ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΟΝ ΠΛΟΥΤΟΣ

0
609

Της Κατερίνας Τζαβάρα/ Εκπαιδευτικός MSc – Συγγραφέας

Σκεφτήκατε ποτέ την παιδική σας ηλικία χωρίς παιχνίδι και βιβλία; Θα ήμασταν οι ίδιοι άνθρωποι, σήμερα, αν δεν είχαμε διαβάσει την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και το  «Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες»; Μάλλον όχι, όπως δείχνουν  οι έρευνες αλλά και οι επιλογές μας.

Σαν παιδιά, χτίζουμε το χαρακτήρα μας μέσα από την ανάγνωση βιβλίων καθώς αυτά επιδρούν στον ψυχικό μας κόσμο  και μας βοηθούν να γνωρίσουμε και να κατακτήσουμε τον κόσμο μέσα από το φανταστικό ταξίδι της λογοτεχνικής περιπέτειας  αλλά και την διερεύνηση της πραγματικότητας γύρω μας. Ταυτιζόμαστε με τους ήρωες, αντιδράμε, προβληματιζόμαστε, νιώθουμε ασφάλεια και λιγότερη  μοναξιά, αποκτάμε κριτική σκέψη και εμβαθύνουμε  στα συναισθήματά μας. Αντιλαμβανόμαστε  τη σημασία για συνεργασία και υπευθυνότητα.

Πολλά παιδιά αποζητούν τη διαφυγή από μια σκληρή οικογενειακή ή σχολική πραγματικότητα. Κάποια άλλα έχουν ανάγκη να βρουν φίλους  ή  λύσεις σε προβλήματα. Τα περισσότερα παιδιά θέλουν να ονειρευτούν, να μιμηθούν, να ξεπεράσουν φόβους και ανησυχίες, να νιώσουν ισότιμα μέλη μιας παρέας. Η ανάγνωση ή η αφήγηση μιας λογοτεχνικής ιστορίας δημιουργεί έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας για όλα τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες που διαβάζουν μαζί τους, και επιδρά ανακουφιστικά και ψυχαγωγικά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ένα παιδικό βιβλίο σήμερα, ένας πλούσιος άνθρωπος αύριο.

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα thessnews, φύλλο 1.4.2017

Advertisements
Προηγούμενο άρθροΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ… ΜΕΓΑΛΩΝ
Επόμενο άρθροΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια, αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του ΑΠΘ, του τμήματος μετεκπαίδευσης στη Γενική Αγωγή του Διδασκαλείου του ΑΠΘ και καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, με σπουδές φωνητικής και πιάνου. Κατέχει πιστοποιητικό κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή και Εκπαίδευση από τη Δομή Δία Βίου Μάθησης του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος master από το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ με ειδίκευση στα προγράμματα φυσικής δραστηριότητας και αγωγής υγείας για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Εργάστηκε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση σε θέσεις διδακτικές και διοικητικές. Σήμερα εργάζεται ως νηπιαγωγός, είναι συγγραφέας παιδικών και εκπαιδευτικών βιβλίων και παραδίδει επιμορφωτικά σεμινάρια Διδακτικής της Παιδαγωγικής. Είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People) - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της SCBWI (Society of Children's Book Writers and Illustrators) και αρθρογραφεί σε εκπαιδευτικά blogs και ηλεκτρονικά έντυπα ποικίλης ύλης. Από τις εκδόσεις βιβλιοΔΙΑΠΛΟΥΣ έχουν εκδοθεί 23 έργα της. Αναλυτική εργογραφία της μπορείτε να βρείτε στο http://www.biblionet.gr/author/73015/%CE%91%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7_%CE%A4%CE%B6%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here