Αναζητώντας την ουσία του ονόματος

0
628

EXO-FOR-WEB-1.inddΗ διαδικασία της ονοματοδοσίας έχει κάτι το μεφυσικό (το ονομάζω άρα υπάρχει) και είναι -τηρουμένων των αναλογιών- παρεμφερής με τη θεϊκή Δημιουργία όπου «εν αρχή ην ο Λόγος» . Όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο της Γέννεσης, μόλις δημιουργήθηκαν τα ζώα, για να μη μείνει ο Αδάμ ασυντρόφευτος ο Θεός τα πηγαίνει στον Αδάμ για να τα ονοματοδοτήσει . Ο Άνθρωπος συμμετέχει και επηρεάζει την Κτίση, γιατί ένα όνομα στη Βίβλο δεν είναι απλά ένα μέσο για να διακρίνουμε το ένα πράγμα από το άλλο. Πολύ περισσότερο ένα όνομα φανερώνει την ίδια την ουσία ενός πράγματος , ή καλύτερα την ουσία του ως δώρο του Δημιουργού. Οπότε το αντικείμενο εκείνο που είναι γνωστό ως δένδρο περιέχει τις δονήσεις και τους κραδασμούς του ήχου της λέξης ΔΕΝΔΡΟ. Κι αν συμβαίνει αυτό, είναι δυνατόν μια συνεχόμενη εκφορά του ήχου ΔΕΝΔΡΟ΄, είναι δυνατόν να επιδράσει θετικά στο αντικείμενο με αποτέλεσμα τη γρήγορη, την υγιή ανάπτυξή του και την προστασία του από τις ασθένειες;

Αν ισχύει κάτι τέτοιο- και πολλές παραδόσεις ισχυρίζονται ότι ισχύει- τότε και το όνομα που δόθηκε σε κάθε άνθρωπο μετά τη γέννησή του έχει επίσης κάποιο νόημα και σκοπό.

Όλοι έχουμε δύο τουλάχιστον ονόματα.

Το πρώτο χαρτογραφεί το ρόλο μας στη ζωή. Το δεύτερο, το επίθετό μας , χαρακτηρίζει τη σχέση μας με τις διάφορες καταστάσεις ύπαρξης. Ακόμη κι όταν δεν επιλέγουμε εμείς  ή οι γονείς μας  με το επίθετο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά-ακόμη και τότε υπάρχει κάποιο νόημα , κάποιος σκοπός.

(απόσπασμα από το βιβλίο «Μυστικά και Παράδοξα» Η άγνωστη σημασία της Μούντζας και άλλες ιστορίες. Εκδόσεις Αρχέτυπο)

 

Προηγούμενο άρθρο1 Απριλίου 1955, άσκηση μνήμης
Επόμενο άρθροΗ ιστορία του «Φεύγω»
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.