Αλέξης Γεωργούλης: «Ο άνθρωπος προσπαθεί για να δημιουργήσει σχέσεις, αλλά έχουμε πια μια ανωριμότητα μέσα μας»

0
1708

 

alexis2

Συνέντευξη στην Ελένη Σκάρπου / [email protected], f/b Eleni Skarpou, eliaskarpou.blogspot.gr

Τόπος: Δεν ξέρω ποιος ήταν δίπλα του. Εγώ είχα πάρει αγκαλιά το πληκτρολόγιο.

Χρόνος: «Από την πρώτη στιγμή»… και για αρκετή ώρα.

Σκοπός: Να φωτίσουμε την αλήθεια που σ’ αναγκάζει ο έρωτας να ζεις.

Την πρώτη μου εισαγωγή την έσβησα με τη σιγουριά ότι κάνω το σωστό. Πρωτίστως γιατί δεν χρειάζεται να δημιουργήσω ατμόσφαιρα για να μιλήσω για εκείνον, ούτε να πλέξω γρίφους μέχρι να φτάσουμε στο ζουμί του ονόματός του, ούτε να επιτείνω την αγωνία σας και να σπάσω τα κοντέρ του φαντασιακού σας. Δευτερευόντως γιατί οι περιγραφές θα γίνουν μετά και δεν θα είμαι καθόλου σύντομη. Αλέξης Γεωργούλης. Φορτωμένος με πολλές τηλεοπτικές εμπειρίες που αγαπήσαμε και δεν ξεχάσαμε –ευτυχώς. Κολλημένος στα μυαλά των γυναικών ως το must του άνδρα που θα θελαν να κατακτήσουν πάση θυσία. Ξεχωριστός στο θεατρικό σανίδι, γιατί έτσι επέλεξε κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει όχι μόνο μπαίνοντας σε ρόλους, αλλά και σκηνοθετώντας, ώστε να φτάσει ένα βήμα παραπέρα με τον εαυτό του και την τέχνη του. Θα τον απολαύσουμε μαζί με την Φανή Γεωργακοπούλου από την ερχόμενη Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, στο Ράδιο Σίτυ μέσα από την παράσταση «Από την πρώτη στιγμή» που την σκηνοθετεί με χαρά και ενθουσιασμό. Το λες κωμωδία, το λες ερωτική κομεντί, το λες κι ένα δυνατό μάθημα για τα χαστούκια που σου δίνει ο έρωτας όταν με το καλό έρθει για να μείνει. Ο Αλέξης το λέει «η αλήθεια που σ’ αναγκάζει ο έρωτας να ζήσεις» και σκέφτηκα μετά από αυτό πως το εν λόγω έργο του Ιωάννη Χαλαντώνη είναι μια καλή «προίκα» για τους σημαντικούς ανθρώπους που συναντάμε στη ζωή μας και μια αχτίδα ανάμεσα στα σκοτεινά σημεία των εφήμερων σχέσεων. Φυσικά θα σκοντάψουμε πάνω σε ανατροπές και σε απανωτές φρίκες και σε χαριτωμένες-κωμικές στιγμές και σε “πολέμους” και “εκεχειρίες”, γιατί ως γνωστόν στον έρωτα όλα επιτρέπονται κι όλα μπορεί να συμβούν.

ALEXIS-NEW_0048

«Από την πρώτη στιγμή»… to the point και πάντα βαδίζοντας ενστικτωδώς.

«Υποδύομαι έναν wanna be συγγραφέα, τον Φίλιππο, λίγο φαντασμένο που πριν καν μάθει να γράφει, θέλει να κάνει την επανάσταση του». Και με τι μοιάζει αυτή η επανάσταση; «Έχει δημιουργήσει το δικό του στυλ και έχει εφεύρει ένα νέο είδος… τα μουσικά πεζογραφήματα» μου λέει. Η ντάμα του δεν διαφέρει πολύ από εκείνον. Πρόκειται για μια περσόνα φιλάρεσκη, μια φιλόδοξη ηθοποιό –τη Νάντια- που αναζητά φήμη και δόξα. «Ο συγγραφέας έχει να αντιμετωπίσει έναν ανάλογο χαρακτήρα με τον δικό του. Εκείνη είναι μια φαντασμένη ηθοποιός που θέλει να γίνει πασίγνωστη. Όταν αυτοί οι δύο θα έρθουν σε επαφή πετάνε τα προσωπεία τους μπροστά στην ανάγκη να ζήσουν τον πραγματικό έρωτα» μου εξηγεί ο Αλέξης και αποφασίζουμε από κοινού να πετάξουμε το δικό του προσωπείο από την παράσταση, μπαίνοντας στον κόσμο του, που δεν έχει αυστηρά και περιοριστικά πλαίσια. «Με εκφράζει και σαν ηθοποιό και σαν σκηνοθέτη όλο αυτό, γιατί αφορά κάτι που είναι διαχρονικό. Μιλάμε για την αλήθεια του έρωτα. Αλλιώς δεν το ζεις. Ζεις κάτι άλλο» καταλήγει κι εμείς σίγουρα θα καταλήξουμε να αναλογιστούμε τα λειψά που έχουμε βιώσει ή τα μεγάλα που αρνηθήκαμε. Ο ίδιος δεν αρνείται πως ανέκαθεν τον ενδιέφερε η σκηνοθεσία σαν αντικείμενο. «Για μένα η σκηνοθεσία είναι ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα που ξεκίνησε από περιέργεια και ανάγκη για εξερεύνηση. Έχω κάνει αρκετές απόπειρες και ο λόγος είναι ότι θέλω να δώσω το στίγμα μου και σαν ηθοποιός και σαν έργο. Με ενδιαφέρει το κούρδισμα όλης της ιστορίας».  And so the story goes… μιλώντας για την μεντορική του πλευρά. Η συνύπαρξη του στην σκηνή με τη νεαρή αριστούχο απόφοιτη του υπουργείου πολιτισμού και του Αριστοτελείου Φανή Γεωργακοπούλου είναι για εκείνον φοβερά εποικοδομητική και το αποτέλεσμα για καλή του τύχη δεν έχει προδώσει τις αρχικές του επιδιώξεις. «Αισθάνθηκα την ανάγκη να επικοινωνήσω το σκηνοθετικό μου εγχείρημα με κάτι πολύ φρέσκο. Η έμπνευση να συνεργαστώ με ένα τελείως νέο πρόσωπο, όπως η Φανή, ήταν μεγάλη συγκυρία» επισημαίνει και κρίνοντας από το αποτέλεσμα, ο στόχος επετεύχθη. Το θεσσαλονικιώτικο κοινό πάντως θα νιώσει ιδιαίτερα οικεία, αφού το «διαμέρισμα» του Φίλιππου τοποθετείται κάπου στους Αμπελόκηπους μας, οι φίλοι του πίνουν καφέ στην Αριστοτέλους, εκείνος προτιμά τα underground στέκια, η Νάντια δουλεύει στην Κρήνη. «Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη φοιτητική μου πόλη. Με έχει σημαδέψει σε πολλά πράγματα κι αυτός είναι ένας λόγος που το έργο διαδραματίζεται εδώ» δηλώνει και με βάζει στην πρίζα, αλλά δεν ρωτάω για τα “σημάδια”. Άλλωστε θα δούμε σίγουρα κάποια από αυτά να βγάζουν μάτι επί σκηνής.

alexis1small

Πίσω από τις λέξεις… κρύβεται ο Αλέξης και προσεχώς θα μας ξαφνιάσει!

Για το ταξίδι του στην Αμερική δεν μιλήσαμε πολύ. Μου είπε μόνο πως με δεδομένες τις συνθήκες στην Ελλάδα… «προσπαθούμε να σπρώξουμε τα σύνορα κι όχι να τα ξεπεράσουμε. Τα πράγματα είναι δυσοίωνα, όμως η τέχνη δεν πήγε ποτέ με την λογική». Ίσως γιατί αυτή η χώρα δεν μας δίνει τις ευκαιρίες, αλλά πάντα λειτουργεί σαν βάλσαμο σε όλα τα υπόλοιπα. Μάλιστα αυτή την περίοδο τελειώνει τα γυρίσματα του για την ταινία «Μαριονέτες» του Παντελή Καλατζή με άγνωστη προς το παρόν ημερομηνία προβολής στις κινηματογραφικές αίθουσες. Όσο για τα επόμενα βήματά του; «Υπάρχουν σκέψεις, αλλά ακόμη δεν είναι ανακοινώσιμες» επιμένει και παραδέχεται πως έχει πολλή ενέργεια που θέλει πάντοτε να την διοχετεύει σε κάτι δημιουργικό. Και συνήθως αυτή η δημιουργικότητα εκφράζεται μέσα από την έβδομη τέχνη ή το θέατρο ή την συγγραφή, διότι για όποιον δεν το ξέρει… ο Αλέξης Γεωργούλης παίρνει συχνά μολύβι και χαρτί και καταπιάνεται με σενάρια που κάποια στιγμή θα θελε να τα δει να υλοποιούνται. Τι γράφει; «Δεν έβαλα ταμπέλες ποτέ σε τίποτα, ούτε και στη συγγραφή. Με ενδιαφέρουν οι σχέσεις των ανθρώπων όπως υπάρχουν και υπονοούνται αναφορικά με την κάθε εποχή». Να λοιπόν… που κρύβεται η μαγεία των εμπνεύσεων για εκείνον… στην ανθρώπινη επαφή. Και η δυσκολία στην επαφή; Ο φόβος; Ο εγωισμός; «Ο άνθρωπος προσπαθεί για να δημιουργήσει σχέσεις, αλλά έχουμε πια μια ανωριμότητα μέσα μας. Για να συνδεθείς με τον άλλον πρέπει να αποδεχτείς ποιος είσαι. Τις πιο πολλές φορές πατάμε στο “εγώ” και ταξιδεύουμε πολύ με το “εγώ” σαν παντιέρα». Εγώ έβαλα παντιέρα το “εμείς” και σας προειδοποιώ με πλήρη συναίσθηση των όσων έχει μοιραστεί μαζί μου, να μην περιμένετε μότο από τον Αλέξη Γεωργούλη περί ελεύθερης σκέψης και μπούσουλα για το πώς να ζεις καλύτερα και φλυαρίες χωρίς περιεχόμενο. Όταν έχει να πει κάτι το λέει κι όταν θέλει να κάνει κάτι το κάνει. Αυτός είναι και ο λόγος που τον αγαπήσαμε.

 

Info:

«Από την πρώτη στιγμή»

Με τον Αλέξη Γεωργούλη και την Φανή Γεωργακοπούλου

Από 31 Ιανουαρίου 2014 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Στο ΘΕΑΤΡΟ  RADIO CITY

(Βασ.Όλγας  & Παρασκευοπούλου, τηλ. 2310 819 153)

Ημέρες Παραστάσεων

Τετάρτη – Πέμπτη –  Παρασκευή –  Σάββατο : 21.00

Κυριακή: 20.00

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό 15 ευρώ, Φοιτητικό-ανέργων 10ευρώ

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας :  Ιωάννης Χαλαντώνης

Σκηνοθεσία :    Αλέξης Γεωργούλης

Ερμηνεύουν :   Αλέξης Γεωργούλης-  Φανή Γεωργακοπούλου

Σκηνικά-Κοστούμια :   Ελένη Στρούλια – Ζαϊρα Φαληρέα

Σχεδιασμός φωτισμών :  Σαράντος Ζουρντός

Επιμέλεια κίνησης:  Κυριάκος Κοσμίδης

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενορχήστρωση, διασκευή και επιμέλεια μουσικών θεμάτων : Γιώργος Χατζής

Βοηθός Σκηνοθέτη :  Φανή Γεωργακοπούλου

Βοηθός Σκηνογράφου :  Μαρκέλα Δερβετζή

Διεύθυνση παραγωγής  :  Γιώργος Ψαραδέλης

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.