ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟ

09/04/2017

Ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος / www.orathessaloniki.gr

Σήμερα, Κυριακή 9 Απριλίου 2017, στις 12 το μεσημέρι στον ιερό κοιμητηριακό ναό Αναστάσεως του Κυρίου, θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία για τον θεατράνθρωπο Αχιλλέα Ψαλτόπουλο, (μνήματα). Ο Ψαλτόπουλος, μια εμβληματική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 7/4 αφού νοσηλεύτηκε για λίγες μέρες σε νοσοκομείο μετά από έμφραγμα.  

 

Σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και κριτικός κινηματογράφου. Αποφοίτησε από την Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης της Ρούλας Πατεράκη και συνεργάστηκε στο ξεκίνημά του με το Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης. Το 1985 ίδρυσε το δικό του σχήμα με τον τίτλο «Θέατρο Αναζήτηση», προκειμένου να καταπιαστεί με μεγάλους συγγραφείς που αγαπούσε, ανεβάζοντας άγνωστα έργα τους στην Ελλάδα ή παρουσιάζοντας τα γνωστά τους με εντελώς δική του ματιά. Μέλος του Φοιτητικού Ομίλου Θεάτρου και Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΟΘΚ) από πολύ νωρίς εντρύφησε στον κινηματογράφο. Γύρισε ταινίες μικρού μήκους και σκηνοθέτησε 80 και πλέον παραστάσεις, συμμετέχοντας στις περισσότερες και ως ηθοποιός. Από το 2000 έως το τέλος του 2005, ήταν γενικός διευθυντής του Θεάτρου «Αυλαία» και του Πολυχώρου Αυλαία διοργανώνοντας εκθέσεις ζωγραφικής, παραστάσεις, μουσικές βραδιές, συναυλίες, βραδιές χορού, σεμινάρια κ.ά. Η πιο χαρακτηριστική θεατρική στιγμή του με το δικό του θέατρο Αναζήτηση, ήταν το ανέβασμα του «Μπ όπως Μπέκετ: το όνομα της ιστορίας” (1986), του Σάμιουελ Μπέκετ,στο θέατρο Αχίλλειον μια παράσταση 5,5 ωρών, με επτά μονόπρακτα του Μπέκετ. Πριν από μερικούς μήνες παρουσίασε, με το θέατρο Αναζήτηση, για πρώτη φορά στο Θέατρο Αθήναιον της Θεσσαλονίκης το «Κλουβί με τις τρελές», πραγματοποιώντας όπως έλεγε «το μεγάλο του θεατρικό απωθημένο».

Αντί στεφανιών ή λουλουδιών, δωρεά στην Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος (www.esbe.gr), τις δράσεις της οποίας στήριζε πάρα πολλά χρόνια έμπρακτα ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Τον Οκτώβριο του 2016 τιμήθηκε από τα θεατρικά βραβεία της ιστοσελίδας www.kulturosupa.gr από όπου και το βίντεο με το θερμό χειροκρότημα, που ακολουθεί.

Πληροφορίες: ΕΡΤPost a new comment