυπωθούν στον καμβά; Ποιες είναι οι εικόνες ενός ποιήματος; Ακόμη και σε μια εικαστικού τύπου ανάγνωση, ο υποκειμενισμός αποτελεί τη γοητεία της ερμηνευτικής ελευθεριότητας που αποτελεί σύμφυτο της ποίησης.

Ο Τάσος Μαντζαβίνος, λοιπόν, επιχειρεί να «ζωγραφίσει την ποίηση» και δίνει τη δική του εκδοχή εικονογραφώντας δύο μεγάλα ποιήματα του σκοτεινού ρομαντισμού: «Το Κοράκι» του Έντγκαρ Άλλαν Πόε και «Ο τάφος του Έντγκαρ Πόε» του Στεφάν Μαλλαρμέ. Μέσα από χαρακτικά, σχέδια και χρωματιστά μελάνια, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να μεταφέρει τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του Αμερικανού ποιητή: το κοράκι ως άνοιγμα στην αιωνιότητα.

Στη χορεία των καλλιτεχνών που ενέπνευσε το «Κοράκι», με πιο γνωστά τα έργα των Μανέ, Ντορέ και Γκωγκέν, ο Μαντζαβίνος έρχεται να εικονογραφήσει το ποίημα του Πόε με γλώσσα λιτή, αποκαλυπτική του προσωπικού του ζωγραφικού ύφους. Όπως συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του, όπου πρωταγωνιστούν στοιχεία ταύτισης του καλλιτέχνη με την τέχνη του, έτσι και εδώ ζωγράφος και ποιητής παρουσιάζονται ενωμένοι, ως μία υπόσταση, να κοιτούν το μαυροπούλι. Το κοράκι, λοιπόν, δεν «ανήκει» μόνο στον Πόε, είναι και του ίδιου του καλλιτέχνη, που δεν εικονογραφεί απλώς, αλλά συμπορεύεται με τον ποιητή.

Παράλληλα, παρουσιάζεται στην έκθεση το καλλιτεχνικό λεύκωμα είκοσι αριθμημένων αντιτύπων με δώδεκα μελάνια του Μαντζαβίνου, εμπνευσμένα από το ποίημα του Στεφάν Μαλλαρμέ «Ο τάφος του Έντγκαρ Πόε». Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο ιστορικός τέχνης Γιώργης Μυλωνάς.

INFO

Διάρκεια: έως Σάββατο 3/6/2017

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη 10:00-15:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-20:00, Σάββατο 10:00-16:00 ενώ για τις γιορτές θα ισχύσει ειδικό ωράριο

Είσοδος ελεύθερη στο κοινό

Τηλ.: 2310-288036

www.miet.gr | [email protected]  | http://www.miettsimiski11.blogspot.com

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα thessnews, φύλλο 8.4.2017

Advertisements

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here