Συνέντευξη στην Ελένη Σκάρπου / [email protected], f/b Eleni Skarpou, eliaskarpou.blogspot.gr
Τόπος: Skype session… γιατί πατρίδα είναι ο τόπος που σε δέχεται όπως είσαι!
Χρόνος: Πρωί Τετάρτης, πριν πιει καφέ και σε ρυθμούς προετοιμασίας για «Εργασία Βάκχες».
Σκοπός: Να ρίξουμε άγκυρα στα δικά του… με φόντο τον Ευριπίδη.
Η μαγεία των ανθρώπων που δεν γνωρίζεις κρύβεται στις πρώτες αυθόρμητες λέξεις τους. Η μαγεία των ανθρώπων που μόλις έχεις γνωρίσει κρύβεται στην ανάσα ανακούφισής τους λίγο πριν τους αποχαιρετίσεις. Μόνο έτσι μπορώ να περιγράψω τα λεπτά που πέρασα μιλώντας μέσω skype με τον Ανδρέα Κωνσταντίνου. Δεν είχε προλάβει να πιεί καφέ και παρά το γεγονός ότι δεν είναι πρωινός τύπος… η κουβέντα μας είχε κάτι από Παράδεισο… ειλικρίνεια, μη σνομπισμό, μνήμες όμορφες, ερεθίσματα από τέχνη αγνή και δημιουργική, «κειμήλια» από Θόδωρο Αγγελόπουλο, αισθήσεις από Παντελή Βούλγαρη και «Μικρά Αγγλία». Θα συναντήσουμε το υποκριτικό του ταλέντο σε ένα ιδιότυπο κράμα πολλών τεχνών από την ερχόμενη Τρίτη 22 Απριλίου μέχρι την Κυριακή 27 Απριλίου στην solo performance του με τίτλο «Εργασία Βάκχες» του Ευριπίδη. Που; Στο Αλατζά Ιμαρέτ. Παίζει, σκηνοθετεί, επιμελείται ο ίδιος και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από στοίχημα. «Με αυτό το κείμενο ήρθα σε επαφή το 2008. Μου είχε κάνει τότε μεγάλη εντύπωση και ήθελα κάποια στιγμή να ασχοληθώ μαζί του. Αυτό το Φθινόπωρο λοιπόν μου προέκυψε η έντονη ανάγκη» μου λέει και έχοντας αφήσει ό,τι έκανε για να δώσει σάρκα και οστά στο project του πορεύεται από τότε.
«Βάκχες» με άρωμα καλοδουλεμένης διασκευής και «θΘ» φτιαγμένη από δυνατές φιλίες!
«Είναι ένα πολυμορφικό πράγμα που το κάνω με άλλους τρεις καλλιτέχνες, έναν εικαστικό, έναν μουσικό, μια σχεδιάστρια. Είμαστε όλοι μας παιδικοί, αδελφικοί φίλοι και στο συγκεκριμένο project ήθελα να έχω άτομα πολύ κοντά μου συναισθηματικά» μου εξηγεί κι είναι η στιγμή που ρωτάω γεμάτη περιέργεια για το ποιόν και το ξεκίνημα της ομάδας «θΘ», της ομάδας του δηλαδή. Την αποτελούν εκείνος και οι φίλοι του, μαζί με new entries γιατί τους αρέσει να παθιάζονται με όμορφες δραστηριότητες. «Το θΘ είναι ένα σύμβολο. Είναι κάτι ξεχωριστό, που το χρησιμοποίησα για την παράσταση». Κάπου εδώ μου απαριθμεί όλα τα σπουδαία «θΘ» που του ήρθαν στο μυαλό με φόντο τις «Βάκχες», ένα από τα πιο σπουδαία κείμενα του Ευριπίδη. «Η Θήβα, η νέα θρησκεία που επιβάλλει ο καινούριος Θεός, το θάρρος του Κάδμου, το θράσος του Πενθέα, ο θυμός του Διονύσου, ο θρήνος της Αγαύης. Αν θα έπρεπε να δώσω έναν ορισμό για τα δύο αυτά θήτα, θα έλεγα… το θέατρο ενάντια στο Θάνατο». Μετά από αυτά του τα λόγια σκέφτηκα τις θρησκείες που δεν άντεξαν τις προσευχές μας, το θάρρος που μας εγκατέλειψε πολλές φορές, το θράσος που μας κατάπιε, τον θυμό που όλο και περισσότερο θέλουμε να εκτονώσουμε, τον θρήνο που τον βιώνουμε βουβά ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Σε αυτή την performance πάντως θα δείτε να μπλέκονται εκτός από σκέψεις και συναισθήματα, το αφηγηματικό και το σωματικό θέατρο. «Το θέατρο και η performance μπορεί να συμπεριλάβει τα πάντα. Βάλαμε πολύ από υποκριτική, μουσική, γλυπτική, ζωγραφική, χορό και τραγούδι. Ο πηλός είναι από τα βασικά υλικά και στοιχεία της παράστασης. Τα ρούχα αφαιρούνται και προστίθενται. Το κείμενο όμως δεν το έχω πειράξει. Δεν το έχω αλλοιώσει, απλά το έχω κόψει» επισημαίνει. Τι σημαίνει αυτή η συγκυρία για τον Ανδρέα Κωνσταντίνου; «Μου είναι πολύ ευχάριστη και πολύ απαραίτητη. Είναι τόσο πολύ η ζωή μου αυτή την στιγμή. Έτσι όπως υπάρχω πάνω στον χώρο, πάνω στην σκηνή… έτσι θέλω να την μεταδώσω και στον κόσμο» τονίζει. Όσο για τα μηνύματα και τα διδάγματα κάθε ρόλου του προς το κοινό; «Δεν το έχω ως αυτοσκοπό να διδάξω, να μιλήσω με ένα έργο. Γίνεται από μόνο του. Είναι το θέατρο που έρχεται από κάτι ζωντανό…» μου λέει και η φιλοσοφική του διάθεση καταλήγει στην αξία του Γιώργου Χειμωνά, γιατί το project του είναι βασισμένο στην μετάφρασή του. Για τον Ανδρέα το «Εργασία Βάκχες» είναι συγκρουσιακό και διαχρονικό μαζί, το έχει διαλέξει επειδή του αρέσει κι επειδή με μεράκι το έστησαν με φίλους. Κι αν έχει ξοδέψει μπόλικα χρήματα γι’ αυτή την παράσταση, χρήματα που μάζεψε χρόνια με κόπο και σκληρή δουλειά… το «θΘ» είναι για τον ίδιο η καλύτερη επένδυση. Έτσι πάει κόντρα στη στάση ζωής των νεόπλουτων, των βολεμένων, των οκνηρών. «Το “θΘ” Είναι η αντιπρότασή μου σε όσα έκανα μέχρι τώρα. Είναι η απάντησή μου στην κρίση αξιών. Εγώ κάνω ένα βήμα προς αξίες όπως είναι η φιλία, η συνεργασία, η αλληλεγγύη. Πρέπει να φτιάξουμε πρώτα τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και μετά όλα τα υπόλοιπα».
Από το Αλατζά Ιμαρέτ, στην «Μικρά Αγγλία» κι ύστερα… στον παθιασμένο Θόδωρο Αγγελόπουλο.
Μεταφέροντας μου ατάκες του Πενθέα στη στιγμή της τρέλας του ανακαλύψαμε με τον Ανδρέα την συναισθηματική του εμπλοκή στο project. «Θα ήθελα να μπορούσα να σηκώσω στους ώμους μου ολόκληρο τον Κιθαιρώνα, με όλα του τα βράχια και όλες μαζί τις Βάκχες» μου απαγγέλλει και να είστε σίγουροι πως αυτή θα είναι η αρχή της κορύφωσης του δράματος στην μικρή σκηνή του Αλατζά Ιμαρέτ. Πώς διάλεξε αυτό τον χώρο; «Ήταν ανάμεσα στους χώρους που μου πρότεινε ο δήμος. Δεν είχα ξαναμπεί. Εντυπωσιάστηκα γιατί έχει φοβερή ενέργεια. Αυτή την παράσταση δεν την έχω φαντασιωθεί πουθενά αλλού. Το “Πολύχρωμο Άσυλο” (το Αλατζά Ιμαρέτ ελληνιστή) είναι πολύ κοντά στις “Βάκχες” του Ευριπίδη» δηλώνει και αντιλαμβάνομαι πως είναι σπουδαία τύχη να δημιουργείς τέχνη υπό καρμικές συνθήκες. Κι αν το δικό του κάρμα είναι οι δραματικοί ρόλοι… εκείνος διψά για μια κωμωδία. «Αυτό που μου βγαίνει πηγαία είναι η κωμωδία, αλλά δεν έχει τύχει. Μάλλον όμως θα πρέπει να κάνω και μια κωμωδία» υπογραμμίζει. Δεν ξέρω πως θα μου φαινόταν ο Ανδρέας σε ρόλο κωμικό. Η πιο πρόσφατη εμπειρία μου βλέποντας τον στο σινεμά, στην «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη ήταν από τις λίγες. Έντονα δραματικός, παραστατικά αρσενικός, βαθιά νοσταλγικός. Από εκείνη την συνεργασία έχει κρατημένα μελωμένα «ενθύμια» και εύκολα τα μοιράζεται μαζί μου. «Μου έχει μείνει μια πολύ ωραία και γλυκιά αίσθηση από την “Μικρά Αγγλία”. Ήταν μια πολύ βαθιά εμπειρία. Ήρθα πολύ κοντά με όλους». Η πιο μεγάλη παρακαταθήκη όμως ήταν για τον Ανδρέα Κωνσταντίνου η συνάντηση με τον Παντελή Βούλγαρη. «Είναι μεγάλος δάσκαλος. Μου έκανε φοβερή εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο υπήρχε στο σετ. Ένας πολύ ήρεμος άνθρωπος που καθόριζε το κλίμα όλου του γυρίσματος και που μπορούσες να του έχεις εμπιστοσύνη με κλειστά μάτια. .. από το βλέμμα και τα λόγια του. Ήταν ο καπετάνιος της φάσης». Δεν είναι όμως ο μοναδικός σκηνοθέτης που του εμπιστεύτηκε ρόλο. Στην τελευταία ανολοκλήρωτη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η άλλη θάλασσα», που του στοίχισε τη ζωή… ο Ανδρέας είχε τη δική του θέση. «Εγώ ήμουν εκεί με δέος και σεβασμό. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος σου μετέδιδε το πάθος, χρησιμοποιούσε όλο του το είναι για να σου μεταδώσει αυτό που ήταν να σου μεταδώσει. Στο γραφείο του μπορεί να χρησιμοποιούσε λόγια και εκφραστικότητα, αλλά στο σετ χρησιμοποιούσε όλο του το σώμα. Με πόση λεπτότητα, με πόση υπομονή, με πόσο παιδιάστικο ενθουσιασμό…». Εδώ σταματήσαμε τα του παρελθόντος και περάσαμε στα μελλοντικά σχέδια. «Στις 12 Μαΐου ξεκινάω γυρίσματα για δύο μήνες στις Σέρρες, για μια ταινία του Πάνου Καρκανεβάτου». Χρειάστηκε να πω ευχαριστώ, γιατί είναι λίγα τα πρωινά που οι άνθρωποι ανοίγουμε διάπλατα την «πόρτα» και μπαίνει «φως».
Tip by… Ανδρέας Κωνσταντίνου:
«Άμα ασχολείσαι με αυτό που σε αγχώνει… φεύγει»! Εκείνος τουλάχιστον έχει βρει τον τρόπο. Το μόνο πρόβλημα είναι πως καμία φορά το δημιουργικό stress τον ξυπνά τα χαράματα για να δηλώσει την παρουσία του κι ο Ανδρέας πρέπει να το βάλει στη θέση του.
Info:
«Εργασία Βάκχες»
Η performance θα παρουσιαστεί στο Αλατζά Ιμαρέτ από 22 έως 27 Απριλίου 2014.
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Μουσική: Κωστής Λιολιόπουλος
Σκηνικά/Art επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παυλιδης
Κοστούμι: Ελεάνα Θαλασσούδη
Φωνητικά: Χριστίνα Χριστοδούλου
Photography and Graphic design: Mike Rafail
Σύλληψη, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Ανδρέας Κωνσταντίνου
Αλατζά Ιμαρέτ, Κασσάνδρου 91 – 93
Μέρες παραστάσεων: Τρίτη 22 Απριλίου – Κυριακή 27 Απριλίου 2014
Ώρα παραστάσεων: 21:00
Διάρκεια παράστασης: 75’
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Εισιτήρια προπωλούνται στο Stereodisc, Αριστοτέλους 4
Τηλέφωνα για πληροφορίες: 2310-676066, 6942293112
Για περαιτέρω πληροφορίες: www.projectbacchae.com