«Κοινό, ιδιώτες και πολιτεία εμπιστεύονται πλέον το ΚΘΒΕ»

0
690

ntng fix ymath«Μετά από ενάμιση χρόνο συστηματικής και σκληρής δουλειάς, έρχεται το πιο ισχυρό δείγμα που δείχνει ότι κοινό, ιδιώτες και πολιτεία εμπιστεύονται πλέον το ΚΘΒΕ. Το θέμα των χορηγιών ήταν περίπου terra incognita για το Κρατικό Θέατρο όταν ξεκινήσαμε. Καταφέραμε να πάμε καλά και είναι μεγάλη η χαρά μου γιατί σήμερα στα δεξιά μου έχω την πολιτεία και στα αριστερά μου τον ιδιωτικό τομέα, κι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση για το Κρατικό Θέατρο». Με αυτή τη δήλωση ξεκίνησε την παρέμβασή της στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η Πρόεδρος του ΚΘΒΕ Μένη Λυσαρίδου, για την παρουσίαση της περιοδείας του Κλιμακίου Μακεδονίας – Θράκης, με την παράσταση «Με δύναμη από την Κηφισιά», των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, χορηγός της οποίας είναι η FIX Hellas.   

Ευχαρίστησε τόσο τη Ολυμπιακή Ζυθοποιία όσο και το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης που στηρίζουν έμπρακτα τον πολιτισμό, αλλά και τα ΜΜΕ της περιφέρειας που στηρίζουν σταθερά το ΚΘΒΕ.

Αφού τόνισε ότι κατά την περσινή περιοδεία του Κλιμακίου, τα θέατρα γέμισαν με περισσότερους από 3.500 θεατές στις 15 πόλεις, εξήγησε τη φιλοσοφία που διέπει το ΚΘΒΕ στην αναζήτηση χορηγών. «Κάθε επενδυτής χορηγός που μπαίνει στο Κρατικό Θέατρο δεν μπαίνει μόνο για να διαφημιστεί αλλά γιατί θέλει να στηρίξει έμπρακτα το μεγάλο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο που, όπως γνωρίζετε, έχει απλωθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει να σας πω ότι μου έκανε εξαιρετική εντύπωση το ερώτημα που μου τέθηκε στις μεταξύ μας συζητήσεις για το τι προτιθέμεθα να κάνουμε τα χρήματα της χορηγίας. Απάντησα ότι ‘‘Χορηγώντας το κλιμάκιο μας επιτρέπετε να απελευθερώσουμε πόρους για να υλοποιήσουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα’’, από τα οποία το ΚΘΒΕ δεν έχει έσοδα καθώς πραγματοποιούνται δωρεάν. Νομίζω ότι αυτή ήταν η απάντηση που έβαλε τις βάσεις για μια συνεργασία η οποία ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον».  

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΘΒΕ, η κ. Λυσαρίδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα βρουν σύντομα την έμπρακτη υποστήριξη όχι μόνο των ιδιωτών αλλά και της πολιτείας. Αρκεί να ακούσουν τις μαρτυρίες των δημιουργών μας, για να αντιληφθούν το υψηλό έργο που προσφέρουν επισκεπτόμενοι τα σχολεία. Το πόσο βαθιά μπαίνουν στη ψυχή των μικρών παιδιών, με τρόπο που μόνο το θέατρο μπορεί να διεισδύσει. Χθες παρακολούθησα μια τέτοια παράσταση σε σχολείο των Αμπελοκήπων, και εντυπωσιάστηκα πολύ. Κυρίως γιατί το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε έδωσε την ευκαιρία για εξαιρετικές συζητήσεις με τα παιδιά».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Ορφανός τόνισε: «Παρακολουθώ με μεγάλη ικανοποίηση τα τελευταία χρόνια την παρουσία αλλά και το καλλιτεχνικό έργο του ΚΘΒΕ, το οποίο καλείται να το υλοποιήσει με λιγότερα χρήματα επιχορήγησης. Θεωρώ αυτονόητο και θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι το ΥΜΑΘ θα συνεχίσει να είναι αρωγός αυτής της προσπάθειας, καθώς όλοι έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε στον πολιτισμό». Τέλος, μιλώντας για την σημασία του έργου που προσφέρει το ΚΘΒΕ σε κοινωνικό επίπεδο, πρόσθεσε ότι «η πείνα της ψυχής είναι εκείνη που είναι πιο δύσκολο να κορεστεί».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Βούρος δήλωσε ότι νοιώθει ευτυχής γιατί το ΚΘΒΕ είναι ορατό για την παραγωγή του καλλιτεχνικού έργου και όχι για τις διενέξεις διεύθυνσης και διοίκησης, υπενθυμίζοντας: «Η λειτουργία του Κλιμακίου Μακεδονίας –Θράκης εκπορεύεται από την Ιδρυτικό νόμο του ΚΘΒΕ και τόσο η συνέχιση, όσο και η ενίσχυσή του αποκτούν μεγαλύτερη σημασία σε αυτές τις εποχές οικονομικής δυσπραγίας που ζούμε. Είμαστε παρόντες με το έργο μας και θεωρούμε υποχρέωση της πολιτείας να συνδράμει την προσπάθειά μας. Κάνουμε μικρά βήματα τα οποία ωστόσο είναι μεγάλα για το θέατρο, το ΚΘΒΕ και για την πόλη γενικότερα».

Η Τζελίνα Σούχλα, Υπ. Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, που είναι Χορηγός Παράστασης της περιοδείας, αναφερόμενη στη έναρξη της συνεργασίας της FIX Hellas με το ΚΘΒΕ, τόνισε:

«Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία με τη FIX Hellas πιστεύουμε στον πολιτισμό, αγκαλιάζουμε το θέατρο και συμπορευόμαστε με το ΚΘΒΕ για τη φετινή περιοδεία του Κλιμακίου Μακεδονίας – Θράκης, με στόχο να κάνουμε τον πολιτισμό προσιτό σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στη Βόρεια Ελλάδα. Στηρίζουμε μια εξαιρετική παράσταση, που αξίζει να δει το κοινό».

ntng kifisiaΤέλος, ο Γιάννης Ρήγας, σκηνοθέτης της παράστασης «Με δύναμη από την Κηφισιά» πρόσθεσε: «Θεωρώ πολύ σπουδαίο το γεγονός ότι το ΚΘΒΕ ενισχύει το Κλιμάκιο Μακεδονίας –Θράκης, ταξιδεύοντας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα με αυτή την παράσταση. Είναι τιμή για μένα, καθώς τρέφω μεγάλη εκτίμηση για όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι “μακριά” και περιμένουν με λαχτάρα να δουν ένα θεατρικό έργο. Πιστεύω ότι το ΚΘΒΕ μπορεί να δώσει το μέτρο της ποιότητας πηγαίνοντας σε όλες αυτές τις πόλεις που θα επισκεφτεί».

 

Ν. Βουδούρης: «200.000 μαθητές έχουν παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΘΒΕ από το 2002 μέχρι σήμερα!»

ntng 2«Έχουμε παρουσιάσει μια τεράστια θεματολογία από το 2002, ανάλογα πάντα με κοινωνική περίοδο που βρισκόμαστε και τις ανάγκες της εποχές. Άλλες ήταν το 2002, άλλες το 2005 και άλλες το 2015. Γι’ αυτό και το τρέχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στη φτώχεια και στην ανέχεια των καιρών μας», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Βουδούρης, που υπογράφει τη σύλληψη της ιδέας και τη σκηνοθεσία του προγράμματος «Για τα παιδιά όλης της γης», υπογραμμίζοντας ότι στη 12χρονη πορεία του εκπαιδευτικού έργου του ΚΘΒΕ, κατάφεραν να το παρακολουθήσουν περίπου 200.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εξαιρετικά αποτελέσματα συμμετοχής.

«Αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή για το ανθρωπιστικό κίνημα στην Ελλάδα η στρατηγική συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της UNICEF, για την προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Ελλάδα και τον κόσμο» τονίζει σε μήνυμά του ο Ηλίας Λυμπέρης, Γενικός Διευθυντής της UNICEF Ελλάδος που έχει θέσει υπό την αιγίδα της το πρόγραμμα «Για τα παιδιά όλης της γης». Συγχαίρει το ΚΘΒΕ «για την πρωτοβουλία σας, να προβάλλετε το έργο της UNICEF και να ευαισθητοποιήσουμε μαζί τους μικρούς μας φίλους για το βασικό δικαίωμα όλων των παιδιών στον κόσμο, αυτό της επιβίωσης, μέσω της θεατρικής παράστασης «Το κορίτσι με τα σπίρτα», βασισμένης στο κλασικό διήγημα του Hans Christian Andersen».

Τέλος, ο κ. Λυμπέρης ευχαριστεί «όλους τους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΘΒΕ, τους ηθοποιούς, το καλλιτεχνικό προσωπικό και όλους τους εργαζόμενους και εθελοντές και να υπογραμμίσουμε ότι σας θεωρούμε πλέον σταθερούς συμπαραστάτες στο έργο μας για τα παιδιά στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο».

Η ηθοποιός Δέσποινα Σαρόγλου, στάθηκε στην ευθύνη που νιώθει όλη η ομάδα απέναντι στο αυριανό κοινό του θεάτρου. «Μπαίνουμε στην τάξη και καταφέρνουμε να την μεταμορφώσουμε. Τα παιδιά αντιδρούν με έναν συγκλονιστικό τρόπο. Καταφέρνουμε να ερεθίσουμε το συναίσθημα των παιδιών που έχουν μάθει να λειτουργούν μέσα από τη λογική της εκπαίδευσης. Τους μαθαίνουμε ότι μέσα από την Τέχνη μπορούν να βρουν διεξόδους, γιατρειά, παρηγοριά, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Η επιβράβευσή μας είναι ότι η κουβέντα που ακολουθεί μετά είναι πραγματικά… επανάσταση. Έχουμε όραμα και μέσα στις σχολικές αίθουσες εκπληρώνεται το όραμά μας».

Η Μαρία Καραμήτρη επεσήμανε ότι είναι προνόμιο να διδάσκεις και να διδάσκεσαι από τους μαθητές διευκρινίζοντας ότι μέσα από αυτά τα προγράμματα δεν προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τους μαθητές, αλλά να μορφώσουν τους αυριανούς νέους. «Τους μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει ένας τρόπος να βλέπεις τον κόσμο και ότι  η κοινωνία δεν βασίζεται μόνο σε σωστές απαντήσεις και στους κανόνες. Στόχος μας είναι η ευτυχία και η ελευθερία τους».

Η Ειρήνη Καζάκου μίλησε για τη δύναμη του Θεάτρου στη ζωή του ανθρώπου και κατέθεσε την άποψή της μέσα από στοίχους του Λειβαδίτη. «Λέει σε έναν στίχο του ο Λειβαδίτης, να μην ξανακοιμηθεί κανένα όνειρο στον κόσμο, και το θέατρο θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σπουδαίο μέσο για να μην κοιμούνται τα όνειρα των παιδιών».

Τέλος, ο Βασίλης Ισσόπουλος, αναφέρθηκε στην ψυχολογία των μαθητών – θεατών και δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος όταν διαπιστώνει ότι μέσα από την παράσταση η ψυχολογία των παιδιών αλλάζει. «Είναι εκπληκτικό να μπαίνεις σε μια αίθουσα, να εισβάλλεις στην δύσκολη πραγματικότητά τους, όπως είναι οι διδακτικές ώρες και να καταφέρνεις να τους μεταφέρεις σε έναν άλλον κόσμο που μπορούν να βγουν από τα πλαίσια του και να ονειρευτούν».

Προηγούμενο άρθροΤο μήνυμα του Θ. Καράογλου μέσω facebook!
Επόμενο άρθροΠ. Δαϊκούδης: «Μονόδρομος η παραμονή μας στο ευρώ»
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.