ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

0
752

Think  Business / Γράφει η Λιάνα Αλεξανδρή

Έτσι τελείωσε και αυτή – η 2η – αξιολόγηση και η χώρα οδεύει προς ένταξη στην περίφημη ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Mε ένα εύλογο ερώτημα: Εάν θα προλάβουμε να απολαύσουμε τα ωφέλη αυτής της χαλάρωσης (δηλ. τη δανειοδότηση των τραπεζών μας με χαμηλά επιτόκια και, κατά συνέπεια, της ένεσης της αγοράς με οξυγόνο ρευστότητας), δεδομένου ότι  υπάρχει πιθανότητα το πρόγραμμα αυτό να τερματιστεί το Σεπτέμβριο. Το επόμενο «αφήγημα» της Κυβέρνησης αφορά την «έξοδο στις αγορές». Κι εδώ υπάρχουν ενστάσεις, διότι πέραν του συμβολικού στοιχείου, αυτός καθ’ εαυτός ο δανεισμός στην ελεύθερη αγορά συνοδεύεται από επαχθή επιτόκια της τάξεως του 4,00%-4,50%, ενώ εντός Μνημονίου δανειζόμαστε με τρεις φορές χαμηλότερα ποσοστά. Και όλα αυτά, βέβαια, μόνον με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα του Χρέους και το ΔΝΤ θα παραμείνει στο Πρόγραμμα.

Τα πράγματα, λοιπόν, έχουν πάντα δύο όψεις και οι λαϊκίστικες θριαμβολογίες περιττεύουν (άλλωστε το έχουμε ξαναδεί το έργο). Όπως δύο όψεις έχει και το «αφήγημα» του Λιμανιού Θεσσαλονίκης: Ο ΟΛΘ επιτέλους «παραχωρήθηκε» (ιδιωτικοποιήθηκε) σε κοινοπραξία Γάλλων (CMA),  Γερμανών (DIEM)

και Belterra (συμφερόντων Ι. Σαββιδη) κατά το 67% και έως το 2051. Το τίμημα ; 232 εκατ Ευρώ. Ξεχνούν όμως να μας πουν ότι λίγα χρόνια πριν οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι  που τώρα θριαμβολογούν περί επιτυχημένου deal, είχαν, με τις ενέργειες τους, καταφέρει να ματαιώσουν ανάλογο διαγωνισμό για τον ΟΛΘ που είχε κατοχυρωθεί υπέρ άλλης εταιρείας έναντι του διπλάσιου – ναι του διπλάσιου – τιμήματος. Αλλά τότε τη συμφωνία την είχε κάνει μια «επάρατη» κυβέρνηση. Ποιος ξεχνά άλλωστε τους βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης να κρεμιούνται στα κάγκελα της Κεντρικής πύλης του ΟΛΘ και να κραυγάζουν περί «ξεπουλήματος»… Αλλά ας είναι . Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

 

28o Money Show 2017

 

Περισσότερες από 100 ενημερωτικές εκδηλώσεις, στις οποίες παρέστη το σύνολο σχεδόν των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, επιχειρηματιών από την περιοχή, αλλά και αρκετών μελών του υπουργικού συμβουλίου, περιλάμβανε το φετινό 28ο πολυσυνέδριο Money Show, που  πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 19 έως και 21 Μαΐου στο Hyatt Regency Θεσσαλονίκης από το Ελληνοϊταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και την Excess Advertising.

Η βιομηχανία, το εμπόριο, ο τουρισμός κι οι επενδύσεις, τομείς με μεγάλη δυναμική που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική οικονομία για να αλλάξει σελίδα και να επιστρέψει σε έναν ενάρετο κύκλο διατηρήσιμης ανάπτυξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων.

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου είχε άρωμα γαστρονομίας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό την προώθηση και την πιστοποίηση της μακεδονικής κουζίνας και ειδικότερα των τυπικών γαστρονομικών προϊόντων. Υπό τον συντονισμό του τμήματος προβολής αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Πιστοποίησης Μακεδονικής Κουζίνας ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακές συνταγές φτιαγμένες από τοπικά προϊόντα δια χειρός των μελών της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.

Στη συνέχεια, στην εκδήλωση του ΣΕΒΕ με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα ΔΟΣ & ΑΣ,  Γεώργιο Τσίπρα αναπτύχθηκαν θέματα για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη με παρουσίαση  εφαρμογών τους από εταιρείες της Βόρειου Ελλάδας, ενώ ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων οργάνωσε ανοικτή συζήτηση με θέμα « Ομαδική ασφάλιση. Σχέση εμπιστοσύνης και πίστης στην επιχείρηση» με την παρουσία μελών κορυφαίων επιχειρήσεων στην ομαδική ασφάλιση.

Τη δεύτερη μέρα του 28ου Money Show το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, από κοινού με το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης, συνδιοργάνωσαν το κεντρικό gala με θέμα «Θεσσαλονίκη, Νέα εποχή»  αφιερωμένο στις επενδύσεις και τις υποδομές στην Βόρεια Ελλάδα. Εκπρόσωποι σημαντικών εταιριών που συμμετέχουν στην ανάπτυξη της περιοχής θα ανοίξουν την εκδήλωση με ομιλίες βασισμένες στην δράση τους. Πιο συγκεκριμένα, θα εκπροσωπηθούν οι εταιρείες, Αέριο Θεσσαλονίκης –Θεσσαλίας και ΕΔΑ  Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας που διαχειρίζονται το αέριο στην Βόρεια Ελλάδα, οι  Αττικό μετρό και κοινοπραξία AIASA, υπεύθυνες για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης και η Bonatti J&P ΑΒΑΞ υπεύθυνη της κατασκευής του διακρατικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, που θα δώσει τη δυνατότητα στις αγορές της Ευρώπης να αποκτήσουν ακόμη μια αξιόπιστη πηγή προμήθειας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν o Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης  Στέργιος Πιτσιόρλας.

Στην εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνοιταλικό επιμελητήριο για τον Τουρισμο αναπτύχθηκαν  τρεις ενότητες για τον   τουρισμό πόλης, τον οικογενειακό τουρισμό και τις επενδύσεις στο τομέα τουρισμού. Τέλος, «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο ρόλος τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας» ήταν  το θέμα που επέλεξε το Βιοτεχνικο επιμελητήριο Θεσσαλονικης. Μεταξύ των ομιλητών οι βουλευτές Δημήτρης Μάρδας, Θεόδωρος Καράογλου και Γιώργος Αρβανιτίδης.

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα  της τρίτης μέρας του Συνεδρίου κατείχαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσαν το ΚΕΠΑ σε Συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με θέμα

«Σύγχρονα επιχειρηματικά εργαλεία για τους επαγγελματίες τους αύριο» και του Προξενικού Σώματος Θεσσαλονίκης  με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχέδιο Γιούνκερ για την επιχειρηματικότητα», στην οποία κεντρικοί ομιλητές ηταν οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη και του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.

Εκτός των παραπάνω, κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου διοργανώθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις πολιτιστικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, όπως αυτές του Οικονομικού επιμελητηρίου Ελλάδος (περιφερειακό γραφείο κεντρικής Μακεδονίας), του Ελληνοτουρκικού επιμελητηρίου με θέμα «Η ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων και η θετική επίδραση της οικονομικής συνεργασίας στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», με ομλητές το βουλευτή Δημήτρη Μάρδα, το Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Ορχάν Γιαλμάν Οκάν και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δ. Συμεωνίδη, του ΕλληνοΡωσικου επιμελητηρίου με θέμα «Ελλάδα – Ρωσία. ΕυρωΑσιατικη Ένωση», του ΕλληνοΒουλγαρικού επιμελητηρίου με θέμα «Ο τουρισμός ως δίαυλος ανάπτυξης των σχέσεων και της οικονομίας Ελλάδας – Βουλγαρίας»  .

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η εκδήλωση του Πανελλήνιου Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας Αποφοίτων των Ιταλικών Πανεπιστημίων με θέμα  «Ελλάδα – Ιταλία Κοινή προσέγγιση της κρίσης».

Τέλος, την πρώτη και τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε το 11o Open Coaching Day με θεματα “Εισαγωγη στο Coaching – Life Balance” και ομιλήτρια την Κ. Γκόρη, personal and executive coach  της Active Coaching και «Ολοι χρειάζονται έναν coach» με τον PCC  της Positivity, Α. Δερλώπα και την Κ. Γκόρη. Την παρουσίαση έκανε η Π. Κλάδη, Σύμβουλος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων.

 

Το πρώτο κατάστημα της WATT+VOLT άνοιξε στη Θεσσαλονίκη

«Οι πελάτες βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής ανάπτυξης της WATT+VOLT. Επενδύουμε σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό, στην ποιότητα και στην καινοτομία των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, ώστε να παρέχουμε ολοκληρωμένες και αξιόπιστες λύσεις για ιδιώτες και επαγγελματίες.

Το πρώτο μας κατάστημα στη Θεσσαλονίκη είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση και θα ακολουθήσουν σύντομα τα επόμενα σταθερά βήματα προς τα εμπρός, με τα καταστήματα που θα ιδρύσουμε σε όλη την Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων ο  CEO της WATT+VOLT,  Αναστάσιος Παπαναγιώτου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων  του πρώτου καταστήματος της Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

 

Η WATT+VOLT, πάροχος ολοκληρωμένων υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέρει εδώ και χρόνια, με αξιοπιστία και συνέπεια, ρεύμα σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Η φιλοσοφία της στηρίζεται στη μέγιστη ικανοποίηση του καταναλωτή και στην παροχή τεχνολογικά προηγμένων υπηρεσιών, οι οποίες συμβάλλουν στην ορθολογική χρήση και στην εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

ΣΒΒΕ: Σεμινάριο με το Σύμβουλο Επιχειρήσεων Jim Lawless και δειπνο με το Γιάννη Στουρνάρα

Τρίωρο Σεμινάριο με θέμα «Δαμάζοντας Τίγρεις – Taming Tigers», οργάνωσε Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με τον διεθνούς φήμης Σύμβουλο Επιχειρήσεων κ. Jim Lawless. Ο κ. Lawless είναι ένας από τους κορυφαίους ομιλητές και συμβούλους επιχειρήσεων παγκοσμίως, ο οποίος έχει οδηγήσει ηγέτιδες επιχειρήσεις στη διαδικασία αλλαγής και προσαρμογής, αλλά και έχει εμπνεύσει ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών να υπερβούν τις δυσκολίες, να αναλάβουν «έξυπνα» ρίσκα, επιτυγχάνοντας υψηλές επιδόσεις.

Εξάλλου, κλειστό δείπνο με τιμώμενο προσκεκλημένο ομιλητή, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα,  οργάνωσε ο ΣΒΒΕ στο Porto Palace   Στο δείπνο συμμετείχαν εκπρόσωποι των Διοικήσεων των Παραγωγικών, Κοινωνικών και Πολιτικών Φορέων της Βορείου Ελλάδος, καθώς  και των επιχειρήσεων – μελών του ΣΒΒΕ. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, με το χρονοδιάγραμμα για την άρση των capital controls, με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τις θετικές του επιπτώσεις στην ανάπτυξη, αλλά και σε ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στην έμπρακτη στήριξη των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων, και ειδικότερα όσων έχουν έδρα την Περιφέρεια, από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 

Ο Άγγελος Συρίγος στο Think Tank ΣΕΒΕ

Με θέμα «Τουρκία: Οι εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα σε γεωπολιτικό, γεωοικονομικό και γεωστρατηγικό επίπεδο» πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Think Tank ΣΕΒΕ με τον Άγγελο Συρίγο, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

O ΣΕΒΕ το 2014 προχώρησε στη σύσταση του Think Tank SEVE, μιας άτυπης Ομάδας με τη συμμετοχήμελών της Διοίκησης του φορέα και τρίτων που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως βήμα ελεύθερου διαλόγου και ως όργανο παραγωγής και διακίνησης ιδεών για τον ίδιο το Σύνδεσμο, αλλά και για τα μέλη του. Εμπνευστής της πρωτοβουλίας και Συντονιστής της Ομάδας είναι ο τ. Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς. Το Τhink Tank θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του προσκαλώντας σημαντικούς ομιλητές για την παρουσίαση θεμάτων που έχουν ενδιαφέρον, άμεσο ή έμμεσο, για τους εξαγωγείς στη χάραξη της δικής τους επιχειρηματικής στρατηγική.

 

Νέα Κλινική Laser

Μία νέα, υπερσύγχρονη κλινική για εφαρμογές Laser σε θεραπείες υγείας και αισθητικής εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Η Dr. Psifidis Laser Clinic εξοπλισμένη με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας φέρνει νέες θεραπευτικές  μεθόδους από τη Μ. Βρετανία. Ο Δήμος Ψηφίδης, δόκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, Ωτορυνολαρυγγολόγος, με εξειδίκευση σε Πλαστική Χειρουργική Προσώπου και  Laser μεταφέρει την εργασιακή του εμπειρία  από το Ηνωμένο Βασίλειο και εφαρμόζει πρωτοποριακές μεθόδους  στις θεραπείες αντιγήρανσης.

 

Το Φεστιβαλ Mediamixx για δεύτερη χρονιά στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση στελεχών και παραγόντων της τηλεόρασης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Mediamixx, που θα οργανώνεται από 1 έως 3 Ιουνίου, στην Αποθήκη Γ’ του λιμανιού. Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά, που το φεστιβάλ φιλοξενείται στην πόλη, με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης, με σκοπό να καθιερωθεί μελλοντικά και στην Ελλάδα, έπειτα από 23 χρόνια παρουσίας στην γειτονική Βουλγαρία.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, θα βρεθούν στην πόλη γνωστές και σημαντικές προσωπικότητες των ΜΜΕ και τηλεοπτικών δικτύων, που θα συμμετέχουν ως ομιλητές σε πάνελς και στρογγυλές τράπεζες, προκειμένου να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τη νέα εποχή και το μέλλον της τηλεόρασης, τα τηλεοπτικά formats και τις τεχνολογίες που θα διαμορφώσουν το τοπίο.

‘Οπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Mediamixx, Stephane Delahaye, το φεστιβάλ θα δώσει την ευκαιρία για νέες συνεργασίες μεταξύ παραγωγών, δημιουργών, προμηθευτών εξοπλισμού, διανομέων και άλλων στελεχών, αλλά και για συζητήσεις γύρω από επερχόμενες αλλαγές ή νέες προκλήσεις στα ΜΜΕ. Μεταξύ 40 προσωπικοτήτων, η διευθύντρια Δημόσιας Πολιτικής της Ενωσης Ευρωπαϊκών Τηλεοπτικών Δικτύων, ο πρώην πρόεδρος των βραβείων Emmy και παραγωγός του ABC, CNN και NBC, F. Radice, o παραγωγός που συνεργάστηκε με τους Φορντ Κόπολα, Μπον Τζοβι, Λάιονελ Ρίτσι, Πρινς, B Williams, κ.α.

‘Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι του φεστιβάλ είναι τα διεθνή βραβεία «Χρυσές Ομπρέλες» για τις 10 καλύτερες τηλεοπτικές σειρές (στις κατηγορίες κωμωδία, δραματική σειρά, τηλενουβέλα, crime series, web series, καλύτερου σεναρίου, κάμερας, κάστινγκ, σκηνοθεσίας και μουσικής). Η απονομή την τελευταια μέρα του Φεστιβάλ στην Αποθήκη Γ’μεταξύ 35 υποψήφιων τηλεοπτικών σειρών από την Ελλάδα, Βουλγαρία, Σλοβενία, Σερβία, Κροατία, Πολωνία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Τουρκία, Αργεντινή, Χιλή και Κολομβία.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη των «Χρυσών Ομπρελών», Βικτόρια Ελματσιόγλου, το φεστιβάλ δεν στοχεύει στην ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων τηλεοπτικών προϊόντων, αλλά περισσότερο στις παραγωγές και συμπαραγωγές μεταξύ ενδιαφερόμενων χωρών. Εξέφρασε, επίσης την αισιοδοξία της για το μέλλον του συνεδρίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς το φεστιβάλ διπλασίασε φέτος τις συμμετοχές του (από 500 πέρσι σε 1.000). Καθ’όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα γίνονται προβολές νέων σειρών

(σε πρώτη μετάδοση) κάθε κατηγορίας, οι οποίες θα είναι ανοιχτές για το κοινό, ενώ κάθε βράδυ στον ίδιο χώρο του λιμανιού θα διοργανώνονται πάρτυ. Παράλληλες εκδηλώσεις (gaming) θα φιλοξενούνται στην Αποθήκη Δ’, με virtual παιχνίδια, όπως τουρνουά ποδοσφαίρου κ.α.

 

3rd Flea market street food

Το Σάββατοκύριακο 10 και 11 Ιουνίου, επιστρέφει το Flea Market & Street Food SKG. Η ομάδα που διοργάνωσε τα δύο μεγαλύτερα Flea Markets τον περασμένο Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο, στον πολυχώρο του Μύλου και το Lab’ Attoir αντίστοιχα, όπως και το Thessaloniki Street Food Festival, οργανώνει το επιτυχημένο event  ξανά στο Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με Ανοιχτή Αγορά με δίσκους, ρούχα, υποδήματα, κατασκευές, ηλεκτρικές συσκευές, έργα τέχνης, παιχνίδια, Street food με γεύσεις και συνταγές απ’ όλο τον κόσμο, Workshops & Παρουσιάσεις βιβλίων για τα παιδιά, Παιχνίδια για μικρούς…και μεγάλους, Χώρο για ΜΚΟ, Bar και DJs.

Πρόκειται για μια γιορτή που θα γίνεται τρεις φορές το χρόνο, πάντα σε συμβολικούς για την πόλη χώρους και με καινούργια στοιχεία κάθε φορά. Η είσοδος στους επισκέπτες θα είναι ελεύθερη.

Κακή διαχείρηση στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στη Β. Ελλάδα

«Η χώρα μας δεν διαθέτει  ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης για τη στέγαση των μεταναστων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις αξιοποίησης χώρων φιλοξενίας, δαπανώντας εκατομμύρια ευρώ χωρίς τελικά να υπάρχει ουσιαστικό αντίκρισμα», επισημαινει ο βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης Θ. Καράογλου, υπογραμμίζοντας την περίπτωση του κέντρου φιλοξενίας στο Χωρύγι Κιλκίς το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το καλοκαίρι του 2016 προκειμένου να φιλοξενήσει 1000 άτομα, για το οποίο έχουν δεσμευτεί και καταβληθεί, σύμφωνα με τη Διαύγεια ποσά άνω των 250.000 ευρώ για ενοίκια και υποδομές και στο οποίο, παρ’όλα αυτά διακόπηκαν οι εργασίες και η περαιτέρω αξιοποίηση του και παραμένει κενό. Σε άλλα hot spots οι φιλοξενούμενοι  είναι πολλοί λιγότεροι από τους προβλεπόμενους, ενώ για δομές που έχουν εδώ και μήνες εγκαταλειφθεί, δαπανώνται αδικαιολόγητα ποσά για έξοδα, κυρίως σίτισης, σύμφωνα με την καταγραφή του αρμόδιου Συντονιστικού Οργάνου και όπως επιγράφεται σε σχετικό ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Στις δομές στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και στον Κατσικά Ιωαννίνων οι οποίες είναι άδειες, ισχύουν συμβάσεις για σίτιση , αξίας 76.603 ευρώ και 68.092 ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι δομές «ΣΟΦΤΕΞ» (Κορδελιό), «ΣΙΝΑΤΕΞ» (Καβαλάρι), «ΔΙΟΝ» (Ευκαρπία ), «ΑΛΕΞΥΛ» (Δερβένι) και «Κτήμα Κορδογιάννη» (Βασιλικά )  υπολειτουργούν με το  10% -20% του αριθμού των προβλεπόμενων ατόμων και ενώ καταβάλλονται συνολικά ενοίκια  67 500 ευρώ το μήνα.

Κατόπιν τούτων ο βουλευτής κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το αν υπάρχει σχεδιασμός για το κλείσιμο κέντρων φιλοξενίας που είναι άδεια ή σχεδόν άδεια και δαπανώνται μεγάλα ποσά για τη συντήρησή τους, τι γίνεται στις περιπτώσεις που οι δομές φιλοξενίας είναι άδειες αλλά υπάρχουν σε ισχύ συμβάσεις σίτισης και ποιό είναι το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ερώτηση που προβλέπεται μάλλον δύσκολο να απαντηθεί.

Για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Με ένα μοναδικό ζωντανό θεατρικό ντοκιμαντέρ, βασισμένο σε οπτικό και ηχητικό  υλικό από το αρχείο  του   Θανάση Λάλα, σε συνεργασία με την  Ελευθερία Ντεκώ οργανώθηκε  εκδήλωση προς τιμήν της  διεθνούς κύρους Βυζαντινολόγου Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ από το Σύλλογο «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν στιγμιότυπα  από την ζωή της μεγάλης Ελληνίδας, μιας γυναίκας σύμβολο δημιουργικότητας, σοφίας, κύρους και δύναμης.

 

Την εκδήλωση, που τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους η Ηγουμένη Ιακώβη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, η Ευρωβουλευτής Εύα Καιλή, ο Γάλλος Πρόξενος  Philippe Ray, η Αντιπεριφερειάρχης  Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Θάνος, κ.α., άνοιξε η Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Θεσσαλονίκης Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά με  εκκλησιαστικούς ύμνους . Η Ελένη Γλύκατζη–Αρβελέρ, στο τέλος της προγράμματος ταξίδεψε το ακροατήριο  μιλώντας για την ιστορία της Θεσσαλονίκης ανά τους αιώνες.

 

Η εκδήλωση οργανώθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης – Μακεδονίας «εν Αθήναις».

Προηγούμενο άρθροΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΑΣΟΥΣ
Επόμενο άρθροΚ. ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ: «Ο ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ»
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here