«(Α)ορατές πόλεις»

0
1152

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση, με τίτλο «(Α)ορατές πόλεις» –τίτλο ταιριαστό ως προς το περιεχόμενό της– εγκαινιάζεται την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 στις 20.00 στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη, Τσιμισκή 11. Πρόκειται για την παρουσίαση ενός χειροποίητα φιλοτεχνημένου και κατασκευασμένου Καλλιτεχνικού Βιβλίου (libre dartistes) από δεκαεπτά επιλεγμένα χαρακτικά έργα μιας ομάδας σπουδαστριών και σπουδαστών του εργαστηρίου Χαρακτικής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου 2012 και θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00 – με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Για την έκθεση

Αφού μελέτησαν και περιδιάβηκαν το λογοτεχνικό έργο του Ίταλο Καλβίνο «Αόρατες πόλεις», οι δεκαεπτά σπουδάστριες και σπουδαστές του Εργαστηρίου Χαρακτικής προχώρησαν σε μια απόπειρα εικαστικής διατύπωσης ορισμένων από τις πόλεις που ο συγγραφέας με ρηξικέλευθο τρόπο περιγράφει ως ένα πλήθος εικόνων, εννοιών και συναισθημάτων. Καθένας και καθεμιά επέλεξαν από μία πόλη και δούλεψαν πάνω σε ένα απόσπασμα του Καλβίνο. Από τα ευάριθμα χαρακτικά που προέκυψαν με αυτόν τον τρόπο, μια σειρά δεκαεπτά επιλεγμένων έργων συναπαρτίζουν το Καλλιτεχνικό Βιβλίο, διαστάσεων 43 x36,5 εκ.Η βιβλιοδετική επιμέλεια, τα σταχώματα και η κατασκευή της θήκης έγιναν με τη φροντίδα του Γιώργου Μπουδαλή, με τη συνεργασία και των συμμετεχόντων.

Η έκθεση συμπληρώνεται με τα επί πλέον χαρακτικά, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν αρχικά από την ομάδα και συμπληρώνουν την όλη εικόνα της προσπάθειάς τους. Στην έκθεση συμμετέχουν, εικονογραφώντας τις σχετικές πόλεις, οι φοιτήτριες/φοιτητές:

 

Ευσταθία Παπαργυρίου (Ερσιλία),

Αντιγόνη Αντωνοπούλου (Θέκλα),

Κατερίνα Τσίτσελα (Δέσποινα),

Έλενα Ζέππου (Αναστασία),

Ισιδώρα Παπαδούλη (Ισιδώρα),

Μάνια Ευσταθίου (Πενθεσίλεια),

Ελένη Χαντζή (Βαυκίδα),

Πόλυ Σχοινά (Ζόρα),

Στεφανία Μητράκη (Κλαρίσα),

Ιωάννα Παπαδημητρίου (Ερσιλία),

Άννη Καλτσίδου (Ζίρμα),

Παναγιώτης Παλόγλου (Ζοβεΐδα),

Σταυρούλα Δημοπούλου (Μαυριλία),

Ματίνα Παράσχου (Ζηνοβία),

Αυγή Τόπακα (Ευτροπία),

Παναγιώτης  Καλογιάννης (Μαροζία),

Γιώργος  Μπουδαλής (Καικιλία).

 

Την ιδέα, το σχεδιασμό, την επιμέλεια και στον συντονισμό του όλου εγχειρήματος είχε ο καθηγητής του εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Μανόλης Γιανναδάκης.

 

Η ιστορικός της τέχνης Θάλεια Στεφανίδου εύστοχα περιγράφει:

«…Εικόνες πόλεων σαν επιπλέον διεύρυνση του φαντασιακού

αλλά ταυτόχρονα και σταθερά “κείμενα”

περίοπτης κατασκευής για ανάγνωση σε επίπεδη επιφάνεια

που προκαλούν υπαινικτικές ερμηνείες

και προσκαλούν σε μετατοπίσεις από το ένα στα πολλά

από τα κύρια ονόματα στα ουσιαστικά, στα πρόσωπα και τα πράγματα…»

 

Με αυτές τις νέες εικόνες οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές προσέγγισαν τις «Αόρατες πόλεις» της φαντασίας τους και μας τις απέδωσαν Ορατές.

 

 

INFO – Έκθεση “(Α)ορατές πόλεις”

 

 

 

Η έκθεση θα εγκαινιασθεί την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012, στις 20:00

 

Διάρκεια

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου έως Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

 

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό

 

Τηλ.: 2310 288.036, fax: 2310 226.460

Προηγούμενο άρθροΛουκέτο στα Ster City Gate!
Επόμενο άρθροΑντί άρτου; Ή καρκινοπαθείς «τελικού» σταδίου;
Γεννημένη στην μέκκα του λιγνίτη, μεγαλωμένη στα ορυχεία και στον ηλεκτρισμό,έχουμε γίνει ένα με την "αγνό".Κουράζεται να εξηγεί την διαφορά πόλης -χωριό, βαριέται τα βιογραφικά και τους προλόγους. Αγαπά τις τέχνες και τους τεχνίτες και ασχολείται με τα καμώματα τους... Δηλώνει δημοσιογράφος, άνευ ενσήμων αλλά ευσήμων και ραδιοφωνική παραγωγός στα μεγαλύτερα ραδιόφωνα του πλανήτη. Κατάγεται απο την χώρα του: ο,τι δηλώσεις είσαι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.