Ένα Ημερολόγιο για την «απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης»

0
369

Με επιμονή στην καλλιέργεια της ιστορικής γνώσης, το Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα εξέδωσε το Ημερολόγιο 2012, με θέμα «Η Θεσσαλονίκη του 1912». Όπως τονίζει ο διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλης Νικόλτσιος, «η επιλογή του θέματος δεν ήταν τυχαία» αλλά υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι με την είσοδο στο νέο έτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και την ενσωμάτωσή της στον ελληνικό εθνικό κορμό.

Καθώς βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν από το έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται εκατό χρόνια ελεύθερης ζωής για τη Θεσσαλονίκη και με δεδομένη την αδράνεια (σκόπιμη ή λόγω αδυναμίας;) του κεντρικού δήμου να οργανώσει εθνικό εορτασμό, η έκδοση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική. Κι αυτό γιατί αντιμετωπίζει το γεγονός στις πραγματικές του διαστάσεις, χωρίς αστερίσκους και κρυμμένα λόγια, όπως δυστυχώς κάνουν πολλοί σήμερα στη Θεσσαλονίκη υιοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς ακρότητες περί κατάληψης της πόλης από τους Έλληνες και όχι περί απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωάννης Χασιώτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας, κάνει λόγο εισαγωγικά για αποκατάσταση της ελληνικής ιστορικής συνέχειας της πόλης.

Κατά τα λοιπά, εικόνες μιας Θεσσαλονίκης που έχει οριστικά χαθεί, κτίρια και γειτονιές που δεν υπάρχουν πια, θύματα της ανθρώπινης «θηριωδίας» σε βάρος του αστικού περιβάλλοντος και της αστικής αρχιτεκτονικής –αλλά και της ίδιας της Ιστορίας. Η οδός Χαμιδιέ (σημερινή Εθνικής Αμύνης) με τα νεοκλασσικά της δεν υπάρχει πια παρά μόνο σε καρτ ποστάλ, ενώ είναι εντυπωσιακή η ύπαρξη οθωμανικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Δυο απλά παραδείγματα…

Την προετοιμασία του Ημερολογίου 2012 ανέλαβε ο Κ. Διώγος, καθηγητής Μ.Ε. και στενός συνεργάτης του Ιδρύματος. Στη συγγραφή των κειμένων συμμετείχε μια πλειάδα καταξιωμένων εκπροσώπων της σύγχρονης ιστοριογραφίας, όπως οι Αλ. Γερόλυμπου, Β. Γούναρης, Σ. Ζιώγου – Καραστεργίου, Φ. Κοτζαγεώργης, Ρ. Μπενβενίστε, Κ. Σαρρής, Γ. Σκαλτσογιάννης, Λ. Χασιώτης και Β. Χεκίμογλου.

Το Ημερολόγιο 2012 εκδόθηκε χάρη στη χορηγία της Βιομηχανίας Τροφίμων των Αφών Χαΐτογλου ΑΒΕΕ –και δεν είναι η πρώτη φορά. Καλά που υπάρχουν και ευπατρίδες οι οποίοι στηρίζουν χωρίς προσδοκία οφέλους.

Γ.Θ. Κεσσόπουλος

 

Προηγούμενο άρθροΚαλημέρα από το Μοδιάνο που αύριο θα γεμίσει!
Επόμενο άρθροΕθνική ασφάλεια και Τουρκία
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.