«Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γ. Βιζυηνού, στο θέατρο Όρα

0
373

Έως 29 Ιανουαρίου 2012, στο Θέατρο ΟΡΑ (πρώην Μικρό Θέατρο) ανεβαίνει το αριστούργημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», σε σκηνοθεσία – διασκευή Δήμου Αβδελιώδη, μετά την επιτυχημένη πορεία του στην Αθήνα, στο studio Λήδρα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αλλά και στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης.

Συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία – Διασκευή: Δήμος Αβδελιώδης, Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης, Διδασκαλία λόγου και κίνησης – Σκηνική όψη: Δήμος Αβδελιώδης, Συνερμηνεύουν εναλλάξ οι ηθοποιοί: Γιώργος Νικόπουλος και Δανάη Ρούσσου.

Πρόκειται για το αυτοβιογραφικό ‘Ταξείδιον’ που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας, ορφανός από πατέρα, το 1859 στην ηλικία των δέκα χρόνων, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη παραγιός σ’ ένα σκληρό και τυραννικό ράφτη. Ο εγκλεισμός του στο ραφτάδικο, οι φόβοι και οι προσδοκίες του, η φαντασία του μικρού παιδιού, όταν μαθαίνει την ύστατη επιθυμία του παππού του, να ταξιδέψει μέσα στη νύχτα, πάνω σ’ ένα άλογο, για να του κλείσει τα μάτια, ενορχηστρώνονται με ποίηση, ρεαλισμό και στοχασμό, σε ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα που γράφτηκαν ποτέ στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας.

Έγραψαν για την παράσταση:

 «Ο Αβδελιώδης, αντιμετώπισε το έργο σαν «λειτουργία», χωρίζοντάς το σε επεισόδια και στάσιμα. Διδαγμένοι στις απαιτήσεις του λόγου με ιερότητα, οι δύο ηθοποιοί εκτελούν την πρόζα σαν εκκλησιαστική μουσική παρτιτούρα, απογειώνοντας την πεμπτουσία του περιεχομένου μέσα από μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας. Η απόδοση των εσωτερικών ρυθμών της ποιητικής πρόζας του Βιζυηνού οδηγεί σε πρωτόγνωρες ψυχικές σφαίρες και το θεατή. προσφέροντάς μας γενναιόδωρα ένα φάρμακο ψυχής και καθαρής αισθητικής.» Ελευθεροτυπία, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη.

 «Παρακολούθησα την παράσταση και εκστασιάστηκα. Μια ψυχαγωγική βραδιά όπου το χιούμορ αντισταθμίζει το έρεβος της ανθρώπινης ύπαρξης στα μισοσκότεινα.»

Critique.gr, Κωνσταντίνος Μπούρας

 «Πάει και τελείωσε: Ο Δήμος Αβδελιώδης είναι Δάσκαλος. Ο τρόπος που δίδαξε στον νεαρό Γιώργο Νικόπουλο – έναν εξαιρετικό προφανώς δέκτη χωρίς, όμως καμία πείρα – το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», σε διασκευή και σκηνοθεσία του, είναι καθηλωτικός: δεν είναι που το παιδί πάλλεται από συγκίνηση, δεν είναι που «αναδεύει» σαγηνευτικά στο σανίδι, είναι, κυρίως, η καθαρότητα με την οποία καταφέρνει να αποδώσει, να μεταγγίσει στον θεατή τον λόγο του Βιζυηνού – μία γλώσσα σίγουρα εντελώς άγνωστή του πριν δουλέψει το κείμενο. Δείτε τον! Και ακούστε τον!»

Τα Νέα, Γιώργος Δ.Κ Σαρηγιάννης

 

Παραστάσεις:

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 21:30

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 15 €, Φοιτητικό και μαθητικό: 10€, Ατέλεια: 5€, Ομαδικό 8€

Θέατρο ΟΡΑ (πρώην Μικρό Θέατρο), Τσιμισκή και Αντωνίου Καμάρα 3 (έναντι Χ.Α.Ν.Θ.)

Λόγω της μικρής χωρητικότητας του θεάτρου και την μεγάλης ζήτησης των εισιτηρίων, συνιστάται η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα 2310-232799 και 6986803477.

 

ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗΣ – ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δήμος Αβδελιώδης γεννήθηκε το 1952 στη Χίο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή Θεοδοσιάδη.

Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου από το 1997 ως το 2000 και από το 2004 ως το 2010.

Δίδαξε κινηματογράφο και θέατρο στο Πάντειο πανεπιστήμιο από το 1993 έως το 1997.
Τιμώμενο πρόσωπο στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου Καΐρου το 2010  για τη συμβολή του στην παγκόσμια γλώσσα του θεάτρου.

Έλαβε το βραβείο GOVI στη Γένοβα (2001) , για την ανάδειξη της μορφής ιδιαίτερων γλωσσικών διαλέκτων και πολιτισμικών στοιχείων στο κινηματογραφικό του έργο.

Η ταινία του «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων»  ψηφίστηκε από την Π.Ε.Κ.Κ το 2007, ανάμεσα  στις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου.

 

Θέατρο:

2011     «Πέρσες» Αισχύλου

2010     «Ταξιδεύοντας με τον Παναίτ Ιστράτι» δραματουργία Μπουμπουλίνα Νικάκη, ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

2010     «Ιχνευτές» του Σοφοκλή

2010     «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον» του Γ. Βιζυηνού

2009     «Βαβυλωνία» ( Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδας ) του Δ. Βυζάντιου

2009     «Μαράν Αθά»  διασκευή και σκηνοθεσία του ομώνυμου μυθιστορήματος του Θωμά     Ψύρρα

2007     «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος» του Δήμου  Αβδελιώδη

2003     «Άσμα Ασμάτων» του  Σολομώντος

2001     «Λίγ’ απ’ όλα»  του Αντώνη Μόλλα (ζωντανή εκδοχή του θεάτρου σκιών) θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ

1995     «Τρία ελληνικά παραμύθια» με την Αγνή Στρουμπούλη

1992     «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» με την Αννα Κοκκίνου, θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ

Ετοιμάζονται:
2011     «Η νοσταλγός» του Α. Παπαδιαμάντη, έναρξη 9 Δεκεμβρίου, θέατρο   ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΕΚΦΡΑΣΗ, Μαίρης Ιγγλέση
2012    «Ερωφίλη» του Γ. Χορτάτση, έναρξη 5 Ιανουαρίου, ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
2012   «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Δ. Σολωμού, έναρξη 13 Ιανουαρίου

Φιλμογραφία:  

1999     «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» – Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής. Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) – Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου –  4 βραβεία στο Forum Φεστιβάλ Βερολίνου – Βραβείο Σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

1990     «Νίκη της Σαμοθράκης» -Κρατικά βραβεία, ποιότητας ταινίας, μουσικής, μακιγιάζ και ήχου.

1987     «Το Δέντρο που Πληγώναμε» – Βραβείο της C.I.F.E.J., Φεστιβάλ Βερολίνου 1987 – Επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ Καννών.

Εβδομάδα της Κριτικής (Semaine de la critique) – Χρυσός και Αργυρός Ελέφαντας καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Νέου Δελχί κ.α.

1982   «Αθέμιτος Συναγωνισμός» – 1ο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και Βραβείο Κοινού, Φεστιβάλ Δράμας 1984.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

E-mail: [email protected]

Επικοινωνία: Ιωάννα Καραθανάση 6977 80 22 14


 

Προηγούμενο άρθροΜια ειδυλλιακή πόλη χωρίς… αυτοκίνητα!
Επόμενο άρθροΝα μην ξεχάσουμε…
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.