ΑΠΟΡΙΕΣ / Μ. Δούτση: «Κάνω like στους ανθρώπους που γελούν, που τραγουδούν, που ταξιδεύουν, που δημιουργούν!»

0
675

Η Μαίρη Δούτση είναι η φωνή των «Merry Swinging Quartet» που εμφανίζονται κάθε Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και στο Garcon Brasserie (Αγ. Σοφίας & Λ. Νίκης) και απαντά στις «απορίες» του FreeThinker (επιμέλεια: Γ.Θ. Κεσσόπουλος) / Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νάουσα Ημαθίας. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκα με τη μουσική, ξεκινώντας μαθήματα πιάνου. Στα δώδεκά μου χρόνια πήρα για πρώτη φορά μέρος στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες παραδοσιακού τραγουδιού, από τους οποίους έχω αποσπάσει συνολικά έξι βραβεία. Το 2006 διαγωνίστηκα στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Νότες Μαγικές», το οποίο περνώντας στην τελική φάση του διαγωνισμού απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε η συνεργασία μου με το Μίμη Πλέσσα και τον ποιητή Δημήτρη Μπρούχο, ερμηνεύοντας τραγούδια έργων τους, ένα από τα οποία, οι «Άγιες Μνήμες», κυκλοφορούν σε cd. Το 2010 συνεργάστηκα με τους Δημήτρη Παπαδημητρίου, Δημήτρη Μπρούχο και Φωτεινή Δάρρα στο έργο «Ελληνικό Ορατόριο για το Χαλασμό» και το  2012 με το Χάρρυ Κλυνν στη μουσική παράσταση «Όποιον πάρει ο Χάρης». Αυτόν τον καιρό πραγματοποιώ εμφανίσεις με τους  «Merry Swinging Quartet» και  βρίσκομαι σε στάδιο ηχογραφήσεων του πρώτου προσωπικού μου δίσκου.

 

 1. Κάθε πρωί συνηθίζω να… πίνω ένα διπλό ελληνικό.
 2. Δεν θα ήθελα να είμαι… και προσπαθώ όσο μπορώ να μην είμαι άδικη.
 3. Δεν αλλάζω με τίποτε… την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες μου. Είναι όλοι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, είναι όλοι πολύ ιδιαίτεροι χαρακτήρες, αλλά τους αγαπώ και πιστεύω σ’ αυτούς.
 4. Άκουσα… το «Σε σεντόνι λινό» που ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα σε μουσική Κωνσταντίνου Βελλιάδη και στίχους Τέρπανδρου και θυμήθηκα παλιές, καλές, μελαγχολικές και παράλληλα ανέμελες εποχές..
 5. Διάβασα… και διαβάζω ακόμα για την εξεταστική μου!
 6. Προσωπικότητα που θαυμάζω… Barbara Streisand. Δεν ξέρω πως είναι σαν άνθρωπος, αλλά σαν καλλιτέχνης με αφήνει άφωνη!
 7. Αγαπημένη μου γωνιά… δεν είναι ακριβώς γωνιά, είναι σπίτι. Το σπίτι στο Σέλι.
 8. Αξέχαστο ταξίδι… στη Μόσχα! Μοναδική πόλη, μοναδική παρέα, μοναδική φιλοξενία, μοναδικά όλα!
 9. Απόδραση είναι… οπουδήποτε, αρκεί να υπάρχει καλή παρέα και άνεση χρόνου.
 10. Πιστεύω εις… την ελευθερίαν!
 11. Φιλία εστί… αντικατοπτρισμός. Να γίνεται δηλαδή ο ένας ο καθρέφτης του άλλου, ώστε η αλήθεια σε σκέψεις, συναισθήματα και λόγια να είναι μονόδρομος.
 12. Ευτυχία είναι… το στιγμιαίο συναίσθημα του ότι είσαι πλήρης. Διαπιστώνω όμως ότι παρόλο που οι αφορμές για να αισθανθούμε κάτι τέτοιο είναι πολλές, οι στιγμές που τελικά το αισθανόμαστε είναι λίγες.
 13. Επιτυχία σημαίνει… αναγνώριση και επιβράβευση της δουλειάς σου σε ηθικούς όρους. Τώρα αν επιμένουν να ακολουθήσουν και οι οικονομικοί, κανείς δεν θα τους κλείσει την πόρτα, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι αυτοί το κίνητρο, ούτε και να ταυτίζονται με την επιτυχία.
 14. Ελληνικότητα σημαίνει… και τι δεν σημαίνει!!!
 15. Θεσσαλονίκη μου είναι… η πόλη που συνδυάζει αντιθέσεις, χωρίς να είναι χαοτική. Είναι η πόλη στην οποία μπορείς να επιλέξεις τρόπο ζωής.
 16. Θέλω να αλλάξω… όλα!!!Και θέλω να τα αλλάζω συνέχεια!!!Μου αρέσει το να υπάρχουν θεμέλια και βάσεις στα πράγματα γύρω μου, αλλά δεν μου αρέσει καθόλου η στασιμότητα.
 17. Πολιτική… είναι η πορεία που χαράζει κανείς –  η ικανότητα δηλαδή του να ξέρει κάποιος τι θα πει, σε ποιον και πότε – με στόχο να οδηγήσει μια κατάσταση στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους. Αυτό που σήμερα ονομάζεται «πολιτική» δεν ξέρω τι είναι.
 18. Αντίδοτο στην κρίση… η αισιοδοξία και η αυτοκριτική, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
 19. Η παρήγορη σκέψη; Είναι σκέψη και παρατήρηση μαζί. Οι νεότεροι σε ηλικία από εμένα, είναι καλύτερης ποιότητας άνθρωποι απ’ ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας από εμένα. Θα ήθελα λοιπόν να πιστεύω ότι τα πράγματα στο μέλλον θα δομηθούν καλύτερα.
 20. Η θετική σκέψη; Είμαστε λαός που δεν παραδίνεται εύκολα. Και αν αναγκαστεί να παραδοθεί, επαναστατεί.
 21. Κάνω like στους ανθρώπους που γελούν, που τραγουδούν, που οραματίζονται, που ταξιδεύουν, που δημιουργούν, που αισθάνονται… που ζουν.

 

Θέλω να σας πω και κάτι ακόμα… / Οι  “Merry Swinging” είμαστε  μια μουσική ομάδα τεσσάρων ανθρώπων με διαφορετικές μουσικές καταβολές και παρελθόν, αλλά κοινή αγάπη για τους jazz ήχους. Προσπαθούμε λοιπόν να προσαρμόσουμε πάνω στη jazz τραγούδια άλλων ειδών, όπως  pop, soul, latin, rock, δημιουργώντας ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο ο ακροατής περνάει ευχάριστα, ακούει διασκευασμένα πολύ γνωστά του τραγούδια και μαθαίνει να μη «φοβάται» τη jazz μουσική. Την ομάδα αποτελούν οι: Χάρης Καπετανάκης-σαξόφωνο, Γιάννης Πετρόπουλος-κιθάρα και Αγαμέμνονας Μάρδας-κοντραμπάσο. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη βάση των εμφανίσεών μας. Συγκεκριμένα, κάθε Δευτέρα βράδυ εμφανιζόμαστε στο Garcon Brasserie (Λεωφόρος Νίκης με Αγίας Σοφίας) και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο εστιατόριο 7Thalasses (Καλαποθάκη).

 

Προηγούμενο άρθροΜάθαμε να μη δίνουμε σημασία σε ό,τι μπορεί να μας χαρίσει γαλήνη
Επόμενο άρθροΚρατικό Θέατρο Παραλόγου…
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.