«Η κατάρα των Ελλήνων»: ιστορικό μυθιστόρημα για ένα σπουδαίο πολιτισμό

0
974

kataraΤης Τέσυς Μπάιλα

Γεωργία Γαλάνη, «Η κατάρα των Ελλήνων», εκδόσεις Πατάκη.

Με επιστημονική ορθότητα η Γεωργία Γαλάνη υπογράφει ένα ιστορικό βιβλίο όχι για να καταγράψει την ιστορική μαρτυρία των Περσικών πολεμικών γεγονότων, αλλά κυρίως για να παρουσιάσει δυο τόσο διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς. Μέσα από τα μάτια του Αρταχαίη, ενός Πέρση ήρωα αναδεικνύει την ελληνική πρόταση πολιτισμού, καθώς ο ήρωάς αυτός, ένας Πέρσης αυλικός που παίρνει μέρος στη περσική εκστρατεία, νιώθει το πνεύμα των Ελλήνων και τον τρόπο που σκέφτονται και ουσιαστικά θα γίνει η αφορμή για την ιστορική καταγραφή των γεγονότων από τον Ηρόδοτο.

Έτσι λοιπόν η ιστορία έχεις ως εξής: Βρισκόμαστε στην Περσία το 482 π.Χ. Ο βασιλιάς Ξέρξης ετοιμάζεται πυρετωδώς για μια εκστρατεία κατά της μακρινής Ελλάδας. Επικρατεί μια διάχυτη  ατμόσφαιρα ανυπομονησίας, αμφιβολιών, μηχανορραφιών και δυνατών συγκινήσεων και  ο νεαρός Αρταχαίης ετοιμάζεται μαζί με τόσους άλλους νέους για τον πόλεμο που θα αλλάξει σαν θύελλα τη ζωή του. Αντίστοιχα στην Ελλάδα του 480 π.Χ. οι συνωμοσίες και οι προδοσίες γίνονται αφορμή να χυθεί πολύ αίμα. Οι Έλληνες θα χαρούν μια αναπάντεχη νίκη και όπως γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου οι θεοί της Ελλάδας είναι αμείλικτοι. Καταποντίζουν τις μοίρες ανθρώπων που πάτησαν ασεβές πόδι στη γη τους. Ο Αρταχαίης βλέπει τη ζωή του να συνθλίβεται μέσα στην ιστορική δίνη και η προσωπική ιστορία ενός ανθρώπου που από ένα γύρισμα της μοίρας βρίσκεται να ακροβατεί ανάμεσα σε δυο εμπόλεμα έθνη που αλληλοσπαράζονται γίνεται η αφορμή για τη συγγραφέα να αφουγκραστεί τη δική του φωνή και να καταγράψει την ιστορία όχι μέσα από νούμερα, μάχες και σκοτωμούς αλλά μέσα από τα μάτια των απλών ανθρώπων που αναμετρώνται με τη δύναμή της. Φυγάς στην Ελλάδα ο Αρταχαίης θα συναντηθεί με τον ελληνικό τρόπο ζωής και σκέψης και θα αφηγηθεί στον Ηρόδοτο όλα όσα έζησε και είδε μέσα στη πολεμική αυτή δίνη.

Ωστόσο ο Αρταχαίης γίνεται παράλληλα ένας θαυμαστής του ελληνικού πολιτισμού. Βρίσκει την ευκαιρία να αναπτύξει νέους μηχανισμούς και να στοχαστεί πάνω σε όλα όσα ορίζουν τον πολιτισμό του αντιπάλου του. Η ελευθερία των Ελλήνων σε αντιδιαστολή με το σκοταδισμό των Περσών γίνονται η αφορμή για ένα πολιτισμικό ταξίδι του αναγνώστη που με ενδιαφέρον παρατηρεί την ιστορική καταγραφή της συγγραφέως.

Ο Αρταχαίης θα χρειαστεί να απομακρυνθεί από τον περσικό τρόπο ζωής, από την αδιαμφισβήτητη υποταγή σε έναν δυνάστη βασιλιά όπως είναι ο Ξέρξης και να βρεθεί στην Ελλάδα του ελεύθερου τρόπου σκέψης για να καταλάβει πώς έχουν τα πράγματα σε έναν άλλο πολιτισμό και να δημιουργήσει εκ νέου τη ζωή του, πάνω σε νέα δεδομένα και πρότυπα.

Με επιστημονική προσέγγιση η Γεωργία Γαλάνη φωτίζει την αντίπερα όχθη και όλο αυτό κατορθώνει και το κάνει μέσα από ένα αφηγηματικό τρόπο που δεν αναπαριστά απλώς τα  γεγονότα αλλά τα ζωντανεύει. Ο  αναγνώστης έτσι απολαμβάνει την ανάγνωση ενός βιβλίου για το παρελθόν που αν σταθεί με προσοχή θα δει ότι συμπεριφορές και τα γεγονότα που επισημαίνει θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν το μέλλον των πολιτισμών. Με κεντρικό άξονα την ανθρωπογεωγραφία και όχι την απλή καταγραφή νεκρών, τραυματιών, στρατηγών και μαχών όπως η Ιστορία κάνει η συγγραφέας αποτυπώνει στο λογοτεχνικό της χαρτί τους ζωντανούς αυτόπτες μάρτυρες της εποχής και τους στήνει μπροστά μας με λογοτεχνική αξιοπρέπεια.

Και η συγγραφέας, μέσα από το ιστορικό πλαίσιο θα φωτίσει μέσα από τα μάτια ενός ξένου την ελληνική πραγματικότητα αλλά ταυτόχρονα θα μας οδηγήσει να δούμε τις ιδιαιτερότητες ενός μεγάλου πολιτισμού όπως υπήρξε ο περσικός, κάτι ανάλογο, σε μικρότερη έκταση όμως, με αυτό που γνωρίσαμε στην αισχύλεια δραματουργία, στους Πέρσες του Αισχύλου, στιγματίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στο μέτρο και το άμετρο των πράξεων και τονίζοντας μέσα από περιγραφές και έντονες συγκινησιακά στιγμές ότι οι Πέρσες είναι άνθρωποι που προέρχονται από έναν μεγάλο πολιτισμό και γι΄ αυτό το λόγο χρήζουν σεβασμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.