Βάνα Ραμπότα:«Δεν δέχομαι ότι βαδίζουμε σε δρόμο χωρίς εξέλιξη… πρέπει να γίνει μια τολμηρή και τίμια προσπάθεια»

0
2102

vana2

Συνέντευξη στην Ελένη Σκάρπου / [email protected], f/b Eleni Skarpou, eliaskarpou.blogspot.gr

Τόπος: Στις μακρινές Ασίες της, στα κοντινά της ψυχής μου.

Χρόνος: Βαλμένος στο περιθώριο για να βγούμε από τα καλούπια.

Σκοπός: Να μην σταθούμε μόνο στους «Συμπέθερους από τα Τίρανα».

Αυτή η συνέντευξη γράφτηκε πάνω σε μια μπάρα, λίγο πριν την πρωτοχρονιά… με κάμποσες κούπες τσάι και τα πόδια να χτυπιούνται πάνω στο σκαμπό από ένταση και υπερκινητικότητα. Γιατί κάποιοι άνθρωποι σε εμπνέουν διαφορετικά και αξίζει να τους «χρεώνεις» τους νέους ανοιγμένους σου ορίζοντες. Εκείνη; Με τη γλύκα αψεγάδιαστη στα μάτια και τα χείλη. Με το χαμόγελο να διαπερνά τη φωνή. Με τη σαλονικιώτικη καταγωγή της στο κούτελο να καμαρώνει. Με όλες τις αισθήσεις της δοσμένες στην επιτυχημένη κωμωδία «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» που την φέρνει κοντά μας για άλλη μια φορά, στην σκηνή του «Ράδιο Σίτυ». Βάνα Ραμπότα. Ηθοποιός με γαλόνια. Γυναίκα με τα όλα της. Θεραπεύτρια με τη βούλα. Για το ποιόν της θα μάθετε σίγουρα με αφορμή το ρόλο της που δεν διστάζει να τον αποκαλύψει διεξοδικά. Δύο αδερφές βρίσκονται σε μια επαρχιακή πόλη με τάσεις νεοπλουτισμού, αλλά κανένα παντελώς πνευματικό επίπεδο. Η ίδια παριστάνει μια μάνα επικεντρωμένη στο «φαίνεσθε». Αυτοαποκαλείται εύκολα λαϊκιά και αφελής, χωρίς ήθος, με σύζυγο και εραστή… κι αυτό είναι κάτι που την παίρνει από την πραγματικότητα της. «Ο ρόλος μου δεν είναι αμιγώς χιουμοριστικός. Το κωμικό βγαίνει μέσα από τις καταστάσεις. Θεωρώ αυτή την παράσταση πολύ ενδιαφέρουσα. Άλλωστε ό,τι επιλέγω να κάνω ξεκινά από τους συνεργάτες κι αυτή είναι και η πρώτη μου φορά που συνεργάζομαι με Ρέππα-Παπαθανασίου και είμαι πολύ χαρούμενη. Είμαστε ένα cast με πραγματική χημεία… σα να γνωριζόμαστε χρόνια. Νιώθω όπως ακριβώς ένιωθα και στο “Πενήντα-Πενήντα”» μου λέει. Μετά τη Θεσσαλονίκη οι «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» θα συνεχίσουν τη πορεία τους στη Βόρεια Ελλάδα και την Κύπρο μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων, έχοντας ήδη αφήσει πίσω τους την Κρήτη, τις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και την Αθήνα φυσικά με το κοινό ενθουσιασμένο. Κι αν η εξάντληση από βιολογικής πλευράς έχει χτυπήσει κόκκινο, για τη Βάνα δεν είναι καθόλου βαρετό να μεταβαίνει από τόπο σε τόπο και να αφήνεται στο σανίδι.

Layout 1

Κατά τύχη στην τηλεόραση, αλλά συνειδητά αγαπώντας τον άνθρωπο

Τηλεόραση. Έχει αποδειχτεί ότι το γυαλί την αγαπά και οι τηλεοπτικές πόρτες δεν υπήρξαν μέχρι τώρα κλειστές για εκείνη. «Στην τηλεόραση βρέθηκα τυχαία πριν από 14 χρόνια. Στην αρχή μέσα από μια σειρά εμφανίσεων και έκτακτα επεισόδια. Βλέποντας την πορεία των πραγμάτων και τη φθίνουσα κατάσταση το μόνο που έχω να πω είναι πως κάθε φορά τα κριτήρια είναι διαφορετικά στην τηλεόραση. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται η επιλογή των σεναρίων και των συντελεστών. Δεν υπάρχει μια γραμμή των καναλιών, γι’ αυτό οδηγηθήκαμε εδώ» μου εξηγεί η γνωστή ηθοποιός. Όσο για το κοινό; «Το κοινό δεν τρώει κουτόχορτο. Με τον καιρό επεξεργάζεται ό,τι βλέπει». Το λέει και το πιστεύει, όπως πιστεύει πως έχουμε χάσει πια το μέτρο της κανονικής μας ζωής. «Τα σήριαλ δεν απευθύνονταν μέχρι πρόσφατα στον μέσο Έλληνα, αλλά στο κοινό της Νέας Υόρκης, γι’ αυτό και το “Πενήντα-Πενήντα” και το “Ευτυχισμένοι μαζί” πήγαν τόσο καλά. Δεν με στεναχωρεί που δεν είμαι τώρα στην τηλεόραση. Είμαι πολύ ευχαριστημένη από το θέατρο» σημειώνει. Κι αν νομίζει κανείς πως η Βάνα Ραμπότα είναι εξαρτημένη από τη δουλειά της και την έχει κάνει αυτοσκοπό… κάνει λάθος. «Το επίκεντρο της ζωής μου είναι ο άνθρωπος, οι φίλοι μου, ο κόσμος γύρω μου. Χωρίς τη δουλειά μου δεν νιώθω ελλιπής ή μίζερη. Η αποστολή μας είναι η εξέλιξη της ψυχής». Ζεστασιά. Ανακούφιση. Αίσθηση από ανθρωπιά. Εκεί με οδήγησαν τα λόγια της και μου έδωσαν ωραία τροφή για να μην γκρινιάζω που αυτά τα Χριστούγεννα είναι σκληρά. Αυτά τα Χριστούγεννα την βρήκαν στην πόλη μας να κάνει πρεμιέρα και την συγκίνησαν ιδιαίτερα. Της θύμισαν τα παιδικο-εφηβικά χρόνια στο Ντεπώ, τον μπαμπά της που δεν ζει πια, ακόμα και τα ραντεβού που έδινε μικρή για παγωτό στην «Ωραία» επί της Κούσκουρα.

vana1

Βαθαίνοντας κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο…

Εδώ οι λέξεις περπάτησαν σε πιο προσωπικές οδούς και οι τόνοι έγιναν χαλαροί και οικείοι. Έτσι θεωρήσαμε πως τα λεφτά και η εξωτερική ομορφιά δεν θα έπρεπε να μας απασχολούν τόσο. Για πιο απλά πράγματα πέσαμε σ’ αυτό τον κόσμο κι ας μην το αντιλαμβανόμαστε. «Πηγαίνω κάθε χρόνο για 3-4 μήνες στην Ασία και ασχολούμαι με ολιστικές θεραπείες. Συναντώ ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και αυτό που βλέπω είναι πως οι άνθρωποι εκεί είναι πλούσιοι μέσα στην φτώχεια τους. Έχουν χαμογελαστά μάτια. Το μόνο που τους νοιάζει είναι ο ήλιος και το φαί». Έχοντας δει άλλες κουλτούρες, έχοντας σπουδάσει τα των παραπάνω θεραπειών και με την τελευταία 20ετία να πηγαινοέρχεται σε ανατολικά εδάφη δηλώνει ότι «πάσχει» από την ασθένεια της Ασίας. Εκείνο το σύνδρομο που σε αναγκάζει να μην αποκόπτεσαι από τα μέρη που επισκέπτεσαι και σου δημιουργεί νέες πατρίδες, όπως η Ινδία και η Βόρεια Ταϋλάνδη για τη Βάνα. «Δεν υπάρχουν εξηγήσεις για όλα. Κάποια πράγματα πρέπει να τα δεχόμαστε έτσι όπως είναι. Ας ανοίξουμε τα μάτια της καρδιάς μας». Και ποιος θα μας βγάλει από το τυφλό σύστημα της ζωής μας; Καμιά φορά η λύση κρύβεται σε μας τους ίδιους. Εκείνη βρίσκει την ισορροπία μέσα από τη συναναστροφή και μου εξομολογείται τα βασικά για το μαγικό κουμπάκι που πατά στα δύσκολα. «Ήμουν άνθρωπος διαφορετικός και υπερευαίσθητος. Τώρα ισορροπώ μέσα από το θεραπευτικό κομμάτι γιατί στην αρένα της καθημερινότητας βάλλεσαι και φθίνεις συνεχώς» καταλήγει. Μεταξύ της φθοράς και της αφθαρσίας του γενικότερου σκηνικού περάσαμε στις απογοητεύσεις και τις διαπιστώσεις. «Μου είναι απογοητευτικό. Δεν δέχομαι ότι βαδίζουμε σε δρόμο χωρίς εξέλιξη. Πρέπει να γίνει μια τολμηρή και τίμια προσπάθεια. Το πιο βασικό είναι αυτή η κατάσταση που βιώνουμε. Είναι αυτή η κατρακύλα που προέρχεται από την μεταπολίτευση, αυτή η ηδονή για το κέρδος. Γίναμε φαιδροί και αχόρταγοι. Όλα πουλιούνται και αγοράζονται πια κι αυτό το πληρώνουμε και θα το πληρώνουμε για καιρό» τονίζει.

Ένα hint για τη νέα χρονιά…

«Καλύτερα να πονέσουμε για πράγματα αρκεί να μας εξελίξουν. Άλλωστε μαζί με τις αλλαγές υπάρχουν και οι απώλειες».

Βάνα Ραμπότα

Info:

«ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ»
Κωμωδία
Των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα

Από 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 έως και 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014
ΘΕΑΤΡΟ RADIO CITY
(Βασ.Όλγας & Παρασκευοπούλου, τηλ, 2310 819 153)

Παίζουν:

Γιώργος Παρτσαλάκης, Νικολέτα Βλαβιανού, Βασίλης Κούκουρας, Βάνα Ραμπότα, Περικλής Λιανός, Αγγελική Δαλιάνη, Δημήτρης Λέκκος, η Βασιλική Δέλλιου και ο Σταμάτης Τζελέπης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 20€, 17€ εξώστης / συνταξιούχοι (άνω των 65 ετών), 15€ φοιτητικό-μαθητικό, 12€ άνεργοι

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/12: 6.15 ΜΜ & 9.30 ΜΜ
ΔΕΥΤΕΡΑ 30/12: ΑΡΓΙΑ
ΤΡΙΤΗ 31/12: ΑΡΓΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 1/1: 6.15 ΜΜ & 9.30 ΜΜ
ΠΕΜΠΤΗ 2/1: 6.15 ΜΜ & 9.30 ΜΜ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/1: 9.30 ΜΜ
ΣΑΒΒΑΤΟ 4/1: 6.15 ΜΜ & 9.30 ΜΜ
ΚΥΡΙΑΚΗ 5/1: 6.15 ΜΜ & 9.30 ΜΜ
ΔΕΥΤΕΡΑ 6/1: 6.15 ΜΜ & 9.30 ΜΜ
ΤΡΙΤΗ 7/1: ΑΡΓΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 8/1: 6.15 ΜΜ & 9.30 ΜΜ
ΠΕΜΠΤΗ 9/1: 9.30 ΜΜ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/1: 6.15 ΜΜ & 9.30 ΜΜ
ΣΑΒΒΑΤΟ 11/1: 6.15 ΜΜ & 9.30 ΜΜ
ΚΥΡΙΑΚΗ 12/1: 6.15 ΜΜ & 9.30 ΜΜ

 

Προηγούμενο άρθροΑπονομή Πτυχίων 2013 του Ωδείου Ε.Καλκάνης στο Polis Art Cafe
Επόμενο άρθροΗ καυτή επικαιρότητα του τζόγου!
Σίγουρα από κάπου ξεκίνησα και σίγουρα κάπου θα φτάσω. Οι φίλοι μου λένε ότι δεν έχω έναν προορισμό, αλλά πολλούς γιατί όλο κάπου είμαι κι όλο κάτι κάνω. Εγώ λέω πως κάνω αυτό που μου αρέσει… σκέφτομαι και λειτουργώ ελεύθερα. Στον 1055 Rock, 19.00-22.00 από Δευτέρα έως Παρασκευή με μουσική που «σκαλώνει» στα αυτιά αλύπητα και έντονα. Ολημερίς κι ολονυχτίς στην «υπηρεσία» του thinkfree.gr που θυμίζει τον γύρο της Καραϊβικής με βανάκι και ρουφηξιές από cuba libre! Μέχρι τώρα άρθρα μπόλικα, τηλεοπτική και κινηματογραφική παραγωγή, ραδιόφωνο και τηλεόραση σε σαλονικιώτικο επίπεδο και πολλές γεύσεις από παρεΐστικες δουλειές. Το πιο φωτεινό μου σημείο… η καταγωγή μου (Αγιά-Πάργας). Το πιο μελανό μου σημείο… Γιατί δεν ρωτάμε τον Τσακ Νόρις που βλέπει πίσω από τα προφανή;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.