«ΚΡΥΦΕΣ» ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΘΒΕ

17/05/2017

photo credits: Giannis Kessopoulos

Πάνω από 5 εκατ. ευρώ ως εξτρά επιχορήγηση έλαβε η τελευταία διοίκηση – διεύθυνση του ΚΘΒΕ για την αποπληρωμή του χρέους | Νέα έκτακτη επιχορήγηση 100.000 ευρώ για τη συντήρηση των Θεάτρων Γης και Δάσους

Το πρωθυπουργικό δώρο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, ήτοι η έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100.000 ευρώ για την συντήρηση και αποκατάσταση των Θεάτρων Δάσους και Γης, μετά την αποτυχία του ΚΘΒΕ να συγκεντρώσει το απαραίτητο κονδύλι μέσω crowdfunding σε συνεργασία με το act4greece της Εθνικής Τράπεζας (μόλις 3.500 ευρώ αντί 105.000 που ήταν το ζητούμενο – πήρε παράταση και συνεχίζεται), προκάλεσε την παρέμβαση (μετά από πολύ καιρό) του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Βούρου.

Μέσα από το προσωπικό προφίλ του στο facebook ο Γιάννης Βούρος έγραψε την περασμένη Κυριακή 14 Μαΐου: «Ανακοινώνει το ΚΘΒΕ θετικά πρόσημα και μεγάλες ποσοστιαίες θετικές αυξήσεις σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Και βεβαίως κατά περίπου 50% μείωση των χρεών του μέσα σε περίπου ενάμιση χρόνο θητείας της νέας διεύθυνσης. Κι επειδή κανείς αντικειμενικός κριτής των τεκταινόμενων δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει και να μην χειροκροτήσει αυτές τις εντυπωσιακές προς το θετικό αλλαγές γιατί να μην γνωρίζει ότι ο Οργανισμός εκτός από την τακτική του επιχορήγηση έχει εισπράξει το τελευταίο διάστημα άλλα περίπου 5.500.000 € ως έκτακτη επιχορήγηση; Δεν υπάρχει λόγος απόκρυψης. Μπράβο θα πούμε όλοι. Άσχετο εάν η προηγούμενη διεύθυνση όχι έκτακτη επιχορήγηση δεν έβλεπε αλλά ούτε την τακτική παρά μόνον μετά από καθυστερήσεις μηνών και μάλιστα μετά από πιέσεις συνεχών στάσεων εργασίας και επαναλαμβανόμενες απεργίες του προσωπικού. Τι, όχι;»

Ακολούθησε σχόλιο του γνωστού ηθοποιού Σπύρου Σαραφιανού (επί σκηνής πρόσφατα με τον Γιώργο Κιμούλη στις «Επικίνδυνες Σχέσεις») ο οποίος σχολίασε όσα έγραψε ο Γ. Βούρος, γράφοντας: «Αυταπόδεικτα πράγματα και βέβαια υπάρχει ο «οδικός χάρτης» των χρεών και των αναγκών που συντάξατε με την Μεγάλη Απούσα Μένη Λυσαρίδου, πού βάσει αυτών πορεύεται το ΚΘΒΕ…«

Ακόμη πιο σημαντική ήταν η παρέμβαση της συγγραφέως και ηθοποιού, πρώην βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Χατζησοφιά, η οποία σημειωτέον ότι γνώριζε τα πράγματα από μέσα καθώς ήταν μέλος του δ.σ. του ΚΘΒΕ ως εκπρόσωπος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών: «Πολύ καλό νέο η έκτακτη επιχορήγηση για τα Θέατρα Δάσους και Γης, όπως και η συντήρηση των θησαυρών του βεστιαρίου. Επίσης εξαίρετο νέο για το ΚΘΒΕ η μείωση των χρεών, που οφείλεται κατά μείζονα λόγο στην έκτακτη επιχορήγηση ύψους 5.000.000 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η απομείωση του χρέους του Κρατικού ήταν πάγιο αίτημα του Τμήματος Πολιτισμού και της ΕΠΕΚΕ, από εποχής αντιπολίτευσης, και βασική θέση του (κατασυκοφαντημένου) Προγράμματος του Τμήματος Πολιτισμού. Και επιπλέον, επειδή το ήθος της αριστεράς επιβάλλει να αποδίδονται τα εύσημα σε όλους ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκουν, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα θέματα του Θεάτρου Γης και του βεστιαρίου είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση, με πρόεδρο την αείμνηστη Μένη Λυσσαρίδου και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Βούρο. Ήμουν στο ΔΣ ως εκπρόσωπος του ΣΕΗ οπότε μπορώ να μιλώ μετά λόγου γνώσεως».

Στη «συζήτηση» παρενέβη και η, επίσης, ηθοποιός και πρώην βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλουη οποία ήδη πριν τον Ιανουάριο του 2015 επέδειξε σημαντικό έργο κοινοβουλευτικού ελέγχου της τότε κυβέρνησης, γράφοντας: «Να υπενθυμίσουμε επίσης πως με παρεμβάσεις του(κατασυκοφαντημένου άλλοτε και τώρα!!!) Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και συμβολή του Δημήτρη Στρατούλη τα υπέρογκα χρέη του ΚΘΒΕ στο ΙΚΑ μπήκαν στη ρύθμιση των εκατό δόσεων-έτσι ώστε η επιχορήγηση να μην πηγαίνει στα χρέη αλλά στις αμοιβές των εργαζόμενων… (Εντάξει κάτι κάναμε κι εμείς οι «σταλινικοί»,τα «παιδιά του κομματικού σωλήνα»,οι «ατάλαντοι συνδικαλιστές», οι(εσχάτως και )»πουλημένοι»… Άννα Χατζησοφιά!!!»

Στη διάρκεια της ιδιότυπης αυτής συζήτησης, ο Βούρος απάντησε στη Μ. Κανελλοπούλου ότι οδηγήθηκε στο… αυτόφωρο για τα χρέη του κράτους προς το κράτος (!): «Αγαπημένη μου Μαρία, θέλω να σου θυμίσω ότι οι καθυστερήσεις των δόσεων της τακτικής επιχορήγησης και η απώλεια της αρχικής ρύθμισης που είχαμε πετύχει για το ΙΚΑ με την Μένη με οδήγησε στο Αυτόφωρο.Επίσης είναι καλό να γνωρίζει ο κόσμος πως μεσούσης της πρώτης περιόδου της δικής μας θητείας η επιχορήγηση μειώθηκε κατά 900.000 πετώντας έξω τον όποιον καλλιτεχνικό προϋπολογισμό είχαμε ανακοινώσει».