Έτοιμοι για ακόμα ένα βήμα μπροστά

0
402

zervas voriaΗ ιστορία γράφεται τις περισσότερες φορές από παρέες. Μια τέτοια παρέα γράφει την ιστορία της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια. Φαινομενικά ετερόκλητη, ήρθε αρχικά να υποβάλλει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι σ’ ένα σύστημα που εκπορευόταν από στενές κομματικές γραμμές. Ένθεν κακείθεν! Σε εποχές, που το χρίσμα ήταν απαραίτητο για τη νομιμοποίηση αλλά και την εκλογική επιτυχία. Όταν τα αντισώματα του κομματικού ανοσοποιητικού συστήματος, που απεχθάνεται το καινούργιο και το μη ελεγχόμενο, επιτίθεντο αμείλικτα σε οποιονδήποτε πολιτικό νεωτερισμό. Κάπως έτσι, η παρέα με το νέο και φρέσκο λόγο κατέγραψε το 2006 μία ελπιδοφόρα παρουσία, η οποία φυσικά θα μπορούσε να αποτελέσει μια χαριτωμένη παρένθεση στα δημοτικά πράγματα. Αυτό το πρώτο βήμα όμως ενέγραψε υποθήκη για το μέλλον της ίδιας της παράταξης, αλλά και για την ιστορία της πόλης.

Το 2010 το τότε σύστημα διοίκησης, αλλά μαζί του και το ηθικό της πόλης, κατέρρεαν με πάταγο, μετά από μια μακρά περίοδο διαχείρισης του Δήμου, με συγκεκριμένη αντίληψη αλλά και αισθητική που οδήγησε στην παρακμή, αλλά και στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ήταν πολιτικά αναγκαίο να παρουσιασθεί το καινούργιο. Σε αναμονή βρισκόταν η ζωντάνια και η ελκυστικότητα του νέου. Μια παράταξη με ανοιχτές πόρτες και φωτεινά δωμάτια όπου όλοι νιώθουν – και είναι- ευπρόσδεκτοι. Με πολλά καινούρια πρόσωπα που ήρθαν φέρνοντας την «προίκα» και τις ιδέες  τους.
Ο άνεμος αποδείχθηκε ούριος, και -έστω και οριακά- η παρέα του 2006, που εμπλουτίστηκε με πολλά νέα στελέχη, έγινε η νικήτρια ομάδα που κλήθηκε να αναλάβει και να αλλάξει πολλά. Σ’ αυτό το δεύτερο βήμα στράφηκαν πάνω της τα φώτα και οι ελπίδες όχι μόνο της πόλης αλλά και όλης της Ελλάδας. Ακόμη και του εκτός συνόρων κόσμου που βλέπει με αγωνία την προοπτική της πόλης και της χώρας να γεννήσει το καινούργιο, και το αποτελεσματικό. Αυτό που θα μπορέσει να δώσει λύσεις, αλλά και προοπτική. Σε συνθήκες πλέον ιδιαίτερα δύσκολες κι απρόβλεπτες. Όπου οικονομικά, εργασιακά αλλά και θεσμικά θέματα είναι πλέον ρευστά. Όπου τα μέχρι τώρα δεδομένα αμφισβητούνται κι ανατρέπονται. Τέσσερα περίπου χρόνια επώδυνων αλλαγών, υπέργειων και υπόγειων συγκρούσεων. Με το παλιό να στυλώνει τα πόδια και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να γίνονται με κόπο και πολλές φορές με αστοχίες.
Ωστόσο, αυτή η παρέα, διευρυμένη με πολλούς ενεργούς πολίτες κατάφερε να δώσει την ανάσα στην πόλη, εκπληρώνοντας την υπόσχεση του 2010! Ήταν μια θητεία κατά την οποία, παρά τα προβλήματα, μπήκαν οι βάσεις για τη μεγάλη αλλαγή στη διαχείριση και στη διοίκηση, αλλά και στην κουλτούρα πολιτών και διοικούντων. Εξυγιάνθηκαν τα οικονομικά,  τέθηκε μια νέα αρχιτεκτονική διοίκησης, υπήρξε αρμονική συνεργασία με τους εργαζόμενους. Ο Δήμος «ανοίχτηκε» στους πολίτες, σε θέματα διαφάνειας και διαβούλευσης. Από τα Δημοτικά Συμβούλια μέχρι το γραφείο του Δήμαρχου και του κάθε Αντιδήμαρχου. Άνθισε το κίνημα του εθελοντισμού. Δημιουργήθηκαν συμμαχίες με οργανωμένους φορείς κι επιμελητήρια, με εθελοντικές ομάδες της πόλης, για τη μεταφορά καλών πρακτικών από πόλεις του εξωτερικού, για τη δημιουργία καινοτόμων κι εξωστρεφών λύσεων. Και όλα αυτά, με μια …πρωτόγνωρη για τα μέχρι τότε δεδομένα,  λογική μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς.
Τώρα, λοιπόν, έρχεται το τρίτο βήμα, η νέα δοκιμασία. Με το παλαιό να έχει πλέον πεθάνει, παρότι κάποιοι δε θέλουν να το αντιληφθούν. Αυτό που γεννήθηκε πριν λίγα χρόνια πρέπει να ενηλικιωθεί. Σ’ ένα επικίνδυνα ασταθές κι απροσδιόριστο περιβάλλον. Όπου ιδέες και οπαδοί είναι πλέον ορφανοί, όπου επικρατεί η αβεβαιότητα, ο φόβος και συχνά ο θυμός. Γιατί, τώρα πια, πρέπει να γίνεται συγχρόνως και νοικοκύρεμα και ανάπτυξη με τις κάνουλες των δημοσίων ταμείων και των πάσης φύσεως εισφορών από πολίτες να έχουν στερέψει. Πρέπει να δημιουργούνται και βασικές υποδομές αλλά και να φροντίζονται πληγές του παρελθόντος και του παρόντος. Χωρίς παλιοκαιρίστικες ιδεοληψίες, χωρίς την ενοχοποίηση του επιχειρείν. Με εξασφάλιση αλλά και απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με οριζόντιες συνεργασίες, με συστράτευση για ένα στρατηγικό στόχο. Με το αξιόπιστο και το αξιοκρατικό κόντρα στην πελατειακή αντίληψη. Με διαρκή και πραγματική αναφορά στην κοινωνία. Με την εμπέδωση καθημερινού ήθους αλλά και την κυριαρχία ευστροφίας και δημιουργικότητας. Με εμπλουτισμό από δυνάμεις βγαλμένες και δοκιμασμένες από την κοινωνία. Αλλά και με τον ουσιαστικό ρόλο του ηγέτη της ομάδας. Αυτού που τελικά καθορίζει τις στρατηγικές επιλογές, δίνει την κατευθυντήρια γραμμή, επικοινωνεί κι επιλέγει.
Ο Γιάννης Μπουτάρης υπήρξε γνωστή προσωπικότητα στην πόλη μας αλλά και μακριά από αυτήν για πολλές δεκαετίες. Έχοντας δημιουργήσει και έχοντας προσφέρει σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, επιχειρηματικούς και κοινωνικούς. Η σημαντικότερη του όμως προσφορά, μέσα από την πορεία των τελευταίων ετών, είναι η «Πρωτοβουλία» στην ανάδειξη των θεμάτων που αφορούν την πόλη και στην υπόδειξη λύσεων για τα (πολλά) προβλήματα της. Το ότι ασχολείται με το μικρό και το μεγάλο σε καθημερινή βάση, και ότι μας δίνει το ερέθισμα και την έμπνευση για ν΄ αλλάξουμε λογική, συμπεριφορά και δράση. Το ότι μας κάνει όλους όσοι συμμετέχουμε σ΄ αυτήν την προσπάθεια να γυρνάμε στα σπίτια μας εξουθενωμένοι τα βράδια, αλλά να νιώθουμε μια γλυκιά ικανοποίηση ότι κάναμε κάτι καλό για την πόλη που τόσο αγαπάμε.
Οι εκλογές αποτελούν πάντα μια συλλογική ευκαιρία για να κρίνουμε, να επιλέξουμε και να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Οι εκλογές του Μαΐου θα επικυρώσουν κάτι που ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια στην πόλη μας: την αποφασιστικότητα των πολιτών να πετύχουν μια «βελούδινη επανάσταση», μια πραγματική μεταρρύθμιση την οποία δεν τόλμησε το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα. Πριν από τέσσερα χρόνια έγινε ένα βήμα για αλλαγή νοοτροπίας. Σήμερα  θα κάνουμε το μεγάλο άλμα για τα επόμενα χρόνια 5 χρόνια γράφοντας το αστικό success story της Θεσσαλονίκης.
Αναδημοσίευση από voria.gr
Προηγούμενο άρθρο«Η ιδέα ως υλικό, το υλικό ως ιδέα» της Δ. Κοντελετζίδου την Τρίτη 13/5 στο ΜΜΣΤ!
Επόμενο άρθροTHINK & CLICK / Καλημέρα από την Πρίγκηπο!
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.