ΑΠΟΡΙΕΣ / “Στα δύσκολα ο πολιτισμός μπορεί να αφυπνίσει, να ενώσει, να εμψυχώσει…”

0
1628

Η δημοσιογράφος Χριστίνα Τσόρμπα απαντά στις «απορίες» του FreeThinker (επιμέλεια: Γ.Θ. Κεσσόπουλος) / Αν μπορούσα να αυτοπροσδιοριστώ μέσα από ένα κείμενο, αυτό θα ήταν… φιλοσοφικό. Δηλαδή, μπερδεμένο. Νιώθω διαρκώς αναζητητής μιας αλήθειας για τον εαυτό μου την οποία κάπου τη χάνω κάπου τη βρίσκω. Κατά τα άλλα είμαι δημοσιογράφος, θηλυκό, μητέρα, προβληματισμένη πολίτης μιας χώρας και κάτοικος μιας πόλης και προσπαθώ να ζω με ένα προσωπικό  σύστημα αξιών όπου ψηλά βρίσκονται η δικαιοσύνη, η εντιμότητα, η αλληλεγγύη. Είμαι παρορμητική, εμπνέομαι δύσκολα από πράγματα ή ανθρώπους αλλά όταν αυτό συμβαίνει, νομίζω που λειτουργώ «άπαιχτα». Όσο για τα κορυφαία πλεονεκτήματα μου (ευφυία, ομορφιά, χιούμορ κλπ) ή για τα απίστευτα ελαττώματα (που φυσικά δεν υπάρχουν) δεν αρκούν 100 λέξεις για να αναφερθώ έστω κι επιγραμματικά!

 1. Κάθε πρωί συνηθίζω να… στέκομαι πάνω από το κεφάλι του γιου μου και να τον κοιτάζω για λίγο πριν τον ξυπνήσω.
 2. Δεν θα ήθελα να είμαι… αντιμέτωπη με έναν καρκίνο. Δε θέλω να δω πόσα κουράγια έχω.
 3. Δεν αλλάζω με τίποτε… την αγκαλιά του γιου μου!
 4. Άκουσα… τόσα πολλά, διέγραψα άλλα τόσα κι όμως… Είναι σα ν’ ακούω τώρα τον ήχο από το κλάμα του γιου μου μόλις γεννήθηκε, το τραγούδι που μου αφιέρωσε ο μεγάλος έρωτας των 19 χρόνων μου, την αγριεμένη θάλασσα ένα βράδυ στη Χαλκιδική την ώρα που έχανα κάποιον πολύτιμο, τη δήλωση του άντρα μου όταν τον πρωτογνώρισα.
 5. Διάβασα… πάρα πολύ αλλά έχω τόσο κακή μνήμη που αν ήταν διαφορετικά θα χτυπούσα τη μπάνκα στον αέρα σε όλα τα τηλεπαιχνίδια γνώσεων.
 6. Προσωπικότητα που θαυμάζω… Θαυμάζω συνήθως κινηματογραφικές φιγούρες. Ρόλους. Χαρακτήρες πλασμένους. Θυμάμαι τον απίστευτο Αλ Πατσίνο στο «Άρωμα Γυναίκας». Αλλιώς, θαυμάζω καθημερινούς χαρακτήρες που αν και σπανίως, με γοητεύουν. Προτιμώ τον καθημερινό ήρωα που παλεύει για το μεροκάματο και παρά τις τεράστιες δυσκολίες γυρνά με το χαμόγελο στην οικογένειά του, ασχολείται με τα παιδιά του, γουστάρει τη γυναίκα του και της το δείχνει.
 7. Αγαπημένη μου γωνιά… Να τρυπώνω στο μυαλό του και να μη μπορεί να με βγάλει κανείς από κει…
 8. Αξέχαστο ταξίδι… Αυτό που ονειρεύτηκα κι ακόμη δεν πραγματοποίησα. Επιμένω να το θυμάμαι!
 9. Απόδραση είναι… Κάθε στιγμή που μπορείς να «την κάνεις» γι αλλού, κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Αρκεί να τα αφήνεις όλα πίσω
 10. Πιστεύω εις… το μυαλό, τον έρωτα, τη γενναιοδωρία!
 11. Φιλία εστί… δώρο ζωής για μένα που είχα την ευλογία να ανακαλύψω πόσο πολύτιμο είναι. Φυσικά, όπως κάθε σχέση ζωής, χρειάζεται καλλιέργεια..
 12. Ευτυχία είναι… Να ξυπνάς το πρωί, να σε περιμένει μια δύσκολη μέρα, να είσαι στη στάση για λεωφορείο και  να διαπιστώνεις ότι ο ΟΑΣΘ έχει απεργία, να αρχίζει ξαφνικά να βρέχει και παρ’ όλ’ αυτά να είσαι χαρούμενη/ος. Προφανώς, κάτι ανώτερο σου ενεργοποιεί δυνάμεις που οι υπόλοιποι δε μπορούν να θυμηθούν καν ότι υπάρχουν.
 13. Επιτυχία σημαίνει… Να νιώθεις πως οι προσπάθειές σου πάνω στους στόχους που εσύ έχεις θέσει σε  συγκεκριμένο αντικείμενο ενασχόλησης-δουλειά, καριέρα, οικογένεια, σχέσεις-έχουν αποδώσει τα μέγιστα. Και το κυριότερο, να το γουστάρεις.
 14. Ελληνικότητα σημαίνει… Ότι δε χρειάζεται να αποδείξεις αυτό που νιώθεις ότι είσαι ως μυαλό, ως χημεία, ως ιστορία.
 15. Θεσσαλονίκη μου είναι… Η πόλη που όπου κι αν την ταξιδέψω, με πληγώνει γλυκά…
 16. Θέλω να αλλάξω… Χωρίς δικαιολογίες, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς αναβολές. Έχω ευθύνη για όλα.
 17. Πολιτική… Όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν
 18. Αντίδοτο στην κρίση… Επαναπροσδιορισμός, επανατοποθέτηση, κοινώς «πάρτο αλλιώς» .
 19. Η παρήγορη σκέψη; Υπάρχουν και χειρότερα!
 20. Η θετική σκέψη; Ό,τι δίνεις, παίρνεις!
 21. Κάνω like… Σε τραγούδια, σε έξυπνες ατάκες, σε χαιρετισμούς φίλων, σ’ ότι μου κάνει κλικ…

Να σε πω και κάτι άλλο; / Αυτό το διάστημα που δεν κάνω ραδιόφωνο και δε γράφω σε έντυπο, ασχολούμαι με γραφεία τύπου-επικοινωνίας πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μετά το πολύ επιτυχημένο και φέτος Zithos Birthday Festival, σειρά έχει η Alexander Rock Opera που ανεβαίνει στο Stage στις 9 Νοεμβρίου σε μουσική σύνθεση του Κώστα Αθυρίδη και λιμπρέτο της ιστορικού Penny Turner. Το κομμάτι της προώθησης σημαντικών δράσεων πολιτισμού είναι ένα σχετικά νέο πεδίο ενασχόλησης για μένα που μου προσφέρει ωστόσο διαφορετικού ύφους και είδους προκλήσεις και δυνατότητες ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία. Πιστεύοντας ότι στα «δύσκολα» ο πολιτισμός και η Τέχνη μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αφυπνίσουν, να ενώσουν, να εμψυχώσουν, έναν λαό που δοκιμάζεται εκτιμώ όλους τους δημιουργούς-καλλιτέχνες αλλά και επιχειρηματίες που επιμένουν στο προσεγμένο, εμπνευσμένο, καλό θέαμα-όπως κι αν αυτό προσδιορίζεται. 

Προηγούμενο άρθροΚαλημέρα… στο δικό μας κόσμο δεν περισσεύει κανείς!
Επόμενο άρθροΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ / Η Χρυσή Τσιώτα συζητά με τη Δ. Κοντελετζίδου
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.