ΑΠΟΡΙΕΣ / Δ. Παπαναστασοπούλου: «Καταστάσεις σαν την σημερινή ξαναπέρασε ο τόπος και οι παππούδες μας τα κατάφεραν»

0
507

papanastasopoulouΗ συγγραφέας Δήμητρα Παπαναστασοπούλου παρουσιάζει στις 17 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φ.Α.Α.Θ. (Αγ. Σοφίας 38, Θεσσαλονίκη) το τελευταίο της μυθιστόρημα »Στη σκιά των αιώνων» (εκδ. Διόπτρα) και απαντά στις απορίες του Freethinker (επιμέλεια: Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος) / Έχω σπουδάσει οικονομικά και ξενοδοχειακά και είμαι συνταξιούχος. Μιλώ ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ελάχιστα γερμανικά. Εκτός από το διάβασμα και το γράψιμο, μου αρέσει η μουσική, η ζωγραφική, η διακόσμηση και τα ταξίδια. Είμαι παντρεμένη και ζω στην Αθήνα.

aaa skia1.Καφέ ή τσάι; Καφέ και μάλιστα σκέτο.

2.Κάθε πρωί συνηθίζω να… Απολαμβάνω τον καφέ μου κοιτώντας τον κήπο μου

3.Δεν θα ήθελα να είμαι… Υποχρεωμένη να ζώ σε μια χώρα χωρίς ήλιο και φως

4.Δεν αλλάζω με τίποτε… Τη συνήθεια να διαβάζω πολύ

5.Άκουσα… Ότι η βία αυξάνεται.

6. Διάβασα… Το τελευταίο που διάβασα ήταν μια μελέτη για την βιομηχανία του καπνού στην Μέση Ανατολή.

7.Ποιό είναι το κεντρικό μήνυμα του μυθιστορήματος «Στη σκιά των αιώνων»; Ό,τι και να συμβαίνει, προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε, να ζήσουμε τις όμορφες στιγμές σαν να ήταν σπουδαία γεγονότα, να πιστεύουμε ότι τα καλύτερα έρχονται.

8. Γιατί επιλέξατε να βάλετε…τόση Θεσσαλονίκη στην ιστορία σας; Γιατί την αγαπώ ιδιαίτερα, γιατί έχω ζήσει πολλά χρόνια στην αγκαλιά της, γιατί η τεράστια ιστορία της κρύβει θυσαυρούς, γιατί τη θεωρώ «δική» μου πόλη, γιατί…

9. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον ή η μοίρα βρίσκεται στα χέρια μας; Πιστεύω ότι οι σκέψεις και οι πράξεις μας ορίζουν την πορεία μας. Επειδή κανείς μας δεν τις αναλύει και δεν τις αξιολογεί στις λεπτομέρειές τους, έρχονται στιγμές που ο κόσμος λέει «το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον». Αν πάει πίσω σε όσα έκανε, σε όλες τις αναρίθμητες επιλογές- μικρές και μεγάλες- τότε θα δει ότι ήταν ο ίδιος που χάραξε την πορεία του.

10.Προσωπικότητα που θαυμάζω… Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

11. Αγαπημένη μου γωνιά… Δεν έχω. Βολεύομαι σε πολλές, αρκεί να μπορώ να ακουμπήσω την πλάτη μου και να διαβάσω.

12.Η μυρωδιά που με τρελλαίνει… Πορτοκαλεώνες, ανακατεμένοι με λεμονιές- στην περίοδο της ανθοφορίας.

13.Αξέχαστο ταξίδι… Είναι πολλά, το καθένα με τη χάρη του. Θα αναφέρω ένα, μόνο και μόνο για να απαντήσω: Αίγυπτος.

14. Απόδραση είναι… Να ξεφεύγεις έστω και για μισή ώρα από το καθημερινό πρόγραμμα, κάνοντας αυτό που σε ευχαριστεί. Τέτοιες μικρές ανάσες γεμίζουν τις μπαταρίες της ψυχής.

15.Το ανεκπλήρωτο που με σημαδεύει είναι… Η προσπάθεια να εκπληρωθεί.

16. Πιστεύω εις… Ναι, ένα Θεό, μια δικαιοσύνη, μια κοινωνία με ευτυχισμένους ανθρώπους.

17. Φιλία εστί… Να σε ξυπνά τις πρώτες πρωϊνές ώρες για να σου πει τι έχει και να ακούς  με προσοχή χωρίς να βιάζεσαι να κλείσεις το τηλέφωνο.

18.Ευτυχία είναι… Να μπορώ να βλέπω την ομορφιά που με περιβάλλει και να νοιώθω ευλογημένη γι αυτό.

19. Επιτυχία σημαίνει… Εκπλήρωση ενός στόχου- όποιος και να είναι αυτός- που σε κάνει να νοιώθεις ψηλότερη (ος).

20. Πατρίδα είναι… Η Ελλάδα μας, ο τόπος μας, οι συνήθειες και η γλώσσα των πατέρων μας, η θρησκεία μας,  ο πολιτισμός μας- εκεί που ο διπλανός μας νοιώθει και αισθάνεται όπως εσύ.

21. Ελευθερία είναι… Να κάνεις αυτό που θέλεις, αρκεί να μην εμποδίζει τον διπλανό σου να κάνει το ίδιο.

22.Αγαπημένος στίχος… η Ιθάκη σου χάρισε ένα ωραίο ταξίδι..

23.Ελληνικότητα σημαίνει… Ελληνική καταγωγή και προέλευση.

24. Θεσσαλονίκη μου είναι… Οι φίλοι μου, η πλατεία Αριστοτέλους, το ΚΘΒΕ, ο Βαρδάρης, οι μαγικές βραδιές στην Αρετσού, οι βόλτες στην παραλιακή, οι ατέλειωτες συζητήσεις και πολλά  άλλα.

25.Θέλω να αλλάξω… Τον σημερινό Έλληνα που έχασε το κουράγιο του. Θέλω να το ξαναβρεί, να βρεί τις παλιές του αξίες, να πιστέψει ξανά στο ακατόρθωτο και να το κάνει πραγματικότητα.

26. Ωριμότητα σημαίνει… Να δέχεσαι τις αδυναμίες των ανθρώπων, να χρησιμοποιείς το μυαλό και τις εμπειρίες σου για το καλύτερο, να δίνεις τις συμβουλές σου με χαμόγελο, να μη βιάζεις τις καταστάσεις όταν δεν είναι σωστός ο χρόνος.

27.Πολιτική στα χρόνια της κρίσης… Δύσκολο θέμα. Εχει χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου- και δίκαια.

28. Συγγραφέας-λογοτέχνης στα χρόνια της κρίσης… Η κρίση επηρεάζει μόνον εκείνους που ζουν από τα έσοδα των βιβλίων τους. Αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι. Η πλειονότητα γράφει γιατί το γράψιμο είναι εσωτερική ανάγκη, οξυγόνο. Γι αυτό θα συνεχίσει να γράφει.

29.Μένουμε Ελλάδα ή φεύγουμε; Δύσκολη ερώτηση. Νομίζω ότι κανείς δεν θέλει να φύγει, αλλά πολλοί αναγκάζονται- όπως πάντα.

30. Αντίδοτο στην κρίση… Η συχνότερη επαφή με φίλους και συγγενείς, η σημασία και η προσοχή στα ουσιαστικά πράγματα, αυτά που αγγίζουν την ψυχή.

31. Το μήνυμα στους πολιτικούς… Να μας λένε την αλήθεια και να κυνηγούν την απάτη.

32.Το μήνυμα στον κόσμο… Όλα περνούν. Ονειρευτείτε τις όμορφες μέρες που θα έρθουν κάνοντας ομορφότερες τις δύσκολες που περνάμε.

33. Η παρήγορη σκέψη; Καταστάσεις σαν την σημερινή ξαναπέρασε ο τόπος. Και οι παππούδες και οι γονείς μας τα κατάφεραν. Το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς.

34. Η θετική σκέψη; Βοηθάει, ανατρέπει. Ας κάνουμε όλοι θετκές σκέψεις!

35. Κάνω like… Στις  τέχνες, στον πολιτισμό, στην μουσική, σε ό, τι προάγει το πνεύμα και ευχαριστεί την ψυχή.

 

Θέλω να σας πω και κάτι ακόμη… / Οι εκδόσεις Διόπτρα, η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης (Φ.Α.Α.Θ.) και το βιβλιοπωλείο Βιβλιοφόρος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου με τίτλο: »Στη σκιά των αιώνων» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 στις 19:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φ.Α.Α.Θ. (Αγ. Σοφίας 38, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54622, ΤΗΛ: 2310.220700. Το βιβλίο θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν η ηθοποιός Λία Δομνηνού και η συγγραφέας.

Προηγούμενο άρθροΚΘΒΕ / Τρικούκης: «Ποιός είναι ο Υπουργός που θα μου πει πότε να παραιτηθώ;»
Επόμενο άρθροΑ for Απεργία!
Σπούδασα Νομικά, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη. Και διευθυντή το Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» την οποία διηύθυνα από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.