Αμφιπολιάδα: 15′ δημοσιότητας για όλους

0
710

amfipoli_karyatidesΓράφει ο Τάσος Μπανιώρας / MSc Πληροφορική και Εκπαίδευση ΑΠΘ

Είναι γνωστό τοις πάσι πως οι Έλληνες είμαστε λαός της υπερβολής. Είτε σε χαρές είτε σε λύπες εύκολα (υπερ)ενθουσιαζόμαστε και άλλο τόσο εύκολα (υπερ) απογοητευόμαστε. Μας αρέσει να προκαλούμε εντυπώσεις όσο μας αρέσει να «πέφτουμε από τα σύννεφα».

Δε χρειάζεται να δώσω παραδείγματα για να σας πείσω. Υπάρχει η περίπτωση του τύμβου Καστά, του μεγαλοπρεπούς τάφου(?) στην Αμφίπολη. Μόλις δημοσιοποιήθηκε ότι κάτι σπουδαίο και μεγάλο υπάρχει εκεί θεωρώ πως οι περισσότεροι χαρήκαμε κάνοντας παράλληλα τους συνειρμούς για την περίπτωση να είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος. Όχι για «να την πούμε» ας μου επιτραπεί η φράση στους γείτονες των Σκοπίων. Κυρίως γιατί πρόκειται περί μίας τεράστιας ιστορικής μορφής. Σίγουρα αν ήταν οι συνειρμοί μας αληθινοί θα αποκτούσε η Ελλάδα ένα ακόμη πλεονέκτημα στο θέμα τη ονομασίας. Ωστόσο θεωρώ πως περισσότερο μας ιντριγκάρει το γεγονός επί των ημερών μας πάνω στην γη να ανακαλύπτεται κάτι σπουδαίο ιστορικής αξίας το οποίο μας κάνει υπερήφανους.
Μέχρι εκεί όμως. Ύστερα πήγε ο Πρωθυπουργός να επισκεφτεί την Αμφίπολη. Οι μεν βεβαιώθηκαν πως κάτι μεγάλο κρύβει ο τάφος, οι δε άρχισαν να δυσανασχετούν. Δημιουργείται πλέον «θόρυβος» καθημερινά σε blogs, ενημερωτικές σελίδες και social media. Όλοι ξέρουν ποιος είναι μέσα στον τάφο, αρκεί να κάνεις like και share για να το μάθεις(!). Άλλοι γράφουν πως τώρα μας έδειξαν την Αμφίπολη για να μην ασχολούμεθα με τα προβλήματα των μνημονίων (σικ), ενώ αυτοί οι οποίοι μισούν κάθε τι ελληνικό (ακόμα και αρχαία έργα τέχνης παγκοσμίου φήμης) θεωρούν πως η Αμφίπολη ρίχνει μύλο στον νερό των ακραίων ομάδων που λυμαίνονται την πολιτική ζωή του τόπου!
Όντας λαός της υπερβολής, μέχρι ενός σημείου μπορείς να τα περιμένεις όλα αυτά και να τα αποδεχθείς.
Και οι αρχαιολόγοι κύριε; Ναι και οι αρχαιολόγοι πρέπει να κερδίσουν τα 15΄δημοσιότητας που τους αναλογούν. Δεν κάνουν ούτε κάποιο συνέδριο, δεν παραπέμπουν σε επιστημονικές πηγές αλλά παίρνουν σβάρνα όλα τα κανάλια και τα sites για να δηλώσουν ποιος είναι στον τάφο, ποιος δεν είναι , ποιος θα μπορούσε να είναι και πόσο άσχετη είναι αυτή η οποία κάνει τις ανασκαφές! Ελλάς το μεγαλείο σου.
Ο Λέων της Αμφίπολης υποδεικνύει Στρατηγό, οι Σφίγγες μας θυμίζουν κάτι από Αίγυπτο και οι Καρυάτιδες «δείχνουν» γυναίκα! Αυτή είναι σε μία απλοϊκή σειρά η προσέγγιση πολλών.
Ειδικά από την επιστημονική κοινότητα θα περίμενα μία πιο σοβαρή προσέγγιση από αυτήν του μεσημεριανού ρεπορτάζ. Για να μην παρεξηγηθώ δε τους βάζω όλους στο ίδιο τσουβάλι. Όμως, οι εικόνες όπου επιστήμονες μαλώνουν on air χωρίς εμπεριστατωμένες απόψεις αλλά και υπομονή ώστε να φτάσει πρώτα η ανασκαφική ομάδα στο κέντρο του τάφου είναι τουλάχιστον θλιβερές.
Τα αυτονόητα λοιπόν πρέπει να λέγονται και να υπογραμμίζονται.
  • Η ανακάλυψη ενός τέτοιου τάφου ή μνημείου αναμφισβήτητα προσελκύει βλέμματα από όλο τον κόσμο. Επομένως χρειάζεται η ανάλογη δημοσιογραφική υποστήριξη-ενημέρωση από τους αρμόδιους.
  • Το τι υπάρχει στην Αμφίπολη μπορεί να το γνωρίζει αυτή τη στιγμή μόνο  η κ.Περιστέρη υπεύθυνη της ανασκαφής. Πολύ απλά γιατί βρίσκεται εκεί και βλέπει. Σεβαστές οι απόψεις αρχαιολόγων αλλά δεν μπορούν να γνωρίζουν την απόλυτη αλήθεια, πόσο μάλλον όταν δεν έχουμε δει ούτε το 10% του τάφου ή μνημείου.
Στο δια ταύτα της υποθέσεως, οποιοσδήποτε και αν βρίσκεται στον τύμβο Καστά, το εύρημα είναι σημαντικό λόγω μεγέθους και (της μέχρι τώρα) αρχιτεκτονικής του. Οι (νεο)Έλληνες είτε θα χαιρόμαστε για το ένδοξο παρελθόν ξεχνώντας ότι πρέπει να χτίσουμε το παρόν για να υπάρχει μέλλον ενώ οι εθνομηδενιστές σε μερικά χρόνια θα σηκώσουν πανό στο μελλοντικό μουσείο Αμφιπόλεως για κάποια κατάληψη ή απεργία.
Υ.Γ: Σαν λαϊκιστής κι εγώ να στείλω τα χαιρετίσματα μου στο Βρετανικό Μουσείο αλλά και στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο όπου το «έγκλημα» είναι παρόμοιο με τα γλυπτά του Παρθενώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.