Ανοιχτή επιστολή προς τους δικαστές της χώρας

0
580

Γράφει ο Θέμης Παρλαβάντζας / [email protected]

Αξιότιμοι κύριοι δικαστές,

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγα εικοσιτετράωρα από τη μέρα που ένα γενναίο Δικαστήριο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με Πρόεδρο τον Γιώργο Αποστολάκη, αποφάσισε να κάνει το καθήκον του απονέμοντας δικαιοσύνη και να επιβάλλει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στους πρωταγωνιστές της υπεξαίρεσης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σας διαβεβαιώνω πως κάθε Έλληνας θα ήθελε να σφίξει το χέρι των συγκεκριμένων δικαστών και να τους πει από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Αν πίστευα πως κίνητρο αυτής της ικανοποίησης εκατομμυρίων Ελλήνων είναι η διάθεση να τραφούν με αίμα οποιουδήποτε, έστω και αθώου, δεν θα απευθυνόμουν σε εσάς επ’ ουδενί. Το μόνο κριτήριο της συγγραφής της επιστολής μου δεν είναι άλλο από μια παράκληση-παρότρυνση.

Κύριοι δικαστές, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να πάρετε το μέλλον αυτού του τόπου στα χέρια σας. Δεν σας παροτρύνω σε πραξικόπημα. Είμαι σίγουρος πως η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από εσάς. Ούτε επίσης σας καλώ να συμβάλλετε ώστε να ανάγουμε τη δικομανία σε πολιτική πράξη. Σας παροτρύνω στο καθήκον σας, και εξηγούμαι.

Γενική είναι η πεποίθηση, κύριοι δικαστές, πως σε αυτή τη χώρα δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Τίποτα που να θυμίζει δυτικό κράτος θεσμών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, αν ποτέ υπήρξε φυσικά. Δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου ως πολίτης, αλλά δεν επιμερίζονται ισόποσα οι ευθύνες πολιτών και πολιτικής ηγεσίας ή ηγεσιών κάθε τύπου. Δεν κλέψαμε όλοι στην Ελλάδα κύριοι δικαστές ούτε υπεξαιρέσαμε όλοι οι πολίτες δημόσιο χρήμα, ούτε όλοι επιδοθήκαμε στο σπορ της λωποδυσίας.

Η μεταπολιτευτική δημοκρατία έχει οδηγήσει τη χώρα στην πτώχευση. Ακόμη και σήμερα, όντας στην περιδίνηση της εξοντωτικών κοινωνικών-οικονομικών προβλημάτων μας, το πολιτικό προσωπικό διαγκωνίζεται για οφίτσια, καρέκλες και θώκους, ενώ η ελπίδα για πολιτική ανόρθωση από την αντιπολίτευση φθίνει διαρκώς. Δεν είναι τυχαία η εμφάνιση των άκρων από τα δεξιά και αριστερά του πολιτικού φάσματος, όπως δεν είναι τυχαία και η ληστρική επιδρομή ενός ανίκανου κράτους στις τσέπες των πολιτών, γεγονός που τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο τα άκρα.

Βρισκόμαστε στα όρια της τυφλής κοινωνικής εξέγερσης, που μόνο η αίσθηση δικαιοσύνης και τιμωρίας των υπεύθυνων μπορεί ίσως να αποτρέψει. Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχει τεράστια διαφθορά, υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, κλεψιά, μαφιόζικοι εκβιασμοί στον πολίτη με σκοπό την πληρωμή λύτρων. Με άδειο στομάχι και υπομονή μπορείς ίσως να αντέξεις, χωρίς το δίκιο σου όμως θα φτάσεις σίγουρα στα άκρα.

Κύριοι δικαστές σας παρακαλώ να συνειδητοποιήσετε πως είστε το τελευταίο αποκούμπι της χωλής, αναιμικής δημοκρατίας μας. Η δικαιοσύνη είναι πια το μόνο καταφύγιο του αδύνατου Έλληνα, του ανθρώπου που δεν προστατεύεται από χρήματα, γνωριμίες, μέσα, διασυνδέσεις, κομματικούς στρατούς, συναμφιτρίωνες στο μεγάλο φαγοπότι, εκλησσιαστικό,  αυτοδιοικητικό, στρατιωτικό κατεστημένο και συντεχνίες. Είναι ένα στήριγμα ισότητας στην αντιμετώπιση των πολιτών και ένας σημαντικός πυλώνας στη δημιουργία κοινωνικού κεφαλαίου. Όταν το κράτος δικαίου δοκιμάζεται η δημοκρατία νοσεί.

Σας ζητάω λοιπόν κύριοι δικαστές, και απευθύνομαι σε εκείνο τον νεανικό, ονειροπόλο εαυτό σας, που ακόμη υπάρχει μέσα σας, που κάποτε είχε δώσει όρκο για την απόδοση δικαιοσύνης, που σπούδασε με πόνο και αίμα δικό σας και των γονιών σας, οι περισσότεροι παιδιά φτωχών οικογενειών, που ανεβήκατε τα σκαλιά του δικαστικού σώματος με άπειρες ώρες δουλειάς και αγωνίας για ευθυκρισία, σας ζητάω λοιπόν να αρθείτε στο ύψος της αποστολής σας. Ειδικά σήμερα, ειδικά τώρα, που η κατάντια μας χτυπάει κόκκινο. Τσακίστε τα λαμόγια που υπεξαίρεσαν χρήματα του δημοσίου ή τρέφονται από τις παντοειδείς μίζες των προμηθευτών του δημοσίου. Κι αν δεν φτάνουν οι φυλακές, θα βρεθούμε πολλοί που θα χτίσουμε καινούργιες με εθελοντική εργασία.

Είναι απόλυτα σίγουρο και το ξέρουμε όλοι εμείς που βιώνουμε τον πόνο στο πετσί μας, πως το μεγάλο πάρτι της λαμογιάς στήθηκε επειδή όλοι αυτοί οι κύριοι είχαν τη δικαιοσύνη στο τσεπάκι. Καθάριζαν με κάποια λαδώματα σε δικαστικούς, ελεγκτές, εφοριακούς, δημοσιογράφους, πολιτικούς, όντας απόλυτα σίγουροι πως το πάρτι δεν θα τελείωνε ποτέ, απόλυτα σίγουροι για την ανασταλτικό χαρακτήρα των ποινών που μπορεί να τους επιβάλλονταν. Όμως οι επίορκοι δικαστικοί ήταν πραγματικά λίγοι και είμαι σίγουρος πως διαθέτετε το ηθικό ανάστημα και το κύρος να απονείμετε δικαιοσύνη.

Κύριοι δικαστές έχετε σήμερα μια μοναδική ευκαιρία να γίνετε οι Τερτσέτηδες και οι Πολυζωίδηδες του αύριο. Δεν έχετε λόγο να φοβάστε το πολιτικό κόστος όπως οι πολιτικοί. Εσείς μπορείτε πραγματικά να βάλετε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Όλο το σάπιο σύστημα εξουσιών που έχει υφάνει ένα ιστό διαπλοκής σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου τρέμει μόνο ένα πράγμα. Τη σπάθη της ουσιαστικής δικαιοσύνης.

Γνωρίζω πως δεν είστε μακριά από την κοινωνία. Βιώνετε και εσείς δραματικές περικοπές, ενώ αρκετοί συνάδελφοί σας κατώτεροι δικαστές πλήττονται ιδιαίτερα από τα βάρβαρα μέτρα προκρούστειων πολιτικών των ανίκανων κυβερνήσεών μας.

Σας παρακαλώ μη διστάσετε μπροστά σε ονόματα και διασυνδέσεις. Έχετε ένα τεράστιο όπλο στα χέρια σας. Τη δικαιοσύνη.

Εσείς, μπορείτε να αλλάξετε τη μοίρα αυτού του τόπου κάνοντας όλους τους αχρείους καταχραστές να το ξανασκεφτούν πριν το τολμήσουν.  Επιχειρήστε το! Μας έχετε όλους στο πλευρό σας. Γράψτε ιστορία! Αποδείξτε πως υπάρχουν καθαρά ελληνικά χέρια.

Αν όχι σήμερα δικαιοσύνη, τότε πότε;

Μετά τιμής

Θέμης Παρλαβάντζας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.