ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤ. ΣΟΥΡΟΥΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΤΕΧΝΗ» ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

29/10/2017

Εκδήλωση αφιερωμένη στον πεζογράφο Αντώνη Σουρούνη πραγματοποιεί η “Τέχνη” την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, ώρα 8 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος). Για τον συγγραφέα και το έργο του θα μιλήσουν η Μαίρη Μικέ και ο Γιώργος Ποιμενίδης. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Έφη Σταμούλη.

Ο Αντώνης Σουρούνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. To 1960, με την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, όπου είχαν ήδη μεταναστεύσει συγγενείς του. Σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια της Κολωνίας, του Σααρμπρύκεν και του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία. Στη συνέχεια εργάστηκε σε ποικίλα επαγγέλματα: από τραπεζικός υπάλληλος μέχρι ναυτικός και από hotel boy μέχρι επαγγελματίας παίκτης ρουλέτας. Έζησε στην Φρανκφούρτη έως το 1970 όταν επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη, ενώ από το 1987 είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών και βιοπορίζεται ως συγγραφέας.

Εμφανίζεται στα γράμματα το 1969 με το έργο του «Ένα αγόρι γελάει και κλαίει». Η «αυθόρμητη πρόζα» που θα γίνει στη συνέχεια ιδιαίτερος αφηγηματικός τρόπος του Σουρούνη, αρχίζει να αναδεικνύεται από το επόμενο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Οι Συμπαίχτες» που εκδίδεται το 1977. Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο «Ο χορός των ρόδων». Το 2006 απέσπασε από την εξαμηνιαία λογοτεχνική επιθεώρηση του περιοδικού «να ένα μήλο» και έναν χρόνο αργότερα από το περιοδικό Διαβάζω το «Βραβείο μυθιστορήματος» για το έργο του «Το μονοπάτι στη θάλασσα».Post a new comment