Αφήστε το μαστίγωμα στους νέους και μιλήστε μαζί μας!

0
553

banner calpi1karakasidis

Γράφει ο Στράτος Καρακασίδης / αντιπρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών

Είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων να θυμούνται συχνά το χάσμα των γενεών και να ξιφουλκούν εναντίον των νεαρών χαρακτηρίζοντάς τους ως «απολιτίκ, αδιάφοροι, παρτάκηδες, βολεψάκηδες».

Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν είναι ενιαίο το «σώμα» των νέων, υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι, με ανησυχίες, επιθυμίες, όνειρα και οράματα που ποικίλλουν. Επομένως, το να κατηγορούμε συλλήβδην τους νέους για μια συγκεκριμένη στάση είναι βασικό λάθος. Η  απαξίωση όμως του πολιτικού συστήματος, η δυσπιστίας στους πολιτικούς πρωταγωνιστές των τελευταίων δεκαετιών είναι μεν ένα μείγμα αυτοκαταστροφής αλλά τροφοδοτείτε από την οργή και την αγανάκτηση που εύλογα τρέφουμε. Η συσπείρωση στους ακραίους χώρους φανερώνει την παραίτηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού από την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Μια άλλη αλήθεια είναι η έκφραση που συχνά ακούω «Οι νέοι στην πλειοψηφία τους δεν ακολουθούν τις κομματικές εκδηλώσεις ούτε συμμετέχουν σε δράσεις». Σωστή διαπίστωση! Γιατί όμως;

Λείπει, από τις εκδηλώσεις αυτές, το στοιχείο του νεωτερισμού. Οι συγκεντρώσεις χαρακτηρίζονται από τον παλαιοκομματική φόρμα των πάνελ, που δεν έχουν καμία αλληλεπίδραση με το κοινό, με ομιλίες χωρίς σαφείς προτάσεις. Όσες πολιτικές κινήσεις και κόμματα δοκίμασαν μικρές συγκεντρώσεις σε καφέ, βιβλιοπωλεία ή γραφεία με άξονα την συζήτηση, με συγκεκριμένο θέμα και όχι την παρακολούθηση αόριστων πολιτικών ομιλιών, είδαν νέους να συμμετέχουν.

Ακούω επίσης πως «οι νέοι εμπνέονται από τη μόδα του απολιτίκ». Όντως υπάρχουν κάποιοι που ακολουθούν την πλήρη αποχή αλλά στο κάτω κάτω και σε ποια εποχή δεν υπήρχαν τέτοιοι νέοι;

Αυτό που παρατηρώ από τις παρέες μου είναι πως οι νέοι μιλούν ακόμα για πολιτική. Ίσως με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που θα θέλαμε, αλλά συζητούν με ωριμότητα ζητώντας πρακτικές λύσεις και όχι λόγια. Όσα λένε φανερώνουν την οργισμένη ελπίδα για την επόμενη μέρα της χώρας. Οι εκδηλώσεις, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο σε νέους πολίτες, θα είναι θεματικές εκδηλώσεις με θεματολογία σχετική με τα ζητήματα της παιδείας, της ανεργίας και της ανάπτυξης. Σε αυτές τις εκδηλώσεις πρέπει το σχήμα των προσώπων που θα κάνουν τις ολιγόλεπτες προτάσεις να είναι ηλικιακά μεικτό. Να περάσουμε από την γενιά των 60+ πολιτικών στην γενιά των 40 ή  των 30. Οι νέοι θέλουμε να δούμε πρόσωπα με παρόμοιες αγωνίες και ταυτόσημους προβληματισμούς.

Το πολιτικό σύστημα που θέλουμε να ανασυγκροτηθεί υπάρχει ως ρεύμα και στις νέες ηλικίες! Ας αφήσουμε λοιπόν το μαστίγωμα στους νέους και ας μιλήσουμε με αυτούς και όχι χωρίς αυτούς! Εμείς οι νέοι από την πλευρά μας πρέπει να δραστηριοποιηθούμε αν δεν θέλουμε να δούμε ξανά τα ίδια πρόσωπα στο προσκήνιο. Η αποχή δεν είναι επιλογή που φανερώνει δύναμη, αλλά αδυναμία!

Προηγούμενο άρθροΒγήκαμε στις αγορές! (Πινόκιο κρύψε τη μύτη σου…)
Επόμενο άρθροΤο θέμα είναι μ’ εμάς τι γίνεται…
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.