Αμφίπολη: Μόδα είναι, θα περάσει (;)!

0
673

Γράφει ο Δημήτρης Παππάς / Αρχαιολόγος / Γ. Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης

Αυτές τις ημέρες, είναι πολύ της «μοδός» η επιστήμη της αρχαιολογίας. Ξαφνικά, όλοι όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με το χώρο, αποκτήσαμε συμπάθεια – από εκεί που συνήθως είμαστε στο ανάθεμα, ως εμπόδιο στην ανάπτυξη και την οικονομία ( βλ. περίπτωση των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου, στο Μετρό Θεσσαλονίκης).

Παράλληλα, παρατηρούμε πως οι κάτοικοι της περιοχής, ήδη ξεκίνησαν τα δικά τους σχέδια ως προς την «αξιοποίηση» της αρχαιολογικής και ανασκαφικής έκρηξης στην περιοχή. Τα δύο αυτά στοιχεία, μας επιτρέπουν – για μία ακόμη φορά – να υποστηρίξουμε πως ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης μας, είναι ο πολιτισμός μας. Δεν ανακαλύπτουμε φυσικά την πυρίτιδα, ούτε την Αμερική. Είναι όμως πολύ ενδεικτική η περίπτωση του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη πως, μέσα από σωστή και ήπια επικοινωνιακή στρατηγική, με την ορθότατη κατά τη γνώμη μου κίνηση του ΥΠΟΑ να διανέμει σε τακτά χρονικά διαστήματα σχετικά δελτία τύπου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, με μία έξυπνη διαχείριση των ευρημάτων και την ερμηνεία τους και κυρίως με την επένδυση χρημάτων του νέου ΕΣΠΑ και του κρατικού προϋπολογισμού στην πλήρη επάνδρωση ανασκαφών και κυρίως των μουσείων της χώρας μας, υπάρχει η ελπίδα – η τελευταία – να αναδειχθεί αυτός ο πυλώνας ανάπτυξης.

Πρέπει όμως να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε πως το σημαντικό και θεαματικό εύρημα δεν είναι αυτοσκοπός. Ούτε η αρχαιολογία μπορεί να υπαχθεί σε ποσοτική αλλά μόνο ποιοτική αξιολόγηση, ως προς το τελικό της προϊόν. Το σημαντικότερο δε, θα πρέπει να την απαγκιστρώσουμε από το κυνήγι του μοναδικού ευρήματος και να την εντάξουμε στην ερμηνεία της λειτουργίας της κοινωνίας, η οποία και δημιούργησε τα παραπάνω ευρήματα. Έτσι και θα λάβουμε τα διδάγματα του παρελθόντος αλλά και θα αξιοποιήσουμε την περίφημη μας πολιτιστική κληρονομιά, που μέχρι τώρα μονίμως – λες και θα την φορολογηθούμε και αυτήν, την αποποιούμαστε.

 

 

Προηγούμενο άρθροΟι STORM string quarter κλείνουν τη Θερινή Αυλαία
Επόμενο άρθροΟι «Τρωάδες» του Ευρυπίδη σήμερα στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.