Απόψε δε θα πάω στη δουλειά

0
897
Πηγή:emediprolhpshygeias.blogspot.com

 Πηγή:emediprolhpshygeias.blogspot.com

Πηγή:emediprolhpshygeias.blogspot.com

Γράφει η Άντζελα Ζιούτη / [email protected]

Κάθε πρωί το ρολόι χτυπά ακριβώς στις επτά. Η Κάτια σήμερα δε θέλει να πάει στη δουλειά. Βγάζει το χέρι της μέσα από το πάπλωμα και κλείνει το ξυπνητήρι. Γυρνάει την πλευρά της και ξανακοιμάται. Θέλει να ονειρευτεί. Γιατί τον τελευταίο καιρό η δουλειά της είναι ένας εφιάλτης. Τη λέξη mobbing μπορεί να μη την ξέρει, γνωρίζει όμως την απάνθρωπη συμπεριφορά των συναδέλφων της. Ο προιστάμενος τη συκοφαντεί, μια συνεργάτης της της ασκεί ψυχολογική βία. Το mobbing είναι το νέο φαινόμενο που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στους εργασιακούς χώρους. Στην επιστημονική ορολογία ορίζεται ως «η άσκηση, στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ συναδέλφων ή μεταξύ ανώτερου και κατώτερου στη ιεραρχία, μιας συστηματικής και διαρκούς επίθεσης σε βάρος ενός προκαθορισμένου θύματος προκειμένου να ωθηθεί στο να εγκαταλείψει τη θέση της εργασίας του» . Πρόκειται δηλαδή για ψυχολογικές επιθέσεις που θίγουν την επαγγελματική και κοινωνική εικόνα του εργαζομένου στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων.Ο όρος “mobbing” προέρχεται από το αγγλικό ρήμα “to mob”, που τα λεξικά  μεταφράζουν ως «κακολογώ, προσβάλλω, κακομεταχειρίζομαι, πιέζω».

Έτσι λοιπόν στους εργασιακούς χώρους: η απασχόληση βιώνεται ως απάνθρωπη, οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι ασφυκτιούν κάτω από την πίεση των συναδέλφων και προϊσταμένων και την ψυχολογική τρομοκρατία που υφίστανται.

Το mobbing είναι η αιτία για την εκδήλωση ψυχικών και σωματικών νοσημάτων, καθώς αποτελεί μια αποτελεσματική τακτική και χρησιμοποιείται κατάλληλα από τους οργανισμούς, για να απαλλαγούν από το ενοχλητικό ή και το πλεονάζον προσωπικό. Η συνεχής αντισυναδελφική συμπεριφορά αδυνατίζει τη διάθεση για εργασία και μετατρέπει το εργασιακό περιβάλλον σε ένα καθημερινό ρινγκ. Οι εργαζόμενοι θυματοποιούνται αδυνατώντας να αντιδράσουν, καθώς η απόλυση κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους. Η προσβλητική μεταχείρισή τους οδηγεί πολλούς εργαζομένους στην ανικανότητα για εργασία ή ακόμη και στην παραίτησή τους.

Προηγούμενο άρθρο»Το Θηρίο» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Επόμενο άρθροΔιαγωνισμός Επιχειρηματικών Ιδεών του Anatolia School of Business
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.