Αγαπήστε το σώμα σας

0
1134

loving-yourself

Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / [email protected]

Η έννοια εικόνα σώματος χρησιμοποιείται για να περιγράψει το πώς ο καθένας από μας αισθάνεται για το σώμα του. Δεν περιλαμβάνει μόνο την έννοια της σωματικής εμφάνισης, αλλά και τα συναισθήματα, που γεννιούνται για το σώμα του κάθε ατόμου. Πιο απλά, η συγκεκριμένη έννοια έχει να κάνει με το πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το σώμα τους, κατά πόσο το εκτιμούν και πιστεύουν ότι απέχει από το “ιδανικό”. Αν η ενασχόληση με την εικόνα του σώματος, καταλήγει σε σημείο εμμονής, τότε προκαλούνται σημαντικά προβλήματα στην ψυχική υγεία και κατ’ επέκταση στην καθημερινότητα όσων “νοσούν”.

Αναλυτικότερα…

Η εικόνα σώματος έχει να κάνει με την σωματική εμφάνιση και πιο συγκεκριμένα με το μέγεθος, τη διαμόρφωση και το βάρος του ανθρώπινου σώματος. Λανθασμένη εικόνα σώματος δεν έχουν μόνο όσοι προσπαθούν χωρίς λόγο να χάσουν βάρος, αλλά και όσοι εξιδανικεύουν και υπερεκτιμούν το σώμα τους χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται, με συνέπεια να μην αντιλαμβάνονται την προσοχή, που πρέπει να επιδείξουν για την φροντίδα της υγείας τους. Πρόκειται για μια σύνθετη έννοια, η οποία φαίνεται να απασχολεί ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Είναι σημαντικό να εκτιμάτε σωστά το σώμα σας και κατ’ επέκταση την εμφάνιση σας. Εξίσου σημαντικό είναι να διαχειρίζεστε σωστά τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας προς αυτό. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε καταστάσεις, οι οποίες θα σας έκαναν να αισθανθείτε άβολα με το σώμα σας.

Εικόνα σώματος και παχυσαρκία

Στην σημερινή εποχή, η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Ένα δις άνθρωποι είναι υπέρβαροι και τριακόσιοι απ’ αυτούς είναι παχύσαρκοι. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την επιταγή της σύγχρονης κοινωνίας, η οποία ταυτίζει το αρεστό με το ελλειποβαρές. Οι παχύσαρκοι που είναι δυσαρεστημένοι από την εικόνα του σώματός τους και ειδικότερα οι συναισθηματικά ευάλωτοι, αισθάνονται προσβεβλημένοι από το παραπάνω πρότυπο. Έτσι, πασχίζουν να γίνουν αρεστοί αντιδρώντας όμως λανθασμένα. Θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους για την απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους και καταλήγουν σε συνεχείς αυξομειώσεις του, αδυνατώντας να διατηρήσουν την απώλεια. Οι συνεχείς μεταβολές του βάρους(φαινόμενο γιο – γιο) αποτελούν κυρίαρχο χαρακτηριστικό των παχύσαρκων ατόμων. Έρευνες εξάλλου, υποστηρίζουν ότι η αρνητική εικόνα σώματος σε συνδυασμό με τις ανορθόδοξες μεθόδους για απώλεια βάρους, που οδηγούν στις συνεχείς αυξομειώσεις του, ενοχοποιούνται για την αύξηση της παχυσαρκίας στην εποχή μας.

Εικόνα σώματος και γυναικείο φύλο

Οι γυναίκες ανήκουν στην πληθυσμιακή εκείνη ομάδα, που πιο εύκολα μπορεί να αναπτύξει μια διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος σε σχέση με τους άνδρες. Παρ’ όλα αυτά, έξαρση του συγκεκριμένου φαινομένου παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και στον αντρικό πληθυσμό σε σχέση με παλαιότερα. Μεγάλο ποσοστό γυναικών εκφράζουν την επιθυμία να χάσουν βάρους. Το παράλογο είναι, ότι την επιθυμία αυτή την έχουν και γυναίκες με πολύ χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος. Αυτό αποτελεί ακόμα μία ένδειξη εσφαλμένης εικόνας σώματος. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι μητέρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην μετάδοση αξιών στις κόρες τους. Αρκετές από αυτές τις αξίες αφορούν στο βάρος, στην μορφή και στην εμφάνιση του σώματός τους. Επομένως, δεν αποκλείετε το ενδεχόμενο μητέρες δυσαρεστημένες με το βάρος τους να μεταδίδουν την ίδια αρνητική στάση απέναντι στο σώμα τους και στις κόρες τους. Όταν όμως η μητέρα έχει θετική εικόνα για το σώμα της τότε το ίδιο πιστεύει και η κόρη για το δικό της.

Εικόνα σώματος και εφηβεία

Πολλοί είναι εκείνοι οι παράγοντες που διαταράσσουν την εικόνα του σώματος. Η εφηβεία, η κριτική και τα πειράγματα καθώς και το φλερτ και τα πρότυπα του μόντελινγκ είναι κάποιοι από αυτούς. Φαίνεται πως, κατά την διάρκεια της εφηβείας τα κορίτσια εκφράζουν τις πρώτες ανησυχίες τους σχετικά με το βάρος τους. Επηρεάζονται συνήθως από τους φίλους, οι οποίοι συζητούν για δίαιτες, χάσιμο βάρους, απαξίωση του πάχους, τονίζοντας έτσι την σημασία του να είσαι αδύνατος. Έτσι οι έφηβες χάνουν την ικανότητά τους να συμπεριφέρονται ως ανήλικα παιδιά και λειτουργούν ως μοντέλα. Αν μάλιστα, το οικογενειακό τους περιβάλλον υποστηρίζει την παραπάνω άποψη, τότε με βεβαιότητα οι έφηβες οδηγούνται σε αυστηρές δίαιτες και αναπτύσσουν έντονη δυσαρέσκεια για το σώμα τους. Κορίτσια που δέχονται τέτοιου είδους πιέσεις από οικογένεια και φίλους βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για διαστρέβλωση της εικόνας του σώματος. Η συνεχώς αρνητική κριτική διαταράσσει την εικόνα του σώματος και προκαλεί ψυχολογική κούραση στα κορίτσια αυτά, πόσο μάλλον αν αυτά είναι και υπέρβαρα.

Ποιοι παράγοντες επιπλέον, αλλοιώνουν την εικόνα, που έχετε για το σώμα σας;

Φαίνεται πως και η κοινωνία συμβάλει στην διαστρέβλωση της εικόνας του σώματος. Στον δυτικό κόσμο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις αδύνατες σιλουέτες σε αντίθεση με τις μη – δυτικές κοινωνίες, οι οποίες απαξιώνουν την εν λόγω άποψη. Στις τελευταίες οι διατροφικές διαταραχές απουσιάζουν ενώ στις πρώτες το αδύνατο μοντέλο σημαίνει ικανότητα, επιτυχία και ελκυστικότητα. Επίσης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης(τηλεόραση, περιοδικά, κλπ) μέσω της προβολής εικόνων, που απεικονίζουν λεπτά μοντέλα, εντείνουν τα φαινόμενα σωματικής δυσαρέσκειας.

Το σημαντικό είναι να αγαπήσετε το εαυτό σας και έτσι θα μπορέσετε να αποδεχτείτε και την εμφάνιση σας. Αν χρειάζεται να χάσετε ή να προσλάβετε βάρος να το κάνετε, επειδή έχετε αντιληφθεί την σημαντικότητα της κίνησής σας αυτής. Μην το κάνετε επειδή κάποιος άλλος σας το επιβάλλει ή σας το προτείνει ή επειδή το επιτάσσει η κοινωνία. Δεν είστε μόνο η εικόνα σας και ούτε καθορίζεται η επαγγελματική σας πορεία και αξιοπιστία από τα κιλά σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.