«Ανά-Παραστάσεις» στο χΩρος 18

0
289

Οι “συνομιλίες” της παρούσας έκθεσης, αντιτίθενται στην αυτοματοποίηση της δημιουργικής διαδικασίας. Tα επιμέρους στοιχεία των συνθέσεων – έργων των δύο καλλιτεχνών ανά-δημιουργούν αποφασιστικά τη σκηνοθετημένη παράσταση, μεταπλάθοντας το νόημα προγενέστερων χρήσεων (υλικών-δομών-εννοιών).

Θανάσης Κωνσταντινίδης Γιώτα Ανδριάκαινα

Τα «υφαντά» της Παναγιώτας Ανδριάκαινας απαλλαγμένα από τη φόρτιση της παράδοσης επαναπροσδιορίζουν τη χρήση του νήματος. Αναμιγνύουν το παρόν με το παρελθόν της ιστορίας της τέχνης μέσα από έργα του Βελάσκεθ και του Ουίστλερ. Στις συνθέσεις που δημιουργεί η καλλιτέχνης, συνδέει την περιπλάνηση με την έννοια του χρόνου. Δημιουργεί συνειρμικά μύθους αντίστασης στην ισχύουσα κοινωνική πραγματικότητα, διαμέσου της υφαντικής.
Κάπου σημειώνει: “Αν η ζωή ήταν κλωστή, θα ήταν μάλλον τεντωμένη. Κι αν οι σκέψεις ήσαν κουβάρια, θα ήσαν σίγουρα πολύχρωμες”.

Τα νήματα είναι τάχα γραμμές των ορίων; Ανυπέρβλητα σύνορα δεν υπάρχουν.
Για να δηλώσει τη θεληματική απραξία της υπομονής και την αγωνιστική επιλογή της επιμονής λέει: “Έπιασα το νήμα της αφήγησης. Εργαλείο μου ένα εύθραυστο, καθημερινό και ταπεινό υλικό -η κλωστή. Αναζήτησα δεσμούς ανάμεσα στον εαυτό και τον άλλον, το παρόν και το παρελθόν, την ιστορία της τέχνης και τις εκβολές στο σήμερα. Επαναλαμβάνοντας, αντιγράφοντας μεγάλα και αγαπημένα έργα, θέλησα να σπουδάσω, να μελετήσω σπιθαμή προς σπιθαμή τον τρόπο της τέχνης. Η κλωστή τυλίγεται γίνεται κουβάρι, ακολουθεί μια σκέψη- βελονιά ξηλώνεται και πάλι από την αρχή”.

Στα γλυπτά του Θανάση Κωνσταντινίδη κυριαρχούν οι γεωμετρικές φόρμες. Η σκληρή γεωμετρική φόρμα, σε συνάρτηση με το φως και τα υλικά, δημιουργεί τις απαραίτητες εντάσεις ανατροπής και υπέρβασης, στις φυσικές καταστάσεις.
Η πάλη των αντιθετικών στοιχείων των συνθέσεων του, παραπέμπει σε μια επιστροφή στην πρωτογενή και αρχέγονη ζωή. Η απελπισμένη και ενστικτώδης αναζήτηση συνυπάρχει με την αναζωογονητική ενέργεια. Διεισδύει στην ύλη με μια προκλητική αντιμετώπιση, χωρίς εξιδανικεύσεις και θεωρώντας το φως ως το πρωταρχικό υλικό της δημιουργίας, προτείνει μια ριζοσπαστική σχέση-παράσταση.

Ανά-Παραστάσεις
Γιώτα Ανδριάκαινα – Θανάσης Κωνσταντινίδης
Διάρκεια: 21 Φεβρουαρίου – 16 Μαρτίου 2013
Εγκαίνια: Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 20:00
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 18.00 – 21.00
ΤΕΤΑΡΤΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ: 12.00-15.00

χΩρος 18, Χρυσοστόμου Σμύρνης 18, T.K. 54 622 Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310-261 077, κιν.: 6972 855 639
www.choros18.com, email: [email protected]

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα συναυλιών στη Ζωντανή Μαύρη Τρύπα
Επόμενο άρθρο«P like Politics, P like Parrots / Π όπως Πολιτική, Π όπως Παπαγάλοι»:έκθεση της Ελένης Καμμά
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.