Έχουν τα ζώα δικαιώματα;

0
1120

papoutsaki“Ιστορία του Χωριού που ο καθένας μπορεί να είναι όπως είναι και να κάνει ό,τι θέλει”

(μια ιστορία που δεν τελειώνει), Αγάπη Παπουτσάκη, εικόνες Ντανιέλα Σταματιάδη, εκδ. Πατάκη

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας – εκπαιδευτικός

Ένας σκύλος µε τη ρετσινιά του άπιστου (Μπάµπης), ένα µαύρο περιστέρι (Μελανή) κι ένα κοράκι που τραγουδάει σαν αηδόνι (Ορφέας) ασφυκτιούν ζώντας σε ένα χωριό που αρνείται πεισµατικά να τους δεχτεί για αυτό που είναι. Η Πέρα Σβούρα είναι ένα µέρος, όπως πολλά άλλα, όπου η διαφορετικότητα τροµάζει, πολεµιέται, θάβεται και θυσιάζεται για χάρη µιας ψεύτικης αρµονίας και ασφάλειας. Όταν ο Μπάµπης, η Μελανή και ο Ορφέας τελικά συναντηθούν µετά από ένα ταραχώδες κυριακάτικο µεσηµέρι, θα αποφασίσουν να διεκδικήσουν το δικαίωµά τους στη διαφορετικότητα, εγκαταλείποντας την Πέρα Σβούρα και τα καλούπια που προσπαθεί να τους φορέσει, για να φτιάξουν µια κοινωνία από την αρχή. Η ιστορία τους θα πάρει ενδιαφέρουσα τροπή, όταν θελήσουν να µεταδώσουν τις ιδέες τους στα ζώα, τα πτηνά και τα έντοµα της γύρω περιοχής. Θα ανακαλύψουν πως η διαφορετικότητα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και πως η ανάγκη για ελευθερία είναι πάντα ικανή να συνθλίψει τον φόβο. Η ιστορία τους δε θα τελειώσει, γιατί µια ιστορία τελικά δεν τελειώνει όταν γίνει η αφορµή να ξεκινήσει µια άλλη… 

Μια συγκινητική, ευφάνταστη ιστορία από τη νεαρή, πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα Αγάπη Παπουτσάκη. Η συγγραφέας, μέσα από την ιστορία της θέτει ως στόχο το δικαίωμα της διαφορετικότητας και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ζώων.

Από την πρώτη κιόλας σελίδα ο αναγνώστης αισθάνεται πως κάτι ενδιαφέρον υπάρχει και συνεχίζει να βουτά φτάνοντας μέχρι τέλους, ενώ η συγγραφέας επιτυγχάνει να του προκαλέσει ένα χείμαρρο συναισθημάτων.

Μια νέα φωνή με πλούσιο λόγο που ρέει, στήνει δίχως υπερβολές μια ευφάνταστη, όπως και ο τίτλος της, ιστορία. Μια φωνή που θα αναζητηθεί.

Η όμορφη ασπρόμαυρη εικονογράφηση έχει γίνει από τη βραβευμένη και καταξιωμένη Ντανιέλα Σταματιάδη.

Βιογραφικό Αγάπης Παπουτσάκη

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.