«Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ…»

16/09/2017

Γράφει ο Δημήτρης Π. Μητσόπουλος

Όλα ξεκίνησαν πριν 10 χρόνια, σε μια συνάντησή μου με τη Μεγάλη Κυρία του θεάτρου Αλεξάνδρα Λαδικού. Συζητώντας και βλέποντας τις δημιουργικές ανησυχίες μου, μου είπε: «Δημήτρη, μην ψάχνεις στην Αθήνα, μην ψάχνεις στο εξωτερικό, έχεις το μύθο στη πόλη σου. Λέγεται Ανδρέας Βουτσινάς».

Κανόνισε λοιπόν μια συνάντηση μαζί του, στο σπίτι του, στην οδό Γαμβέτα 37. Ήταν μια συνάντηση καταλυτική. Με υποδέχθηκε παρέα με τον σκύλο του, τον Τίκι Πού. Η κουβέντα μας κράτησε πάνω από 3 ώρες. Μιλήσαμε για όλα! Στο τέλος μου είπε «έχω μάθει πλέον να ακτινογραφώ τους ανθρώπους, έχεις καθαρό βλέμμα, προχωράμε!»

Πήγαμε για φαγητό. Κάποια στιγμή μου είπε «Ό,τι καλύτερο που μπορούσε να γίνει είναι μία Σχολή που θα ολοκληρώσει μια γεμάτη ζωή. Εσύ θα πεθάνεις, κάποια στιγμή θα φύγω κι εγώ, επιτυχία είναι να συνεχίσει η Σχολή να υπάρχει και μετά από μας».

Εκείνη την ημέρα ήταν πραγματικός χείμαρρος. Μου μίλησε για τον Αλ Πατσίνο, τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και τον Ντάστιν Χόφμαν που πέρασαν από τα χέρια του, για την εισαγωγή τους στο Actor’s Studio. Μου μίλησε για την σχέση του με την Τζέιν Φόντα, αλλά και για τις μέρες του στο Παρίσι και για τις μεγάλες στιγμές στην Επίδαυρο.

Ήταν μεγάλο σχολείο και ευλογία η γνωριμία του μαζί μου. Ήταν άκρως φιλοσοφημένος και -επιτρέψετε μου τη λέξη- ατρόμητος. Δεν φοβόταν τον θάνατο… Δεν είχε να φοβηθεί τίποτα ούτε να αποδείξει τίποτα. Απολάμβανε την κάθε μέρα που του χάριζε ο Θεός.

Όταν το όραμα έγινε πραγματικότητα, είχαμε νέες γραμματείς και, λογικά,  λίγο αγχωμένες, αρχή γαρ… Κάποια στιγμή χτυπάει το τηλέφωνο, το σηκώνει η κοπέλα και λέει «Ανώτερα Δραματική Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς». Από την άλλη γραμμή του σύρματος ακούγονται δύο λέξεις: «Ο ίδιος»! Ήταν ο Ανδρέας που είχε πάρει για να επιβεβαιώσει τις ώρες των μαθημάτων του! Η κοπέλα μπλόκαρε και με κοιτάει έντρομη και μου λέει είναι ένας που μου λέει «ο ίδιος»!!! Αυτός ήταν ο Ανδρέας. Τα υπόλοιπα, ζώσα ιστορία εδώ και δέκα χρόνια τώρα…

*Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Ανδρέας Βουτσινάς, που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Αριστοτέλειον, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ.Post a new comment