Ένα βιβλίο για την αγάπη που ξαφνικά χάνεται

0
2748

kontoleon“Πού πάει η αγάπη όταν χάνεται;”, Άννα Κοντολέων, εικόνες: Λευτέρης Κιουρτσόγλου, εκδ. Πατάκη

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ / Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / νηπιαγωγός – λογοτέχνης

«Πού πάει η αγάπη όταν χάνεται;» παλεύει ν’ ακουστεί το αγόρι

«Η αγάπη δε χάνεται» απαντά ήρεμα ο φάρος. «Μα όταν πληγώνεται, θέλει να μένει μόνη και πάει και κρύβεται στα πιο απίθανα μέρη»… γράφει στο νέο εικονογραφημένο βιβλίο η Άννα Κοντολέων, καθώς ο μικρός της ήρωας επιμένει να ρωτά, να ψάχνει μέχρι η ψυχή του να βρει και να νιώσει το πολύτιμο δώρο της ζωής, την αγάπη.

Όταν η αγάπη έφυγε από το σπίτι. Η μαμά και ο μπαμπάς σταμάτησαν να χαμογελούν. Μόνο θυμοί πια, φωνές και καβγάδες. Και το μικρό αγόρι αναρωτιέται: «Πού πάει η αγάπη όταν χάνεται;». Και ξεκινά το ταξίδι για να τη βρει και να τη φέρει πίσω, γράφει στο οπισθόφυλλο.

Η Άννα Κοντολέων, με τρυφερό, συγκινητικό, ευρηματικό τρόπο, αλλά και παίζοντας με δύναμη με τα σύμβολα που σημαίνουν πολλά, όπως ο φάρος που συμβολίζει την ελπίδα και την ασφάλεια και τα δελφίνια το μεγαλείο της φύσης, της χαράς και του αλτρουισμού. Ή αυτό του ήλιου που βάζει η συγγραφέας  εύστοχα για να αναδείξει πως το κοσμικό μας αστέρι είναι η καρδιά μας και το κοσμικό μάτι. Ενώ πάνω σε μια παγωμένη αρχαία κολώνα ο κισσός που δεν είναι άλλο από την αφοσίωση.

Τέλος, ένα σύμβολο που μάλιστα η συγγραφέας επιλέγει να είναι το πρώτο που θα συναντήσει το μικρό παιδί, οι γερανοί τα πουλιά της καλοτυχίας και της μακροζωίας όπως μακροημερεύει και η αγάπη, ό,τι απασχολεί και τη συγγραφέα σε αυτή τη μικρή φόρμα που επιλέγει να χρησιμοποιήσει και να πετύχει την έκρηξη συναισθημάτων, αλλά και να γεννήσει πολλές μικρές πετυχημένες εκρήξεις αναζήτησης

Η αγάπη που ζει για πάντα ακόμη και όταν κάποιος χάνεται, εκείνη ζει μέσα από τον άλλον όταν υπάρχει αφοσίωση.

Σπουδαία μηνύματα, αλλά και τολμηρά, όταν η συγγραφέας οδηγεί το μικρό απογοητευμένο ήρωά της μπροστά σε μια μαυροφορεμένη γυναίκα που κάθεται πάνω σ΄ ένα λευκό μνήμα και της βάζει το ίδιο ερώτημα.

«Που πάει η αγάπη όταν χάνεται;¨

«Η αγάπη δε χάνεται» του απαντά εκείνη, Είτε μαζί είτε χώρια, ακόμα κι όταν πεθαίνει, είναι πάντα εκεί», του λέει και ο αναγνώστης μαλακώνει, μοιάζει να λυτρώνεται όπως και ο μικρός ήρωας.

Μια σκηνή που θέλει κότσια να την εντάξεις σε ένα βιβλίο μάλιστα, που απευθύνεται σε τόσο μικρές ηλικίες και άλλη τόση μαεστρία για να πεις όσα θες να πεις με λέξεις, νοήματα, τόσες όσες καμιά να μην περισσεύει και καμιά να μη βαραίνει την ψυχή του μικρού αναγνώστη και αυτό η Άννα Κοντολέων το καταφέρνει με επιτυχία.

Από την αρχή μέχρι το τέλος η συγγραφέας επιτυγχάνει ένα τόσο ευαίσθητο, αλλά και πολύτιμο αγαθό, όπως είναι η αγάπη όταν κλονίζεται, να το κάνει αέρινο, αφού επιλεγεί να μας ταξιδέψει σε πολλούς σταθμούς με διαφορετικούς συνομιλητές, όπως τα γεράνια, τα δελφίνια, ο ήλιος, η αρχαία κολόνα και ο κισσός.

Ένα βήμα πριν το τέλος και πριν την μαυροφορεμένη γυναίκα, μας βάζει απέναντι στο σταθμό της τρυφερότητας και της γλυκιάς συντροφικότητας που συμβολίζει το ηλικιωμένο ζευγάρι εκεί στο στενό λιθόστρωτο όπως επιλέγει η συγγραφέας έξυπνα να τους τοποθετήσει, μάλιστα η σκηνή της καθώς μοιράζονται το ίδιο βερίκοκο είναι από εκείνες που το δάκρυ χαράς και ελπίδας κυλά.

Τελικά όταν για κάποιο λόγο μπορεί η αγάπη να κλονιστεί και το παιδί αρχίσει να αναρωτιέται και να ανησυχεί υπάρχει το βιβλίο της Άννας Κοντολέων ως λιμάνι ηρεμίας, πολλών διαφορετικών διαπιστώσεων, αλλά και συναισθημάτων που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα πολλά γιατί του ή ακόμη και να το βοηθήσουν, να το παρηγορήσουν και να του δώσουν τη λυτρωτική απάντηση και όλα αυτά αβίαστα, με λόγο γρήγορο και λέξεις που εναλλάσσονται πάνω στο όμορφο υφαντό, το βιβλίο της Άννας Κοντολέων.

Και η συγκίνηση, η έκπληξη του βιβλίου, καθώς η αγάπη μπορεί να καθυστερεί, να είναι βιαστική, να έχει παρασυρθεί ή να έχει κρυφτεί όταν νιώσει πληγωμένη ή αν γεράσει και αλλάξει μορφή ή αν έχει φθαρεί συμπληρώνεται από τις όμορφες εικόνες του Λευτέρη Κιουρτσόγλου που ακολουθούν το κείμενο με άνεση ενώ παράλληλα χαράζουν μια επιπλέον ματιά στον αναγνώστη.

Οπισθόφυλλο

Η αγάπη έφυγε από το σπίτι. Η μαμά και ο μπαμπάς σταμάτησαν να χαμογελούν. Μόνο θυμοί πια, φωνές και καβγάδες. Και το μικρό αγόρι αναρωτιέται: «Πού πάει η αγάπη όταν χάνεται;». Και ξεκινά το ταξίδι για να τη βρει και να τη φέρει πίσω.

Βιογραφικό

http://www.biblionet.gr/author/3606/%CE%86%CE%BD%CE%BD%CE%B1_%CE%9A%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%89%CE%BD

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.