Ένα βιβλίο για τη δημοκρατία στο σχολείο

1
2182

mantouvalou«Ο δάσκαλος με τα όνειρα στα μάτια», Σοφία Μαντουβάλου, εικόνα εξωφύλλου: Ίρις Σαμαρτζή, εκδ. Πατάκη

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας – εκπαιδευτικός

… «Δημοκρατία δε σημαίνει ότι ο δάσκαλος δεν έχει τον έλεγχο της τάξης» απάντησε ήρεμα ο κύριος Αργύρης, όπως κάποιος που είναι σίγουρος γι’ αυτό που λέει. «Δύο μέτρα αρχηγό έχουν τα παιδιά σας» σηκώθηκε γελώντας από το κάθισμά του. «Τα παιδιά σας έχουν αρχηγό που τους επιτρέπει να σταθούν στο δικό τους ύψος και στην καθημερινή ζωή τους στην τάξη να βιώνουν τη δημοκρατία… Αγαπητοί γονείς, θέλω να καταλάβετε ότι το πώς μαθαίνουν τα παιδιά είναι το ίδιο σημαντικό με το τι μαθαίνουν»…

Αυτά γράφει στην ξεχωριστή ιστορία της η Σοφία Μαντουβάλου. Μια ιστορία που εστιάζει στον ονειροπόλο δάσκαλο, στους μαθητές και τις μαθήτριες, στις διαφορετικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις.

Ο Αργύρης Χρυσός, ο δάσκαλος της ιστορίας, είναι από αυτούς που πετάνε! Κυριολεκτικά και μεταφορικά. “Τηλεγραφόξυλο”, “Ψηλοτάβονος”, “Λελεκάνος”  στο ανάστημα, αλλά και δάσκαλος με όραμα και όνειρα. Επιθυμεί οι μαθητές του να γίνουν ονειροπόλοι, οι πιο χαρούμενοι, οι πιο υπεύθυνοι μαθητές του σχολείου.

Με όμορφη γλώσσα, σημερινούς διαλόγους, δυνατούς χαρακτήρες και με χιούμορ  η συγγραφέας, στήνει ένα μυθιστόρημα όπου η Δημοκρατία, η διαφορετική προσέγγιση των μαθητών από το δάσκαλο και οι αξίες που ο ίδιος εμπνέει  κάνουν τα όποια προβλήματα ανάμεσα στην ομάδα των μαθητών/μαθητριών, όπως συμβάντα ενδοσχολικής βίας να περιοριστούν.

Επίσης ο αναγνώστης καθώς ξεδιπλώνεται η ιστορία ανακαλύπτει το ρόλο της λογοτεχνίας και τις ευεργετικές επιδράσεις στην ομάδα της τάξης.

Η πίστη της συγγραφέα, στον εκπαιδευτικό που «πετάει», όπως μας γράφει στο σημείωμα της εκεί προς το τέλος, διαφαίνεται και διαπερνάει όλη την ιστορία της και για αυτό την κάνει ξεχωριστή και πρωτοποριακή.

Ο παντογνώστης και αυταρχικός δάσκαλος δεν έχει θέση στο κείμενό της, αντίθετα είναι εκείνος που πλησιάζει το παιδί και του γεννά ασφάλεια στην ψυχή για να εξελιχθεί και να πάρει στη συνέχεια το ίδιο πρωτοβουλίες και στη συνέχεια αφού έχει βίωμα του το διάλογο να συζητήσει, να επιλύσει, να πορευτεί.

Το βιβλίο της Μαντουβάλου, θα διαβαστεί από παιδιά και θα τα μπολιάσει με αξίες μοναδικές.

Θα διαβαστεί και από ενήλικες που θα βρουν έννοιες, συμπεριφορές που θα πρέπει να αναζητούν στα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά τους.

Ενώ καθώς θα διαβαστεί και από εκπαιδευτικούς θα σταθεί δίπλα και σε όλους εκείνους που έχουν «το όνειρο» προτάξει μέσα στην τάξη, κλειδώνοντας στα συρτάρια τα στεγνά αναλυτικά προγράμματα.

Ένα βιβλίο που ενθαρρύνει την φαντασία, απενοχοποιεί όλους όσους χρησιμοποιούν μεθόδους που δεν είναι συμβατές και αποδεκτές από το δήθεν αψεγάδιαστο εκπαιδευτικό σύστημα.

 

Οπισθόφυλλο

Πετάει ο δάσκαλος; Πετάει! απαντούν οι µαθητές του κυρίου Αργύρη Χρυσού ως αυτόπτες µάρτυρες και συνεργοί των πτήσεων στο όνειρο: Δηµοκρατία στην τάξη.
Πετάνε οι µαθητές; Πετάνε! απαντάει o δάσκαλος µε τα όνειρα στα µάτια και µε συνεργάτες τα «παιδιά» του κάνει τα όνειρά τους πράξη.
Ακόµα δεν έχετε δει τίποτα. Και ούτε θα δείτε, αν δε συναντήσετε ένα βασίλειο χωρίς βασιλιά, δεν υπογράψετε το µυστικό συµβόλαιο, δεν κηρύξετε τον τρίτο παγκόσµιο χαρτοπόλεµο, δε φτιάξετε το αντιΒΙΑτικό, δε βρεθείτε στην άκρη του κόσµου χωρίς να κουνηθείτε από τη θέση σας, δε µιλήσετε µε αγάλµατα, δεν κάνετε παρέα µε τις µούσες, δεν ελευθερώσετε τα παπαγαλάκια και δεν ανακαλύψετε τον θησαυρό της ευτυχίας.
Κούνια που σας κούναγε, αν νοµίζετε πως θα φτάσετε στις ακτές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας χωρίς βατραχοπέδιλα.

Βιογραφικό

Προηγούμενο άρθροΣτα καφέ της Βιέννης
Επόμενο άρθροΤα παιδιά ανεβαίνουν στην σκηνή!
Γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη. Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και για ενήλικες. Σήμερα μετρά 34 τίτλους. Αναλυτική εργογραφία της μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό ιστολόγιό της (blog): ardjanidou.psichogios.gr.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.