Έλλειψη ηγετών

0
989

Γράφει η Χριστίνα Ζαχαρία / [email protected]

Βιώνοντας τα τελευταία χρόνια την οικονομική κρίση που μαστίζει όλες τις χώρες και παρακολουθώντας τις εξελίξεις που διαδραματίζονται, όλοι συνειδητοποιούμε την έλλειψη ικανοποιητικής ηγεσίας. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε διεθνές επίπεδο, έχουν οδηγήσει σε μία κρίση δυσπιστίας. Μία κρίση που εκδηλώνεται όχι μόνο προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τους συνανθρώπους μας.

Η μεγαλύτερη κρίση που βιώνουμε αυτήν την περίοδο είναι η κρίση αξιών: είναι τα ίδια μας τα πιστεύω, η νοοτροπία μας, η έλλειψη ομαδικότητας και κυρίως η έλλειψη μίας αυθεντικής ηγεσίας που θα δημιουργήσει το όραμα γι’ αυτήν τη χώρα.

Οι ιδανικότερες συνθήκες που μπορεί κάποιο άτομο να αναδειχθεί σε ικανοποιητικό ηγέτη είναι οι περίοδοι που βιώνουμε μία κρίση. Γιατί σε δύσκολες συνθήκες λαμβάνονται οι δύσκολες αποφάσεις. Γιατί στις δύσκολες περιόδους φαίνεται η τόλμη.  Παρόλο που οι συνθήκες είναι πρόσφορες για κάτι τέτοιο, δυστυχώς δεν έχουμε δει κάποια ηγετική μορφή.

Όλοι εκείνοι που εμφανίζονται σε εμάς ως ηγέτες δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο όραμα και στόχους. Ακολουθούν την κοινή γνώμη χωρίς να είναι σε θέση να τη διαμορφώσουν, να την εκπαιδεύσουν, να τη δημαγωγήσουν. Είναι φερέφωνα συμφερόντων και ατομικών στόχων, αναπαράγοντας τις απόψεις μίας ολιγαρχίας.

Όλοι, λοιπόν, αυτοί είναι αναποτελεσματικοί διαχειριστές οι οποίοι επιβεβαιώνουν την ανικανότητα τους σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που έχουν κληθεί  να λάβουν. Οι οποίοι έχουν καταφέρει να ντροπιάσουν τους λαούς τους, να ξεπουλήσουν τις χώρες τους και τα πιστεύω τους, να υποβαθμίσουν το κράτος τους.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία εμπνευσμένη ηγεσία, ανθρώπους που θα οδηγήσουν τους λαούς τους, που θα εγείρουν το κοινό αίσθημα και την ομαδικότητα, που θα επαναφέρουν το συλλογικό συμφέρον. Ηγέτες αποφασιστικούς και έτοιμους να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία. Άτομα που δεν θα διστάσουν να ορθώσουν το ανάστημά τους σε αποφάσεις και μέτρα δυσβάστακτα. Με λίγα λόγια, ηγέτες που θα μείνουν στην ιστορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.