ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΟΝ ΠΛΟΥΤΟΣ

10/04/2017

Της Κατερίνας Τζαβάρα/ Εκπαιδευτικός MSc – Συγγραφέας

Σκεφτήκατε ποτέ την παιδική σας ηλικία χωρίς παιχνίδι και βιβλία; Θα ήμασταν οι ίδιοι άνθρωποι, σήμερα, αν δεν είχαμε διαβάσει την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και το  «Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες»; Μάλλον όχι, όπως δείχνουν  οι έρευνες αλλά και οι επιλογές μας.

Σαν παιδιά, χτίζουμε το χαρακτήρα μας μέσα από την ανάγνωση βιβλίων καθώς αυτά επιδρούν στον ψυχικό μας κόσμο  και μας βοηθούν να γνωρίσουμε και να κατακτήσουμε τον κόσμο μέσα από το φανταστικό ταξίδι της λογοτεχνικής περιπέτειας  αλλά και την διερεύνηση της πραγματικότητας γύρω μας. Ταυτιζόμαστε με τους ήρωες, αντιδράμε, προβληματιζόμαστε, νιώθουμε ασφάλεια και λιγότερη  μοναξιά, αποκτάμε κριτική σκέψη και εμβαθύνουμε  στα συναισθήματά μας. Αντιλαμβανόμαστε  τη σημασία για συνεργασία και υπευθυνότητα.

Πολλά παιδιά αποζητούν τη διαφυγή από μια σκληρή οικογενειακή ή σχολική πραγματικότητα. Κάποια άλλα έχουν ανάγκη να βρουν φίλους  ή  λύσεις σε προβλήματα. Τα περισσότερα παιδιά θέλουν να ονειρευτούν, να μιμηθούν, να ξεπεράσουν φόβους και ανησυχίες, να νιώσουν ισότιμα μέλη μιας παρέας. Η ανάγνωση ή η αφήγηση μιας λογοτεχνικής ιστορίας δημιουργεί έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας για όλα τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες που διαβάζουν μαζί τους, και επιδρά ανακουφιστικά και ψυχαγωγικά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ένα παιδικό βιβλίο σήμερα, ένας πλούσιος άνθρωπος αύριο.

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα thessnews, φύλλο 1.4.2017Post a new comment