Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ… ΜΕΓΑΛΩΝ

0
636
Η φετινή αφίσα φιλοτεχνημένη από τον Mikhail Fedorov.

Του Γιάννη Κεσσόπουλου

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι φετινές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου έχουν ως σύνθημα «Διαβάζω και αλλάζω». Φυσικά, είναι γνωστό ότι οι Έλληνες δεν διαβάζουμε (πλέον ούτε τίτλους στο facebook…) όμως παρ’ όλ’ αυτά είναι σοκαριστικό να ακούς ότι το 40,7% των Ελλήνων άνω των 15 ετών δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο*… Ούτε λογοτεχνικό, ούτε της δουλειάς του. Και με τέτοιο ποσοστό έχει το δικαίωμα οποιοσδήποτε να το συνδέσει ευθέως με τις κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές των τελευταίων δεκαετιών.

Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο –δε θέλει δα και πολλή σοφία- ότι ένα παιδί που έχει περιορισμένη ή μηδενική σχέση με το βιβλίο, γίνεται ο ενήλικας που δε διαβάζει ούτε λογοτεχνία ούτε ιστορία ούτε… μνημόνια. Δεν είναι σύμπτωση ότι το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα, που υπογράφει ο Ρώσος Sergey Makhotin και διαβάζεται σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μια προτροπή για να διαβάζουμε έχοντας τίτλο «Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο…» και υπογραμμίζοντας ότι «Το διάβασμα δεν είναι μόνο μια επίπονη δουλειά που οδηγεί στην ανάπτυξη των συναισθημάτων και της προσωπικότητάς μας, αλλά πρώτ’ απ’ όλα είναι ευχαρίστηση».

Το 40,7% των Ελλήνων άνω των 15 ετών δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο

Εξάλλου, αυτός είναι και ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου που καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Μηνύματα μέσω της thessnews

Με αφορμή τον αυριανό εορτασμό, ζητήσαμε από συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές, εκπροσώπους βιβλιοπωλείων, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους, εκπροσώπους εκδοτικών οίκων, εκπαιδευτικούς και αναγνώστες να διατυπώσουν το δικό τους μήνυμα.

«Με το βιβλίο παρέα μπορώ να αλλάξω τον κόσμο, μπορώ να οραματίζομαι, μπορώ να πραγματοποιώ, να κρίνω και να επιζητώ»

Έλενα Αρτζανίδου | Συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας

 

«Κάθε Βιβλιοθήκη ένα σκαλοπάτι στον κόσμο»

Χρύσα Κουράκη | Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

 

«Είναι μια μέρα για να θυμόμαστε πως στις ιστορίες υπάρχει πάντα και η οπτική των παιδιών»

Αγγελική Δαρλάση | συγγραφέας – θεατρολόγος

 

«Για να κάνουμε το διάβασμα μέρος της καθημερινότητας των παιδιών, πρέπει να γίνει μέρος και της δικής μας. Γιατί τίποτα δεν διδάσκει πιο αποτελεσματικά από το ίδιο το παράδειγμα»

Ελένη Σταμπόγλη | Εκδότρια στις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

 

Ένα παιδί που έχει περιορισμένη ή μηδενική σχέση με το βιβλίο, γίνεται ο ενήλικας που δε διαβάζει ούτε λογοτεχνία ούτε ιστορία ούτε… μνημόνια

«Εύχομαι κι ελπίζω όλοι αυτοί που έχουν να κάνουν με το μεγάλωμα των παιδιών να συνειδητοποιήσουν την αξία του βιβλίου και το πόσα πολλά έχει να προσφέρει σε ένα παιδί»

Xριστίνα Παπαδοπούλου | Υπεύθυνη των παιδικών βιβλίων στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

«Τα ταξίδια μαζί του είναι ανέξοδα, ευχάριστα και τόσα πολλά ώστε να καλύπτουν πολλές ζωές»

Γιώτα Φώτου | Συγγραφέας

 

«Μπορεί να επηρεάσει το μέλλον ενός παιδιού πολύ περισσότερο απ’ ότι ο πραγματικός κόσμος»

Σάντρα Ελευθερίου | Εικονογράφος – συγγραφέας

 

«Σε ένα κόσμο που κατακλύζεται από ψηφιακά μέσα, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη μύησης του παιδιού στον κόσμο του βιβλίου. Ο μοναδικός τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η εξοικείωση του παιδιού με το παιδικό βιβλίο, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του»

Παναγιώτης και Δημήτρης Σπετσαρίδης | Υπεύθυνοι βιβλιοπωλείου «Σωκράτης»

*Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε ο σύμβουλος του ΥΠΠΟ σε θέματα βιβλίου Σωκράτης Καμπουρόπουλος στη Διεθνή Έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης 2016.

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα thessnews, φύλλο 1.4.2017

Advertisements
Προηγούμενο άρθροΟ ΦΑΚΟΣ ΣΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ, Ο ΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…
Επόμενο άρθροΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΟΝ ΠΛΟΥΤΟΣ
Σπούδασα Νομικά, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη. Και διευθυντή το Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» την οποία διηύθυνα από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Τώρα, όλη η ψυχή για το thinkfree. Ούτως η άλλως, η μεγαλύτερη ατομική αντίσταση του ανθρώπου υπήρξε ανέκαθεν η ελεύθερη σκέψη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here