ΑΠΟΡΙΕΣ / Αΐντα Νίκα: «Δεν αλλάζω με τίποτε το γεγονός ότι ζω την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα»

0
2133
sto Geelong - Australia
Λίγο έξω από την Μελβούρνη, στο προάστιο Geelong.

Η Αΐντα Νίκα, διευθύνουσα σύμβουλος της A.I.D.A. Marketing & Business Development, απαντά στις απορίες του Freethinker (επιμέλεια: Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος) / Ίδρυσε την εταιρεία A.I.D.A. Marketing & Business Development τον Αύγουστο του 2009, σήμερα δραστηριοποιείται σε άλλες δύο χώρες. Έμπνευση της ήταν ένα άρθρο από το Πανεπιστήμιο του Harvard το 2005 από τον καθηγητή Gail J. McGovem γράφοντας για τα οφέλη μιας εταιρείας που επιλέγει να αναθέσει σε τρίτους το Τμήμα Μάρκετινγκ. Υποστήριξε ότι με αυτό το νέο τρόπο, το Τμήμα Μάρκετινγκ μπορεί να οδηγήσει την εταιρεία σε καλύτερη ποιότητα και χαμηλότερο κόστος. Πριν την ίδρυση της A.I.D.A., άρχισε την καριέρα της στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΩΘΗΣΕΩΝ Α.Ε. όσο ήταν ακόμη φοιτήτρια, ήταν Assistant Branch Manager (Πάτρα-Ελλάδα). Όταν επέστρεψε στην πατρίδα της, τη Θεσσαλονίκη, είχε προσληφθεί ως Διευθυντής Πωλήσεων σε αρκετές μάρκες καλλυντικών, όπως Givenchy, Kenzo, Bulgari, E.Arden, κλπ, από τη NOTOS COM ΗOLDINGS Α.Ε.Β.Ε. Είχε την ευκαιρία να συνεχίσει την επαγγελματική της εξέλιξη σε αρκετές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως οινοποιείο Μπουτάρη Α.Ε. και DORAL Α.Β.Ε.Ε. συστήματα αλουμινίου. Είναι πτυχιούχος της σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, με εξειδίκευση στο Μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), της Ένωσης Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ, της Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων, του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάρκετινγκ. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της UNESCO Κέντρο Γυναικών & Ειρήνης στις Βαλκανικές Χώρες. Της αρέσει η τέχνη, η μουσική, ο κινηματογράφος, το κολύμπι, το τένις και οι συναντήσεις ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο.

 

 1. Aida Nika (2)Κάθε πρωί συνηθίζω να… μπαίνω στο social media για να καταλάβω τι λένε, τι σκέφτονται και τι θέλει η «αγορά». Όλα όσα αναρτούμε στα social media καθρεφτίζουν τις σκέψεις και τα θέλω της κοινωνίας. Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά μας, να προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα των πελατών μας σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
 2. Δεν θα ήθελα να είμαι… οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του σταδιοδρομία, η οποία καθορίζεται και από τις επιλογές του.  Είμαι ευχαριστημένη με τις δικές μου, και αν κάτι είναι λάθος μαθαίνεις από αυτό, γι’ αυτό χρειάζεται να παίρνεις ρίσκα.
 3. Δεν αλλάζω με τίποτε… το γεγονός ότι ζω την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα. Όλους μας αυτή κατάσταση μας ωθεί να γίνουμε καλύτεροι, δυνατότεροι και εξυπνότεροι. Όταν υπάρχουν δυσκολίες το μυαλό του ανθρώπου δημιουργεί.
 4. Άκουσα… πολλές φορές τη λέξη καινοτομία τα τελευταία δύο χρόνια και δεν μπόρεσα ούτε τότε, ούτε σήμερα να καταλάβω γιατί όλοι το παρουσιάζουν ως μια διαδικασία καινούργια στην Ελλάδα. Η καινοτομία υπήρχε ανέκαθεν στον επιχειρηματικό  κόσμο, χωρίς καινοτομία δεν θα απολαμβάναμε όσα έχουμε τώρα. Καινοτομία είναι μια συνεχής ανάγκη για βελτίωση.
 5. Διάβασα… το “Τι θα έκανε η Google;”. Η Google δεν είναι απλώς η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην ιστορία, είναι ένας εντελώς νέος τρόπος σκέψης. O Jeff Jarvis επέκτεινε αυτή την προσέγγιση στις επιχειρήσεις και στην κουλτούρα, αποκαλύπτοντας πόσο επαναστατική είναι. Αποδομεί τον μηχανισμό της Google για να ανακαλύψει σαράντα σαφείς και εφαρμόσιμους κανόνες διοίκησης και ζωής. Την ίδια στιγμή, φωτίζει τη νέα κοσμοθεωρία της γενιάς του Διαδικτύου: τις προκλήσεις που θέτει, τις καταστροφές που προκαλεί και τις τεράστιες ευκαιρίες που δίνει.
 6. Προσωπικότητα που θαυμάζω… ο Έλον Μασκ, ιδρυτής των εταιρειών SpaceX και Tesla Motors. Βρίσκεται πίσω από τις Pay Pal και Tesla Motors και είναι ο πιο ισχυρός άνθρωπος στο «διάστημα». Η εταιρεία του SpaceX είναι «ηγέτης» στην ιδιωτική διαστημική βιομηχανία. Επίσης η τελευταία γνωστή δραστηριότητα του, στην SolarCity είναι ένα όνειρο για μία πόλη που θα λειτουργεί με ενέργεια που παράγεται από φιλικές προς το περιβάλλον πηγές και διαδικασίες.
 7. Αγαπημένη μου γωνιά… το γραφείο μου, είναι ο χώρος δημιουργίας μου.
 8. Αξέχαστο ταξίδι… στην Αυστραλία, άλλη ήπειρος, άλλος κόσμος. Είναι η Αυστραλία και είναι και ο υπόλοιπος κόσμος!
 9. Απόδραση είναι… είναι εκδρομή στην εξοχή, που μπορείς να αδειάσεις το μυαλό σου από τις αρνητικές σκέψεις και να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου.
 10. Πιστεύω εις… το επιχειρείν, γιατί είναι ένα υπέροχο ταξίδι. Κάθε άνθρωπος έχει τον προορισμό του, εμένα αυτός είναι ο δικός μου.
 11. Φιλία εστί… το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή ενός ανθρώπου, μπορείς να χαρείς, να στεναχωρηθείς, να θυμώσεις αλλά δεν παύει να υπάρχει! Οι φίλοι είναι επιλογή του κάθε ανθρώπου, δεν βγήκε τυχαία το ρητό «δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι». Απλά πρέπει πάντα να είμαστε ο εαυτός μας για να γνωρίσουμε τα σωστά άτομα και να δημιουργηθεί αυτή η μαγική σχέση.
 12. Ευτυχία είναι… στιγμές, δεν υπάρχει ευτυχισμένη ζωή αλλά ευτυχισμένες στιγμές! Είναι κάτι ψυχικό που κάνει τον άνθρωπο υπερήφανο.
 13. Επιτυχία σημαίνει… τόλμη, να αφιερωθεί κανείς σταθερά και απόλυτα σε έναν μόνο σκοπό. Είναι η ανταμοιβή ότι κάτι έκανες καλά.
 14. Ελληνικότητα σημαίνει… αίσθηση και συνείδηση, είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής ζωής και κουλτούρας.
 15. Θεσσαλονίκη μου είναι… ο τόπος, το σπίτι μου! Έχει πολλές δυνατότητες και πρέπει να δοθούν ευκαιρίες καθώς η επιχειρησιακή δράση στην πόλη έχει συρρικνωθεί.
 16. Θέλω να αλλάξω… τον αρνητικό τρόπο που πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται την περίοδο την οποία διανύουμε, και να το δούμε ως μια ευκαιρία για νέα start-ups.
 17. Πολιτική… αλλάζουν τόσο ταχύτατα τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό που  πλέον η πρώτη σκέψη που περνάει από το μυαλό μας ακούγοντας την λέξη πολιτική είναι αστάθεια και αβεβαιότητα.
 18. Αντίδοτο στην κρίση… είναι η αισιόδοξη σκέψη, η ολική δημιουργία, η ανάγκη για βελτίωση και εξέλιξη. Η στρατηγική και η δημιουργική υπεροχή κυρίως στον τομέα της διαφήμισης και της ανάπτυξης είναι αυτό που χρειάζεται στον επιχειρησιακό κόσμο αυτή την περίοδο.
 19. Η παρήγορη σκέψη; Ο ελληνικός λαός είναι δημιουργικός ανέκαθεν ήταν, έχει ισχυρό αίσθημα αυτοσυντήρησης όπως διαφαίνεται και από την ιστορία μας.
 20. Η θετική σκέψη; Κάθε μέρα, είναι μια καινούργια μέρα!
 21. Κάνω like σε όσους πάνε κόντρα στη κρίση με θέληση και αποφασιστικότητα!

 

Προηγούμενο άρθροΈνας ακόμη παράλογος πόλεμος…
Επόμενο άρθροΟ Γιάννης Κότσιρας μαζί με το Στάθη Δρογώση σήμερα στη Μονή Λαζαριστών
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.