«Άγνωστη Θεσσαλονίκη»: μια ομάδα αυτογνωσίας για τον τόπο μας

0
1588
Γράφει ο Τάσος Μπανιώρας / Μεταπτυχιακός φοιτητής Πληροφορικής ΑΠΘ
Στον καιρό της υπερπληροφόρησης και συχνά της παραπληροφόρησης είναι ιδαιίτερα θετικό και ενθαρρυντικό να βρίσκουμε διεξόδους γνώσης και πολύτιμου υλικού. Μπορεί κάποιοι να λειτουργούν τα social media ή το Διαδίκτυο αποκλειστικά μόνο για ψυχαγωγία, άλλοι για τη διασπορά εδιήσεων(αληθινών ή μη) και άλλοι απλά για να περνάει η ώρα τους. Υπάρχουν όμως και πολλές σελίδες (fan pages) ή ομάδες συζητήσεων με πραγματικά υπέροχο περιεχόμενο. Μία τέτοια περίπτωση είναι ένα group στο facebook το οποίο ονομάζεται «Άγνωστη Θεσσαλονίκη». Έχει πάνω από 14.000 μέλη τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Σκοπός της ομάδας είναι σύμφωνα με τους διαχειριστές:
«Η Ομάδα Άγνωστη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε για να αναδεικνύει.
α) Την διατήρηση των αναμνήσεων της παλιάς Θεσσαλονίκης.
β) Την προβολή και ανάδειξη περιοχών και μνημείων της μακραίωνης και πολυπολιτισμικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
γ) Την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, και της λαογραφικής παράδοσης των τοπικών κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής.
δ) Να αποτελέσει βήμα έκφρασης και διαλόγου σε άτομα με ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη.»
Το εκπληκτικό είναι πως μία σχετικά απλή ιδέα έχει σήμερα ένα τεράστιο κοινό αλλά και κάτι σημαντικότερο. Υπάρχει μία ευρεία γκάμα φωτογραφιών της Θεσσαλονίκης από διάφορες χρονολογικές περιόδους. Φωτογραφίες τις οποίες αναρτά ο καθένας περιγράφοντας και τις επι μέρους λεπτομέρειες. Τοποθεσία, χρόνος, γεγονός. Συχνά ακολουθούν πολλά παραγωγικά σχόλια για τη συγκεκριμενοποίηση της τοποθεσίας μίας φωτογραφίας ή ενός συμβάντος της πόλης. Με λίγα λόγια μέσω ενός απλού group υπάρχει αυτή τη στιγμή πλούσιο φωτογραφικό και ιστορικό υλικό που κατά τη γνώμη μου θα ζήλευαν μεγάλοι οργανισμοί ψηφιοποίησης ιστορικού υλικού. Αυτό επετεύχθη πολύ απλά γιατί ο καθένας είχε και έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει και να συμμετέχει στην παροχή και διαμόρφωση του πλούσιου αυτού υλικού.
Μόνο μία γρήγορη ματιά στο αρχειακό αυτό υλικό αρκεί ώστε να θυμηθούμε την πλούσια ιστορία και παράδοση της Θεσσαλονίκης.  Κάτι που είναι αναγκαίο να μην λησμονούμε προκειμένου να πετύχουμε την αναβάθμιση και βελτίωση της πόλης μας.
Τα πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια. παρακάτω μπορείτε να δείτε ενδεικτικά δύο φωτογραφίες ενώ το γκρουπ θα το βρείτε εδω.
Tsimiski_PavlouMElaΤσιμισκή με Παύλου Μελά
Βασιλέως Γεωργίου – Ναπολέοντος Ζέρβα (κοντά στο σημερινό Δημαρχείο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.