ΑΠΟΡΙΕΣ / Σ. Θεοδωρίδου: «Πατρίδα είναι αυτή που για χατίρι της κάνεις όσες θυσίες σου ζητά κι ας κλαίει το μέσα σου»

0
691
Οι ομορφιές του τόπου (αγαπημένη φωτογραφία της συγγραφέως Σόφης Θεοδωρίδου)
Οι ομορφιές του τόπου (αγαπημένη φωτογραφία της συγγραφέως Σόφης Θεοδωρίδου)
Οι ομορφιές του τόπου (αγαπημένη φωτογραφία της συγγραφέως Σόφης Θεοδωρίδου)

Η συγγραφέας Σόφη Θεοδωρίδου παρουσιάζει σήμερα, στις 7 το επόγευμα, στο βιβλιοπωλείο «Books and Toys Store» (25ης Μαρτίου 93, Ν. Πολιτεία Ευόσμου), το μυθιστόρημά της με τίτλο «Η αμαρτία της ομορφιάς» (εκδ. Ψυχογιός) και απαντά στις απορίες του Freethinker (επιμέλεια: Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος) / Γεννήθηκα σε μια μικρή επαρχία του Νομού Πέλλας, την Αλμωπία. Σπούδασα νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη και κατόπιν επέστρεψα και πάλι στον τόπο καταγωγής μου, όπου και μένω μέχρι σήμερα με την οικογένειά μου, μοιράζοντας το χρόνο μου ανάμεσα στην Αλμωπία και τη Θεσσαλονίκη. Μου αρέσει το διάβασμα, τα ταξίδια, η ενασχόληση με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, η ζωγραφική, και εδώ και λίγα χρόνια- συγκεκριμένα από το 2010 που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ το μυθιστόρημά μου «Η νύφη φορούσε μαύρα»- και η συγγραφή, που τείνει να γίνει η κύρια ασχολία μου.

 

 1. THEODORIDOY_2013Καφέ ή τσάι; Καφέ, ασφαλώς, που τον λατρεύω, αν και τους τελευταίους μήνες για λόγους υγείας είμαι υποχρεωμένη να τον απολαμβάνω με το σταγονόμετρο. Και το τσάι όμως, κυρίως βοτάνων, βρίσκει τη θέση του μέσα στη μέρα μου.

 2. Κάθε πρωί συνηθίζω να…
  ασκούμαι και κατόπιν να ασχολούμαι με τις δουλειές του νοικοκυριού, για να καθίσω ύστερα δίχως τύψεις μπροστά στον υπολογιστή μου.
 3. Δεν θα ήθελα να είμαι… κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι είμαι, ούτε να βρίσκομαι πουθενά αλλού. Μου αρέσει η χώρα που ζω, η οικογένειά μου, οι συγγενείς και οι φίλοι μου, όπως μου αρέσει και η καθημερινότητά μου.
 4. Δεν αλλάζω με τίποτε… όλα όσα ανέφερα παραπάνω πως μου αρέσουν.
 5. Άκουσα… και ακούω ό,τι συζητείται, αλλά δε συνηθίζω να δίνω και πολλή σημασία στον προφορικό λόγο. Έπεα πτερόεντα. Προτιμώ τον γραπτό.
 6. Διάβασα… πολλά τελευταία σε site, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία σχετικά με την κατάσταση της χώρας. Με μπερδεύουν οι αντικρουόμενες απόψεις, ιδιαίτερα των επιστημόνων, κι έτσι κατασταλάζω πως προτιμώ τελικά να διαβάζω λογοτεχνία.
 7. Προσωπικότητα που θαυμάζω… Δε θαυμάζω μόνο μία προσωπικότητα αλλά πολλές. Κυρίως θαυμάζω τους λογοτέχνες μας του ’30, οι οποίοι, σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη, είναι ανεπανάληπτοι.
 8. Αγαπημένη μου γωνιά… το καλοκαίρι είναι η κούνια στη βεράντα και το χειμώνα ο καναπές δίπλα στο αναμμένο τζάκι, όπου διαβάζω τα αγαπημένα μου λογοτεχνικά βιβλία ή πίνω το τσάι και τον καφέ μου παρέα με τον άντρα μου ή τους επισκέπτες μας.
 9. Η μυρωδιά που με τρελαίνει… δεν υπάρχει, γιατί λόγω αλλεργιών δεν τα πάω καλά μαζί τους. Ωστόσο, η ευωδιά της λεβάντας και κάποιων μπαχαρικών, όπως είναι ο δυόσμος και η μέντα, μου αρέσουν πολύ και, το κυριότερο, δε μου δημιουργούν προβλήματα.
 10. Αξέχαστο ταξίδι… δεν είναι ένα, αλλά όλα τα ταξίδια που έχω κάνει. Αν όμως ξεχώριζα κάποια, αυτά θα ήταν τα τρία ταξίδια μου στη Ρώμη, που τη λάτρεψα.
 11. Απόδραση είναι… οτιδήποτε, μικρό ή μεγάλο, φανταστικό ή πραγματικό, σε αποσπά από την καθημερινότητα, τη ρουτίνα, τις σκέψεις σου. Ένα βιβλίο ή ένα τραγούδι που σε ταξιδεύει, μια όμορφη παρέα, ένα πραγματικό ταξίδι, ένας ανονείρευτος ύπνος.
 12. Το ανεκπλήρωτο που με σημαδεύει είναι… Πολλά είναι τα μικρά ανεκπλήρωτα, που ίσως εκπληρωθούν κάποια στιγμή στο μέλλον. Κάτι το εξαιρετικό δεν υπάρχει. Υπήρχε πριν λίγα χρόνια και ήταν η λαχτάρα της συγγραφής, που σήμερα πια έχει εκπληρωθεί.
 13. Πιστεύω εις… Πιστεύω σε πολλά. Πιστεύω στην οικογένεια, στην αγάπη, στη φιλία. Πιστεύω στην ύπαρξη κάποιου υπέρτατου όντος, πιστεύω στις δυνατότητες των ανθρώπων, πιστεύω στη δύναμη που κρύβει η ψυχή μας… Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ ακόμη, μα σταματώ εδώ.
 14. Φιλία εστί… μοίρασμα, αγάπη, συμπαράσταση, κατανόηση, ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια και, κυρίως, αποδοχή.
 15. Ευτυχία είναι… να έχεις γύρω τους αγαπημένους σου, να τα έχεις βρει με τον εαυτό σου, να απολαμβάνεις τις μικρές όμορφες στιγμές της ζωής, τη βροχή που τραγουδά στις στέγες, τον άνεμο που χαϊδεύει τα μαλλιά σου, το ηλιοβασίλεμα, ένα όμορφο βιβλίο, ένα καφεδάκι με τους φίλους σου, ένα γέλιο που μοιράζεσαι… και πολλά ακόμη.
 16. Επιτυχία σημαίνει… να κάνεις αυτό που πραγματικά σου αρέσει και είναι σημαντικό για σένα κι όχι για τους άλλους. Επ’ ουδενί, τουλάχιστον προσωπικά, δε θεωρώ επιτυχία από μόνα τους την κοινωνική καταξίωση, τα χρήματα, την περιουσία, τη δόξα, την αναγνώριση.
 17. Πατρίδα είναι… Τι είναι πατρίδα; Αυτή είναι και απορία της ηρωίδας μου, της Ευγενίας, στο νέο μου βιβλίο. Εκείνη κατασταλάζει τελικά ότι πατρίδα είναι αυτή που για χατίρι της κάνεις όσες θυσίες σου ζητά, δίχως να φωνάξουν «όχι» τα χείλη σου, κι ας κλαίει το μέσα σου, κι ας ματώνει η καρδιά σου. Για μένα πατρίδα είναι όλα όσα αντικρίζω από τη μέρα που γεννήθηκα. Ήλιος, ουρανός, το χωριό μου, η Θεσσαλονίκη με τους συγγενείς και τους φίλους, τα μέρη που γνωρίζω κι αγαπώ κι είναι δεμένα όλα με αναμνήσεις και που, όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό για αρκετό καιρό και τα ανακαλώ, γεμίζουν δάκρυα τα μάτια μου και νοσταλγία την καρδιά μου. Όλα αυτά είναι πατρίδα.
 18. Ελευθερία είναι… να μπορείς να εκφράζεσαι ελεύθερα, να κινείσαι ελεύθερα, μέχρι του σημείου που δεν εμποδίζει η δική σου ελευθερία την ελευθερία του άλλου. 
 19. Αγαπημένος στίχος… «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!» Οδυσσέας Ελύτης.
 20. Ελληνικότητα σημαίνει… γλώσσα, Ιστορία, παράδοση, κλασικά αριστουργήματα, σπαρμένα στην ελληνική γη αλλά και στα μουσεία όλου του κόσμου, ονόματα που τα ακούς γύρω σου, στους συμπολίτες σου, και παραπέμπουν σε αρχαίους προγόνους.
 21. Θεσσαλονίκη μου είναι… η αγαπημένη Σαλονίκη των πρώτων σχολικών μου χρόνων, μια και σ’ αυτήν πρωτοπήγα σχολείο κι είχα την πρώτη μου επαφή με τον γραπτό λόγο, η πόλη των φοιτητικών μου χρόνων και η πόλη που μέχρι σήμερα μου προσφέρει οδούς διαφυγής. Το δεύτερο σπίτι μου, η δεύτερη ιδιαίτερη πατρίδα μου, εξίσου αγαπημένη με τον γενέθλιο τόπο.
 22. Θέλω να αλλάξω… πολλά, το θέμα είναι τι μπορώ να αλλάξω. Θα ήθελα π.χ. να μπορούσα να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν αυτοί που αποφασίζουν για όλους μας πάνω στη γη και επιβάλλουν πολέμους, δυστυχία, πείνα… Θα ήθελα να αλλάξω και πολλά μικρά και ασήμαντα, που είναι όμως σημαντικά για την καθημερινότητά μας.
 23. Ωριμότητα σημαίνει… να είσαι εντάξει μέσα στο «πετσί» σου, να τα έχεις βρει με τον εαυτό σου κυρίως και να έχεις αποδεχθεί τα πεπερασμένα όρια που σου παρέχει η ανθρώπινη ιδιότητά σου.
 24. theodoridou1Τελικά η ομορφιά είναι μειονέκτημα; Η ομορφιά είναι ένα θείο δώρο. Ωστόσο, όπως πολλές φορές η εξαιρετική τύχη μπορεί να αποδειχθεί τελικά μεγάλη ατυχία, έτσι κι αυτή ίσως οδηγήσει τον προικισμένο με ομορφιά σε καταστάσεις που ποτέ δε θα έφτανε, αν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Κάτι που συμβαίνει και με την ηρωίδα μου. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η σωματική ομορφιά, κυρίως της γυναίκας, ως δυνάμενη να εμπνεύσει δυνατά πάθη και λάγνες σκέψεις, προδιαθέτει πολλές φορές τους άλλους για αμαρτωλές συμπεριφορές. 
 25. Πολιτική στα χρόνια της κρίσης… Η πολιτική στα χρόνια της κρίσης είναι συνώνυμο της αποτυχίας και της απαξίωσης. Καιρός του σπείρειν, καιρός του θερίζειν. Δυστυχώς, ήρθε η ώρα να θερίσουμε τον καρπό της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς που γιγαντώθηκε από τη μεταπολίτευση και μετά.
 26. Τέχνη στα χρόνια της κρίσης… Η τέχνη ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένα καταφύγιο. Εκ των πραγμάτων όμως υφίσταται κι αυτή τις συνέπειες της κρίσης. Δεν παύει βέβαια να είναι και ευκαιρία για έμπνευση και δημιουργία. Πάντα, άλλωστε, η τέχνη είχε τη δυνατότητα να μετουσιώνει τις δύσκολες στιγμές σε μεγάλες δημιουργίες.
 27. Μένουμε Ελλάδα ή φεύγουμε; Μένουμε Ελλάδα, φυσικά, και παλεύουμε. Αλίμονο, αν σε κάθε δύσκολη στιγμή εγκαταλείπαμε τη χώρα και φυγομαχούσαμε. Κατανοώ, ωστόσο, τους νέους μας που, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, μεταναστεύουν. Ελπίζω παρ’ όλα αυτά ότι δε θα είναι για πάντα. Θα ήταν καταστροφικό κάτι τέτοιο.
 28. Αντίδοτο στην κρίση… είναι η δύναμη που κρύβουμε οι Έλληνες μέσα μας. Ο ελληνικός λαός στις δύσκολες στιγμές πάντα έδειχνε να έχει αστείρευτες δυνάμεις και να τα καταφέρνει. Δε συμμερίζομαι, όπως καταλαβαίνετε, την απαισιόδοξη άποψη συμπατριωτών μας που πιστεύουν πως επήλθε το “finis Graeci”.
 29. Το μήνυμα στους πολιτικούς… είναι ότι επιβάλλεται να έχουν διδαχθεί από την κρίση και να τη μετατρέψουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σε ευκαιρία ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης της χώρας. Να εμπνεύσουν όραμα στους Έλληνες και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, την οποία σήμερα την έχουν ολοκληρωτικά χάσει. Στο χέρι τους είναι να αντιστρέψουν την κατάσταση…
 30. Το μήνυμα στον κόσμο… είναι ότι τα δανεικά ποτέ δεν ήταν λύση. Κι ό,τι απολαμβάναμε μέχρι σήμερα, με ευθύνη όσων μας κυβέρνησαν φυσικά, αποδεικνύεται ότι το απολαμβάναμε με δανεικά. Η λύση είναι να ανασκουμπωθούμε όλοι και να δημιουργήσουμε τη νέα Ελλάδα με υπομονή και σκληρή δουλειά. Ας βασιστούμε επομένως σ’ εμάς τους ίδιους, γιατί ποτέ κανένας δεν προόδευσε ακουμπώντας σε ξένες πλάτες.
 31. Η παρήγορη σκέψη; Περάσαμε χειρότερα και δεν πτοηθήκαμε. Αν ανατρέξουμε στην Ιστορία μας, θα βρούμε άπειρα παραδείγματα. Αυτά θα γίνουν και τώρα το πρότυπό μας. Άλλωστε, η Ιστορία γι’ αυτό υπάρχει: για να μας διδάσκει και να μας παραδειγματίζει. Ξεχάσαμε ίσως να προσφύγουμε σ’ αυτήν τα προηγούμενα χρόνια και τώρα πληρώνουμε το τίμημα.
 32. Η θετική σκέψη; Το αύριο μπορεί να γίνει καλύτερο απ’ το σήμερα, αρκεί να παλέψουμε γι’ αυτό.
 33. Κάνω like… σε οτιδήποτε μου αρέσει. Δεν το τσιγκουνεύομαι. Είναι όμορφο να εκφράζεις τη θετική σου άποψη και λειτουργεί ενθαρρυντικά στους αποδέκτες της.

Θέλω να σας πω και κάτι ακόμη… / Τον προηγούμενο μήνα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ το νέο μου μυθιστόρημα «Η αμαρτία της ομορφιάς». Το βιβλίο αναφέρεται στον έρωτα – προσωπικά τον χαρακτηρίζω «απόλυτο» – δύο νέων στα δύσκολα χρόνια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου και έχει αφόρμηση από μια αληθινή ιστορία. Βρίσκομαι, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη, μετά από τις σχετικές προσκλήσεις, για την παρουσίασή του σε δυο βιβλιοπωλεία της πόλης. Στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» (έγινε τη Δευτέρα 13/5) και στο βιβλιοπωλείο «Books and Toys Store», 25ης Μαρτίου 93, Ν. Πολιτεία Ευόσμου, στις 15 Μαΐου.

Προηγούμενο άρθροMeet the authors στη 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης!
Επόμενο άρθροΗ Συρία με άλλα μάτια, σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Public
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.