Απορίες μικρών παιδιών αλλά… και μεγάλων

0
573
www.klimaholidays.gr
www.klimaholidays.gr

Γράφει η Ελένη Καρλιγκιώτη / [email protected]

Η Λυδία είναι η νεότερη φίλη που έχω,  μόλις έξι ετών. Περνάμε μαζί  άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο χρόνο. Ζωηρή και αεικίνητη, χαμογελαστή και με μια αυθεντική παιδική περιέργεια κάποια μέρα με ρώτησε, τι είναι κουλτούρα; Πως εξηγείς σε ένα παιδί μια τέτοια λέξη; Μπορείς μέσα σε δύο προτάσεις και με μερικά παραδείγματα να οριοθετήσεις κάτι το οποίο κ εμείς οι μεγαλύτεροι, αμφιβάλλω αν κατανοούμε πλήρως;  Το μάθαμε άραγε ποτέ στο σχολείο; Προσπάθησαν οι γονείς να μας «μυήσουν» σε όλα αυτά που εσωκλείει;  Την αναζητήσαμε οι ίδιοι μεγαλώνοντας;

Κάποια χρόνια πριν, θυμάμαι, ένας καθηγητής στη σχολή την είχε ορίσει «…ως ένα ενσωματωμένο υπόδειγμα ανθρώπινης συμπεριφοράς, το οποίο περιλαμβάνεις σκέψεις, πεποιθήσεις, ενέργειες, ήθη, αξίες, επικοινωνιακούς κώδικές, στοιχεία τα οποία μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά, μέσω της κοινωνικοποίησης» (Crooss/Bazron/Dennis/Isaacs, 1989)1. Βιώνουμε όμως πραγματικά, όλα αυτά τα χρόνια, την διαδικασία αυτή; Ζυμωθήκαμε άραγε από τα πολιτιστικά στοιχεία του τόπου μας, τα εξελίξαμε, ή μήπως απλά οικειοποιηθήκαμε ό,τι από αυτά μας ήταν απαραίτητο; Μήπως τελικά σήμερα έχουμε περάσει στην άλλη όχθη του ποταμού; Και από την αυθεντικότητα, την δημιουργία και την ελεύθερη φαντασία προτιμήσαμε τα τυποποιημένα πολιτιστικά προϊόντα μιας βιομηχανίας του πολιτισμού; Αναρωτιέμαι αν απλά αναπαράγουμε πιστά και συνειδητά προϊόντα μαζικής κουλτούρας.

…Και μην σε τρομάζει το «μαζική»∙ δεν κρύβει καμία υποτιμητική χροιά, δεν έχει να κάνει με αναφορές σε λαϊκά στρώματα και τις επιλογές τους. Αντίθετα έχει άμεση σχέση με όλα εκείνα πολιτιστικά στοιχεία που απευθύνονται σε ομάδες και σύνολα με τρόπο που τα μαζικοποιούν. Η βιομηχανία της κουλτούρας παράγει με τυπική επαναλειπτικότητα ό,τι έχουμε συνηθίσει να μας αρέσει…και αν δεν το πετύχει με την πρώτη; Μην ανησυχείς, άκουσε το ξανά, διάβασε το πάλι από την αρχή και τότε θα το «εκτιμήσεις» ή μάλλον θα το συνηθίσεις… Η βιομηχανία του θεάματος τα έχει καταφέρει άριστα με το οικοδόμημα που έχει χτίσει, δίνοντας μας καθημερινά την ευκαιρία να βάζουμε κ εμείς το δικό μας λιθαράκι. Ήχοι, μουσικές, βιβλία, ταινίες ανακυκλώνονται με γρήγορο ρυθμό αλλά μάλλον ….με μια κουραστική επαναλειπτικότητα.

Και αν τελικά έχουμε εγκλωβιστεί σε έναν λαβύρινθο «πολιτιστικών» προϊόντων; Μήπως δημιουργοί και κοινό δεν γνωριστήκαμε ποτέ ; Τα ερωτήματα πολλά, διαδέχονται το ένα το άλλο, οι απαντήσεις όμως; Και τι ακριβώς να εξηγήσω στην μικρή Λυδία;  Μήπως άλλωστε μπορώ κ εγώ η ίδια να το οριοθετήσω; Καλύτερα ας επιστρέψουμε στην αρχική μας ενασχόληση. Ας ταξιδέψουμε με ένα βιβλίο∙ καινούριο βιβλίο «Πετάει ο γάιδαρος;», μιας άλλη φίλης, της Κατερίνας. Είναι μια καλή αρχή…

 

________

1.Παιδαγωγική Επιστήμη, Βασική Θεματική, Σπύρος Κρίβας, Gutenberg, Αθήνα 2002

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.