Έκθεση στο «Πρατήριο Επικοινωνίας ΟΤΕ»

0
646

Από 8 Νοεμβρίου 2012 έως τις 8 Ιανουαρίου 2013 , στις προθήκες τού ισόγειου εκθεσιακού χώρου «Πρατήριο Επικοινωνίας ΟΤΕ» τού Κεντρικού Τηλεπικοινωνιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, επί της Καρόλου Ντηλ, εκτίθενται τέσσερα σημαντικά έργα τής μόνιμης συλλογής τού Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η Εκτέλεση (1970) του Κώστα Πολυχρονόπουλου, τα Μαθήματα Ιστορίας-Κάτω Άκρα Ι και ΙΙ (1996) του Γιάννη Ψυχοπαίδη και ο Σταυρός (1997) της Λυδίας Δαμπασίνα, ιδιαιτέρως ισχυρά έργα ως προς τη μορφολογική τους έκφραση, θέτουν ερωτήματα για τη θέση του σύγχρονου ατόμου και καλούν τους θεατές να αναρωτηθούν για την ουσία, το παρόν και το μέλλον όχι μόνο της τέχνης ή της ιστορικής πραγματικότητας, αλλά και του εαυτού του ίδιου. Από το παλαιότερο έργο του Κώστα Πολυχρονόπουλου μέχρι τα νεότερα, της Λυδίας Δαμπασίνα και του Γιάννη Ψυχοπαίδη, στο επίκεντρο βρίσκεται ο άνθρωπος ως ιστορικό υποκείμενο. Αν η κόκκινη φιγούρα αποτυπώνει μια μορφή τη στιγμή της εκτέλεσης και ο ξύλινος σταυρός παραπέμπει σε μορφή θνητού εσταυρωμένου, τα ερωτήματα ανακινούνται μπροστά στη δύναμη της επικαιρότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται όχι μόνο στην Ελλάδα κατά τη συγκεκριμένη ιστορική χρονική στιγμή, αλλά στην παγκόσμια πραγματικότητα γενικότερα. Στα έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη, ο καλλιτέχνης, ακολουθώντας την παράδοση του Kριτικού Pεαλισμού, αποδιοργανώνει την εικόνα της πραγματικότητας και θέτει σε λειτουργία μια αλυσίδα αναφορών: αναφορές στην αρχαιότητα μέσα από τα ακρωτηριασμένα μέλη, στη δικτατορία μέσα από το γύψο και τους αποκεφαλισμένους άνδρες με τα μαύρα κοστούμια, λειτουργούν ως υπομνήσεις μιας ταραγμένης ιστορικής περιόδου, που δεν παύει να παραπέμπει και στο σήμερα.

Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθρο«O γάιδαρος ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος»
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.