Ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2011

0
260
Συνεχίζουμε την… αναμετάδοση των νέων από τα μέτωπα των τρύγων του 2011, με ανταποκρίσεις από το Άργος, το Παγγαίο Όρος και το Αμύνταιο.
Στο Άργος ο τρύγος ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου, με οψιμότητα τουλάχιστον 12 ημερών. Ο Γιώργος Σκούρας του ομώνυμου κτήματος μιλάει για «υπέροχα Chardonnay, περισσότερο συμπυκνωμένα και με υψηλότερες οξύτητες από πέρυσι. Εξίσου υπέροχα ήταν και τα Merlot, με καλή ωριμότητα, υψηλές τιμές στους φαινολικούς δείκτες και άριστα όλα τα αναλυτικά στοιχεία. Το Viognier, όμως, ως πιο ευαίσθητο, εμφάνισε κάποιες προσβολές από περονόσπορο. Όπως και το Αγιωργίτικο, όπου έχουμε σημαντική μείωση της παραγωγής. Τον τρύγο του, τον τοποθετούμε μετά από τις 20 Σεπτεμβρίου».
Στις ίδιες ημερομηνίες, πάνω-κάτω, ξεκίνησαν και στο Παγγαίο Όρος. Ο Βασίλης Τσακτσαρλής από το Κτήμα Βιβλία Χώρα εξηγεί ότι στην περιοχή «είχαμε αρκετές βροχές μέχρι το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Μετά όμως δεν ξανάβρεξε. Το καλοκαίρι από την άλλη είχε ζέστη, αλλά όχι υπερβολική. Το αποτέλεσμα ήταν μια μικρή οψίμηση, 3-4 ημερών, στην ωρίμανση. Τα Sauvignon Blanc είναι αρωματικά, με πολύ ωραία ισορροπία (12,9% – pH: 3,25). Και η χρονιά, σε γενικές γραμμές, εμφανίζεται εφάμιλλη του 2009, που έδωσε κρασιά με μεγαλύτερη έμφαση στη φρεσκάδα και στο αρωματικό δυναμικό».
Για τον τρύγο των ξενικών ερυθρών σταφυλιών ετοιμάζονται και στο Αμύνταιο της Φλώρινας, έχοντας ολοκληρώσει αυτόν των λευκών. Ο Άγγελος Ιατρίδης από το Κτήμα Άλφα μου μίλησε για τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς. «Μέχρι το δέσιμο του σταφυλιού, υπήρξε, όντως, σημαντική οψιμότητα στα στάδια του βιολογικού κύκλου του αμπελιού, περίπου 15 ημερών. Ακολούθησαν όμως 50 ημέρες χωρίς βροχή και με ιδανικές καιρικές συνθήκες, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτάχυνση της ωρίμανσης. Αποτέλεσμα; Ο τρύγος του Sauvignon Blanc άρχισε στις 2 Σεπτέμβρη, δηλαδή κανονικά. Το υδατικό stress προκάλεσε τη μείωση της παραγωγής, σε ποσοστό περίπου 20%. Όσο για το Ξινόμαυρο, ο περκασμός του ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου, οπότε ίσως τρυγηθεί πριν από τον Οκτώβρη, στα τέλη του Σεπτέμβρη».
Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε και άλλα νέα.
Tης Μαρίας Νέτσικα
Προηγούμενο άρθροΜητσιάς – Μακεδόνας στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροDVD έχω «Μπάρμπι», Στρουμφ, Γλώσσα, Μαθηματικά!
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.