Απλά μαθηματικά έκτης δημοτικού…

0
828

Γράφει ο Νίκος Λαδιανός / [email protected]

-Σε ένα λίτρο βενζίνης βάζουμε φόρο 10 δραχμές. Ο καταναλωτής αγοράζει 50 λίτρα βενζίνης. Το κράτος εισπράττει από τον φόρο 500 δρχ.

Σε ένα λίτρο βενζίνης βάζουμε φόρο 30 δραχμές. Ο καταναλωτής αγοράζει 10 λίτρα βενζίνης. Το κράτος εισπράττει από τον φόρο 300 δρχ.
Τι συμφέρει στο κράτος;;

-Μια τρίτεκνη οικογένεια έχει οικογενειακό εισόδημα 29990 ευρώ. Αυτομάτως δικαιούται να λαμβάνει από το κράτος επίδομα 520 ευρώ ετησίως. Με τον τρόπο αυτό το οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται σε 30510 ευρώ. Μια άλλη τρίτεκνη οικογένεια έχει οικογενειακό εισόδημα 30010 ευρώ. Αυτομάτως η οικογένεια αυτή δεν έχει δικαίωμα να λαμβάνει κανένα επίδομα. Άρα το τελικό της εισόδημα παραμένει στα 30010 ευρώ.
Ερώτημα 1ο : Ποια οικογένεια έχει μεγαλύτερο τελικό όφελος;;
Ερώτημα 2ο : Αν ο πατέρας της πρώτης οικογένειας έχει την ευκαιρία από την εταιρία όπου εργάζεται να δουλέψει μερικές ώρες επιπλέον προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εταιρίας και ο ίδιος να αυξήσει το οικογενειακό του εισόδημα κατά 500 ευρώ, ώστε τελικά το εισόδημα της οικογένειας να ανέλθει στα 30490 ευρώ, ποια θα είναι η επιλογή που συμφέρει την πρώτη οικογένεια;;

• o νικητής του διαγωνίσματος μπορεί να καταλάβει μια θέση (ακόμη και αναδρομικά) στα οικονομικά επιτελεία των ελληνικών κυβερνήσεων κατά την τελευταία αλλά και την επόμενη τριετία καθώς επίσης να διεκδικήσει μια θέση τοποτηρητού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε χώρα υπό δανεισμό.
• Στα δύο παραδείγματα χρησιμοποιήθηκαν τα δύο τελευταία νομίσματα της ελληνικής πολιτείας. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δηλώνουμε πως σε επόμενα παραδείγματα δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε και τον Φοίνικα…

Προηγούμενο άρθροΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ / Ο Έκτορας Μαυρίδης συζητά με τη Δ. Κοντελετζίδου
Επόμενο άρθροΞυπνώντας με την αγωνία της τηλεθέασης
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.